Breaking News :

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

septembrie 17, 2021

Mai sunt totuși câțiva studenți vii care iubesc liberatatea! Aceștia se opun discriminării propusă de slugile Big Farma din Universitatea București

Un grup de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București solicită printr-un memoriu adresat Consiliului facultății „începerea activității didactice în format fizic fără niciun fel de condiționări, dar cu o strictă respectare a regulilor de igienă și de protecție sanitară, precum și a măsurilor de distanțare socială“, scrie www.cotidianul.ro, preluat de Romanian Global News.
Solicitarea lor vine în contextul în care în ședința Consiliului de Administrație a Universității din București din data de 1 septembrie 2021 s-a stabilit prezentarea unui test RT-PCR sau rapid cu rezultat negativ o dată pe săptămână drept condiționare pentru participarea fizică la cursuri. Testele ar trebui plătite de fiecare student în parte, mai puțin de către cei cu venituri reduse (cum sunt, de exemplu, cei eligibili pentru burse sociale). Astfel, toți ceilalți studenți care sunt considerați a avea venituri suficiente – aspect dificil de apreciat din punct de vedere obiectiv – sunt nevoiți, în măsura în care nu pot prezenta o adeverință de vaccinare sau de trecere prin boală, să suporte costurile unei testări săptămânale pentru a putea participa fizic la activitatea didactică, se arată în document.
Iată memoriul studenților pe care cotidianul.ro îl prezintă integral.
„C Ă T R E,
CONSILIUL FACULTĂȚII DE DREPT
în contextul ședinței din 9 septembrie 2021
Prezentul Memoriu este întocmit de un grup de studenți ai Facultății de Drept – Universitatea Bucuresti, semnat personal de fiecare dintre acestia și înaintat Consiliului Facultății de Drept, în baza intimei convingeri pe care o au susținătorii acestuia că doar prin dialog deschis, liber și bazat pe argumente raționale, coerente și bine fundamentate se poate ajunge la cea mai bună soluție în ceea ce privește desfășurarea activității didactice în anul universitar care începe.
Ideea esențială care trebuie conștientizată este aceea că nu poate exista niciun fel de soluție viabilă dacă nu sunt respectate cu strictețe toate rigorile legale și științifice pe care problema de față le impune.
Sunt necesare două considerații cu titlu preliminar.
În primul rând, acest memoriu nu își propune absolut deloc să ia în discuție aspectul vaccinării. După cum este bine știut, conform cadrului legal actual din România, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie, ținând de opțiunea fiecăruia dacă alege sau nu să-i fie aplicat acest act medical. Tocmai pentru acest considerent, vaccinarea nu poate constitui criteriu de segregare între studenți în privința participării fizice la activitatea didactică, aspect care, ne exprimăm convingerea, este unanim acceptat. În schimb, semnificative probleme de ordin juridic și științific sunt ridicate de propunerea ca prezentarea unui test RT-PCR sau rapid cu rezultat negativ o dată pe săptămână să reprezinte o condiționare pentru participarea fizică, ca alternativă la prezentarea adeverinței de vaccinare sau a celei de atestare a trecerii prin boală. Pot fi identificate trei aspecte fundamentale pentru care o astfel de propunere nu poate fi susținută. Aceste aspecte întăresc, totodată, faptul că orice fel de condiționare este dificil de impus, astfel încât aceasta, pe de o parte, să nu atenteze în vreun fel la drepturile și libertățile cetățenești, iar, pe de altă parte, să respecte exigențele adevărului științific.
Primul aspect avut în vedere este de ordin juridic și acesta privește problema suportării costurilor aferente testării. În ședința Consiliului de Administrație a Universității din București din data de 1 septembrie 2021, s-a exprimat în această privință disponibilitatea de a fi asigurate aceste costuri doar pentru studenții cu venituri reduse (cum sunt, de exemplu, cei eligibili pentru burse sociale). Astfel, toți ceilalți studenți care sunt considerați a avea venituri suficiente – aspect dificil de apreciat din punct de vedere obiectiv – sunt nevoiți, în măsura în care nu pot prezenta o adeverință de vaccinare sau de trecere prin boală, să suporte costurile unei testări săptămânale pentru a putea participa fizic la activitatea didactică.
Cu privire la această problemă, trebuie semnalată poziționarea pe care a avut-o Avocatul Poporului – una dintre cele mai importante instituții care veghează la apărarea drepturilor și libertăților cetățenești – într-o situație similară celei propuse a fi implementate de Consiliul de Administrație a UB. Astfel, prin Decizia 516 din 12 mai 2021 a Consiliului de Administrație al UMF Iași, s-a decis că ,,pentru a participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai – 19 iunie, studenții vor prezenta înainte de fiecare examen unul din următoarele documente: certificat de vaccinare anti-Covid, inclusiv în primă doză; test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore; rezultatul negativ al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore; adeverință din care să rezulte că se află între a 16-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SarsCov2″.
