Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 22, 2021

”Nord Stream 2” – un fiasco geopolitic al lui Zelenski

Declarația comună a SUA și Germaniei, care a deschis ușa spre ultima etapă a lansării gazoductului Nord Stream-2 – lovitură pentru securitatea Ucrainei și primul mare fiasco geopolitic al Președintelui Zelenski, scrie BucPress.eu, preluat de Romanian Global News.

Desigur, putem spune că există multe motive pentru concesiunile SUA și Germania în favoarea Rusiei, dar constatăm un singur fapt: ucrainenii l-au ales pe Zelenski președinte și i-au dat o plenitudine de putere fără precedent, inclusiv – politica externă. În acest caz, managerul angajat de popor nu face față cerințelor, iar rezultatul, din păcate, nu este în favoarea noastră, potrivit radiosvoboda.
Pentru un observator extern este cam dificil să contureze politica externă a lui Volodimir Zelenski. Cu probabilitate, nu există o astfel de poliitică, ea se formează în dependență de unele situații, a dispoziției președintelui și a vorbeleor șoptite la ureche de anturajul acestuia. Uneori, se crează impresia că revenim la infama politică multi-vectorială, care a fost întotdeauna ”o mișcare înainte în brațele Rusiei”. Politica externă a lui Zelenski este plină de contradicții și de mișcări nechibzuite și haotice în toate direcțiile, notează sursa.
Zelenski a ajuns la putere prin promovarea tezelor de încheiere a războiului cu Rusia, acuzând guvernul ucrainean și pe oligarhi, că aceștea au beneficii de la conflictul militar din estul țării. Zelenski a dorit ”să-l poată privi în ochi pe Putin”, neîncetând să-l tot invite la o întâlnire bilaterală. Șeful statului reiterează teza integrării europene și necesitatea aderării la NATO cât mai curând posibil. Cu toate acestea, Zelenski o face adesea într-un astfel de stil, încât cineva se simte insultat -în cel mai bun caz, iar în cel mai rău – un subiect de glumă pentru partenerii noștri occidentali.
În mod semnificativ, situația este agravată de diferite semnale venite din „anturajului” lui Zelenski, care nu sunt rezervați în comentarii și declarații, ce pot provoca daune imaginii țării noastre, în cazul în care oficialii ucraineni declară China partener strategic; dacă reprezentanții echipei prezidențiale rostesc cu voce tare un ultimatum: spunând că, dacă Occidentul nu ne va susține, ne vom reorienta spre Est – atunci în această situație ne putem aștepta la un joc geopolitic stabil, previzibil și benefic pentru Ucraina? Consecința unei astfel de politici externe poate fi – singurătatea sau izolarea geopolitică a Ucrainei.
Deja se conturează primele semne ale acestei singurătăți: problemele Ucrainei sunt soluționate fără participarea Kievului, și nu în favoarea Ucrainei. Aceasta este adevărata politică mondială, în care fiecare își apără în primul rând interesele. Dacă pentru Statele Unite și Germania este un avantaj susținerea gazoductului Nord Stream 2 în acest moment, atunci de ce ar trebui să fie mai principiali decât Ucraina? La urma urmei, partidul proprezidențial ucrainean a declarat recent că principiile ”Slujitorului poporului” sunt apropiate de postulatele Partidului Comunist Chinez; și, de ce atunci guvernul ucrainean caută (și insistă să ceară) sprijin din partea SUA și a Germaniei?
Cea mai gravă consecință a lansării Nord Stream-2 nu va fi pierderea tranzitului de gaze prin Ucraina și a deteriorării securității în această regiune din estul Europei, ci concluziile eronate ale lui Zelenski la acest capitol, potrivit sursei citate.
La urma urmei, portretul psihologic al președintelui nostru arată că este predispus la declarații și acțiuni emoționale și nechibzuite, iar lipsa unui program clar în politică externă a Ucrainei poate servi ”drept o platformă pentru diferite „trucuri” și inversări ale Ucrainei pe harta lumii”. Există pericolul că Zelenski nu-și va recunoaște propriul fiasco, ci va învinui Occidentul în toate insuccesele, se va supăra și se va comporta ca un președinte căruia i s-a adus o ofensă. Adică, va încetini procesul de integrare europeană și va începe, cu adevărat, să stabilească relațiid e colaborare mai strânse cu China.
În acest caz, lansarea gazoductului Nord Stream 2 va fi primul fiasco geopolitic al lui Zelenski, dar nu cel din urmă. Dar există vești și mai proaste: nu va fi doar un fiasco al lui Zelenski personal, ci o înfrângere a Ucrainei.

Romanian Global News

Read Previous

Acad. Mihai CIMPOI: „Eugeniu Coșeriu este un descoperitor de noi tendințe atât în lingvistică, cât și în literatură”

Read Next

Ion Cristoiu: Raed Arafat a fost scos din sertare