Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 22, 2021

Ucraina supărată pe Budapesta că a dat în ultimii zece ani peste 100 de milioane la ungurii din Transcarpatia. Bucureștiul nu a dat nimic celor jumătate de milion de români așa că Kievul ar putea să laude România!

Foto: Ministru de externe maghiar, Péter Szijjártó și Vasyl Bodnar

Ucraina nu se opune implementării de către Ungaria a programelor de sprijinire a minorității naționale maghiare din Transcarpatia, dar cere respectarea legislației în vigoare și transparență deplină în ceea ce privește originea fondurilor de subvenționare a procedurile de primire și utilizare a acestora a declarat într-un comentariu pentru agenția Ukrinform ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Vasyl Bodnar scrie Bucpress, preluat de Romanian Global News.
El a menționat că Ucraina are stabilit un sistem de interacțiune cu partenerii de peste hotare pentru a primi asistență pentru dezvoltare și asistență tehnică, iar partea ucraineană nu este împotriva asistenței lor, inclusiv pentru minoritățile naționale care locuiesc în Ucraina.
În același timp, diplomatul a menționat că o astfel de asistență ar trebui acordată pe baza legislației actuale, convenită cu partea ucraineană, iar procedura de transfer a acesteia ar trebui să fie transparentă pentru autoritățile ucrainene.
„În ceea ce privește asistența pentru unguri această problemă nu este nouă – a fost pe agendă de mult timp. Anul trecut, la o reuniune a comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică, am convenit cu partea maghiară și am înregistrat-o în protocol, partenerii ne vor furniza informații complete despre toate programele și proiectele pe care le implementează în Ucraina. Am primit câteva informații, dar sunt incomplete”, a spus oficialul.
El a adăugat că partea ucraineană a definit criterii clare pentru furnizarea de informații cu privire la fondurile subvenționate, astfel încât „totul să fie transparent și nimeni să nu pună la îndoială legalitatea procedurilor pentru obținerea și originea acestora”.
Potrivit ministrului adjunct, nu avem probleme speciale cu transparența ajutorului acordat minorităților naționale de alte țări, deoarece acestea informează în mare parte partea ucraineană despre furnizarea lui fie prin corespondență diplomatică, fie direct către autorități.
„Desigur, există unele nuanțe, dar acestea nu sunt la fel de răspândite ca în partea maghiară, care consideră că este datoria sa de a ajuta minoritatea maghiară din Ucraina, dar nu consideră întotdeauna necesar să fie adus la cunoștință și părții ucrainene. În prezent, noi avem impresia că poziția Ungariei se schimbă – vedem o creștere a deschiderii. Dar este prea devreme să vorbim despre transparență deplină. Acest lucru ridică întrebări, inclusiv din partea agențiilor de aplicare a legii și a serviciilor speciale cu privire la activitățile unor fonduri, utilizarea de bani, legalitatea transferului lor peste graniță”, a spus el.
Întrebat dacă partea ucraineană înregistrează creșterea influenței maghiare în Transcarpatia, Bodnar a spus că este o „problemă complexă”.
„Cu toate acestea, Ucraina trebuie să ia toate măsurile pentru a se asigura, că posibila influență nu devine un element de amenințare la adresa securității naționale – utilizate de Ungaria sau de un alt stat de pe teritoriul nostru fără știrea noastră. Este un fel de protecție împotriva posibilelor amenințări. Sunt, dar este necesar să-i acordăm atenție și, de fiecare dată, având un anumit caz, să lucrăm cu acesta, cu avertizare. Dar subliniez, că nu este vorba despre restricționarea sau crearea de obstacole în calea dezvoltării minorităților naționale. Dimpotrivă, ar trebui să fie introdus în cadrul legal și să construiască punți de prietenie pe baza unor astfel de programe și să nu găsească motive pentru certuri”, a spus vice-ministrul.
În cele din urmă, Bodnar a menționat că Ucraina își reformatează în prezent politica privind minoritățile naționale.
În acest context, el a informat că este în curs de elaborare proiectul de lege privind minoritățile naționale, care prevede un mecanism separat pentru finanțarea nevoilor acestora din bugetele de stat și locale.
Este identificată o instituție care se preocupă de interacțiunea statului cu minoritățile naționale – Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Religii, se dezvoltă proiecte de asistență pentru regiuni individuale, cum ar fi Strategia Carpaților etc. În plus, proiectul Marea Construcție ar trebui să promoveze construirea anumitor facilități de infrastructură socială, inclusiv pentru minoritățile naționale
El a prezis că după adoptarea legii relevante, va fi dezvoltat un program-țintă separat de stat pentru a sprijini comunitățile naționale.
„Mi se pare că va fi un răspuns eficient la amenințările care decurg din utilizarea abuzivă a fondurilor străine pentru minoritățile naționale”, a spus vice-ministrul.
Jurnaliștii de la programul de investigație „Scheme” au constatat că, în perioada 2011-2020, Transcarpatia a primit de la guvernul maghiar aproape 36 de miliarde de forinți – mai mult de 3 miliarde de grivne sau 115 milioane de euro.
Se remarcă faptul că subvențiile pentru Transcarpatia au venit din fondul guvernamental al lui Betlen Gabor, al cărui scop oficial – „promovarea obiectivelor legate de strategia politică națională a guvernului maghiar”.
Conform anchetei jurnalistice, subvențiile au fost distribuite în direcții diferite și au venit atât la persoane anumite, cât și la organizații. Astfel, în 10 ani, parohiile transcarpatice au primit aproape 22 de milioane de euro din acest fond.
De asemenea, guvernul maghiar remunerează asistenții sociali, inclusiv profesorii, medicii și bibliotecari care vorbesc limba maghiară.

Romanian Global News

Read Previous

Demență a statului german! Româncă disperată pentru că statul german i-a luat fetița: „Au spus că este prea atașată de mamă”

Read Next

Vlad Bilețchi: Suntem mândri că am spus lucrurilor pe nume și ne-am bătut pentru demnitatea poporului român