Față de această decizie, instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu, afirmând în Adresa nr. 10040/17.05.2021 înaintată în acest sens Rectorului UMF Iași că ,,prin adoptatea unei astfel de decizii, s-ar transforma activitatea de vaccinare într-o obligație”. Totodată, ,,necesitatea prezentării unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen nu este echitabilă întrucât supune anumiți studenți la un efort financiar suplimentar, încălcându-le acestora accesul la educație”. Având în vedere aceste observații, prin aceeași adresă s-a solicitat ,,să ne precizați dacă intenționați să susțineți din punct de vedere financiar costurile necesare testării, astfel încât acestea să nu devină o povară pentru studenți”. Față de această solicitare, UMF Iași a răspuns prin Adresa nr. 11109/02.06.2021 că ,,nu am impus vreo presiune asupra studenților proprii, deoarece universitatea este cea care suportă testarea”.
Din prezentarea cazului de mai sus, se desprinde un adevăr juridic de netăgăduit: obligarea studenților de a suporta costurile testării aduce o serioasă atingere drepturilor lor cetățenești, în speță dreptului la educație. Aceasta situație este cu atât mai gravă cu cât doar unii dintre studenți sunt nevoiți să suporte un efort financiar suplimentar pentru a avea acces fizic la activitatea didactică. Tocmai acesta este motivul pentru care Avocatul Poporului apreciază că în această situație activitatea de vaccinare s-ar transforma într-o obligație.
Cel de-al doilea aspect invocat prezintă importante consecințe din punct de vedere juridic, chiar dacă, pe fondul său, este de ordin științific. Astfel, numeroase studii de specialitate au cercetat în ce măsură vaccinarea împiedică transmiterea virusului de către cei vaccinați. Astfel, potrivit acestora*, persoanele vaccinate care s-au infectat sunt purtătoare ai unei cantități similare de coronavirus la fel ca cei care nu s-au vaccinat. Cu alte cuvinte, mai simplu spus, o persoană vaccinată poate contribui la transmiterea Coronavirusului într-o comunitate, alcătuită atât din vaccinați, cât și din nevaccinați.
Aceste constatări – la nivel național în SUA și în alte state – de natură științifică constituie fundamentul unei importante observații juridice: atât timp cât există un risc dovedit ca o persoană vaccinată să transmită virusul unei persoane nevaccinate, a obliga doar persoana nevaccinată să se testeze pentru a preveni transmiterea virusului constituie aplicarea unui tratament diferențiat în situații similare, ceea ce echivalează cu incidența discriminării. Nu poate fi acceptat ca studenții nevaccinați (care s-ar testa pentru a preveni transmiterea virsului către colegii lor) să se afle în pericolul de a fi infectați de către studenții care s-au vaccinat. În aceste condiții, respectarea principiului egalității de tratament impune ca și studenții vaccinați să fie nevoiți să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau rapid pentru a putea participa fizic la activitatea didactică.
Nu în ultimul rând, cel de-al treilea aspect constituie de asemenea o observație de ordin științific: valabilitatea testului RT-PCR este de 72 de ore, în timp ce valabilitatea unui test rapid este de 24 de ore. În aceste condiții, propunerea ca efectuarea unui test de Covid-19 să fie realizată doar o dată pe săptămână nu are niciun fel de acoperire științifică.
Având în vedere cele arătate, se poate concluziona că, pentru a fi corectă din punct de vedere juridic și medical, testarea ca măsură generală de condiționarea a participării fizice la activitatea didactică trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
(1) Trebuie realizată testarea tuturor studenților participanți, atât a celor vaccinați, cât și a celor nevaccinați;
(2) Această testare trebuie realizată ținând cont de termenele de valabilitate ale testelor, de 72, respectiv de 24 de ore;
(3) Costurile testării trebuie suportate în integralitate de către Universitatea București, întrucât orice efort suplimentar înseamnă aducerea unei atingeri dreptului la educație a studenților.
Se poate remarca faptul că măsura testării generalizate și permanente ar deveni una deosebit de costisitoare. În aceste condiții, ceea ce credem că se impune este începerea activității didactice în format fizic fără niciun fel de condiționări, dar cu o strictă respectare a regulilor de igienă și de protecție sanitară, precum și a măsurilor de distanțare socială. Acestea și-au dovedit eficiența în prevenirea transmiterii coronavirusului în sesiunea trecută, desfășurată fizic. În fond, fiind în paradigma asimilării Dreptului în vederea aplicării lui, această variantă este si cea prezentă în toate mediile juridice (instanțe, barouri, parchete).“

Romanian Global News

Read Previous

8 septembrie: Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Marie Mică)

Read Next

Adrian Pătrușcă: Parcă cineva SE TEME că am putea scăpa de COVID. Întrebarea este: DE CE?