Breaking News :

Camera Deputaţilor a votat inițiativa AUR de înfiinţare a unei comisii care să ancheteze achiziţiile publice făcute în pandemie de Ministerul Sănătăţii. PNL-Câțu și UDMR au votat împotrivă! Prietenii știu de ce!!!

Ticăloșia conducerii Comisiei Europene față de contribuabilii europeni, adică față de noi! Europarlamentarul Chris Terheș expune contractele dintre producătorii de vaccinuri și Comisia Europeană: Pagini NEGRE, pentru a nu se vedea clauzele

Senatorul Claudiu Târziu: Cine e vinovat pentru morții din spitale? De ce antiviralul oferit de George Becali, care salva vieți, a fost refuzat?

Cum a pus Big Farma mâna pe PSD! Cel mai mare partid din România nu mai este al românilor! Lista doctorilor sponsorizați de Pfizer: Rafila și Cercel abonați la banii Big Pharma

Incredibil! Lucian Bode a adus numai la acest sfârșit de săptămână pe puțin 20.000 de votanți pentru AUR!

Trompetele propagandei dictaturii Covid mituite de Iohannis, Orban și Câțu! Cine și cât a luat pentru manipularea populației!

Senatul francez a RESPINS proiectul legislativ antinațional al marxiștilor privind vaccinarea Covid obligatorie. Va avea Big Farma majoritate în Parlamentul României?

Manifestul contra vaccinării obligatorii a plecat spre toți parlamentarii din România. Continuăm strângerea de semnături! Comentarii ale românilor: „Vaccinarea este facultativă, libertatea este obligatorie!”

Avertisment: Nu participați la o lovitură de stat parlamentară, respingeți certificatul verde. În caz contrar, contrareacția majorității va fi imprevizibilă

România: Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari de la PSD, AUR și USR au votat moțiunea de cenzură inițiată de PSD

MANIFESTUL INTELECTUALILOR din România împotriva vaccinării obligatorii: Virgiliu Gheorghe, dr. Anca Nițulescu, dr. Mihaela Secară, dr. Geanina Hagima, dr. Mihai Tîrnoveanu, dr. Adrian Cacovean, Iulian Capsali și sute de alți semnatari. SEMNAȚI AICI

Serviciul de Sănătate Publică din Anglia recunoaște că vaccinul anti-Covid este ineficient: Persoanele vaccinate au murit din cauza variantei Delta la o rată mult mai mare decât persoanele nevaccinate

Peste 5.000 de medici din întreaga lume au semnat o declarație prin care acuză guvernele, corporațiile și asociațiile medicale de CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII: Mii de oameni puteau fi salvați în timpul pandemiei dacă primeau tratamentul corect

Pe 2 octombrie ieșiți în stradă dacă vreți să mai fiți liberi! Dictatura medicală instaurată prin ticăloșia și complicitatea unora ca Iohannis, Câțu, Arafat, Rafila sau Cercel trebuie combătută ! Și dictatura lui Ceaușescu a căzut tot ieșind în stradă!

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

decembrie 2, 2021

Preoți români, 2.800 km pe urmele ostașilor români din Primul Război Mondial înmormântați în Austria și Slovenia

Protos. Athanasie Ulea de la Centrul Bisericesc din München și Ierom. Ioan Popoiu, consilier al Arhiepiscopiei Germaniei, au vizitat luna aceasta 21 de cimitire de pe teritoriul fostului Imperiu Austro-Ungar, pe urmele românilor din Primul Război Mondial. Bilanțul: 2.800 de kilometri parcurși mai ales prin Austria și Slovacia, dar și în Slovenia și Ungaria. În august, au condus 3.000 de kilometri prin Polonia în același scop, transmite www.basilica.ro, preuat de Romanian Global News.
În prima parte a călătoriei din septembrie, traseul a fost: Trofaiach, Leoben și Donawitz, Graz, Lebring-St. Margarethen (Austria), Ljubljana, Branik, Klavže-Podmelec și Modrejce (Slovenia): în total 1.350 de kilometri.
În a doua parte, traseul a fost pe Valea Dunării: Mauthausen (Austria); Ostffyasszonyfa (Ungaria); Bratislava (Slovacia); Kittsee, Bruckneudorf, Bruck an der Leitha, Viena, Tulln, Zwentendorf, Sigmundsherberg și Marchtrenk (Austria): în total 1.450 de kilometri.
Prezentăm inventarul realizat de ieromonahii români în a doua parte a călătoriei lor documentare din Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.
Trofaiach, la poalele Alpilor Stirieni, unde a fost un lagăr de prizonieri: în cimitirul municipal („Stadtfriedhof”) se află, în morminte individuale, 88 de soldați români luați prizonieri în luptele din 1916 pentru apărarea Munteniei, Olteniei și Dobrogei. O cruce mare de piatră, pe care sunt înscriși anii primei conflagrații mondiale străjuiește micile cruci individuale din piatră colorată.
Donawitz: în parcela eroilor de război se află înscrise, pe patru plăci funerare mari, numele a 26 de soldați români înmormântați alături de ruși și sârbi în morminte comune neidentificate. Au fost cel mai probabil prizonieri în lagărul din Knittelfeld sau în altă colonie din apropiere.
Leoben: În Cimitirul Central, ieromonahii au oficiat o slujbă de pomenire la o cruce mare ridicată în cinstea eroilor de război ai armatei austriece. La baza monumentului sunt înscrise și numele ardelenilor, bănățenilor și bucovinenilor care și-au îndeplinit serviciul militar în armata austro-ungară, pe frontul italo-austriac.
Pe crucile dintr-o parcelă a prizonierilor de război se găsesc și numele a cinci soldați de pe cealaltă parte a Carpaților, care au luptat în armata română.


La mausoleul-osuar din Cimitirul Žale, Ljubljana. Foto: Arhiva personală
Graz: Într-un sector al Cimitirului Central se găsesc, în morminte individuale sau în morminte comune pe crucea cărora sunt scrise până la patru nume, alți peste 40 de ostași români, cel mai probabil tot prizonieri de război. Doar numele a 17 dintre ei erau pe o listă a Oficiului Național Cultul Eroilor, listă care va putea fi astfel completată.
Lebring-Sankt-Margarethen: Lângă crucea centrală din Cimitirul Militar Lang-Lebring, o necropolă bine întreținută, cu cruci individuale din lemn, se găsesc panouri cu listele celor înmormântați: soldați din armata austro-ungară răniți grav pe front și prizonieri din lagărul de muncă din localitate: 437 de italieni, ruși, români și sârbi. Identificarea românilor va face subiectul unui studiu ulterior.
Ljubljana: În mausoleul-osuar din Cimitirul Žale se află osemintele a 80 de soldați români, prizonieri de război, alături de rămășițele pământești ale multor ostași din armata austro-ungară și ale prizonierilor sârbi și ruși. Ieromonahii români au oficiat un parastas pe treptele osuarului.
Branik: În două cimitire odihnesc militari ai armatei austro-ungare căzuți pe frontul italo-austriac de pe râul Isonzo: 275 în primul și 400 în cel de-al doilea, situat pe șoseaua către Sežana.
Din cel de al doilea cimitir s-au mai păstrat doar câteva cruci, înșirate pe un postament cimentat. Tot în al doilea cimitir din Branik a fost ridicat un monument pentru cei 48 de ostași români de pe lista Oficiului Național pentru Cultul Eroilor – probabil soldați în armata austro-ungară. Ieromonahii au oficiat un parastas lângă monument.
Podmelec: În două cimitire din cartierul Klavže sunt înmormântați soldați ai Corpului 15 al armatei austro-ungare. Ieromonahii au oficiat un parastas pentru alți 48 de soldați români cunoscuți cu numele.
Modrejce: În lipsa numelor de pe crucile de mormânt, nu au putut fi identificați români.
Mauthausen: Cimitirul bine întreținut cuprinde mai multe parcele cu morminte ale foștilor deținuți italieni, un spațiu mai mic al prizonierilor ruși, precum și un monument (fără morminte individuale) și o capelă pentru ostașii sârbi. Nu există nicio însemnare despre cei doi români cunoscuți cu numele de pe lista oferită de Oficiul Național penru Cultul Eroilor.
Ieromonahii au oficiat pomenirea lângă trei cruci anonime dintr-un sector fără morminte individuale.
Ostffyasszonyfa (în apropiere de orașul maghiar Sárvár): Pe panoul de la intrare sunt menționați 4.337 de soldați români care au fost prizonieri în lagărul din apropiere, în timp ce lista de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor indică 4.719 de nume – cu parcela și mormântul, data și locul nașterii, data decesului, precum și gradul și apartenența militară a fiecărui român.
Este cimitirul militar cu cele mai multe morminte românești din Primul Război Mondial. Pe lângă ei mai sunt îngropați și soldați ai armatelor maghiară, italiană, sârbă și rusă.
Bratislava: În cartierul Petržalka, de la sud de Dunăre, nu departe de graniță, sunt înmormântați 43 de români, alături de ostași cehoslovaci, iugoslavi, unguri, italieni, polonezi, germani și alții cu identitate necunoscută. Pe crucile metalice nu este niciun nume românesc.
Kittsee: La doar 3 kilometri spre sud, dincolo de granița austriacă, se află o altă parcelă a prizonierilor de război. Printre cei 459 de ostași menționați pe crucea -monument sunt și 83 de români. Mormintele nu se mai văd.
Bruckneudorf: În cimitirul civil de la periferia orășelului Bruck an der Leitha se află o parcelă a eroilor de război care astăzi se aseamănă unui mic parc, în care s-au așezat, din loc în loc, mici cruci de piatră. Pe monumentul central scrie că acolo sunt îngropați 100 de români, alături de austrieci, italieni, sârbi, ruși și muntenegreni. Lista Oficiului Național pentru Cultul Eroilor indică 101 nume, care au fost pomenite de ieromonahi într-o slujbă oficiată pe loc.
La marginea cartierului Kaisersteinbruch, se află un cimitir militar al ostașilor căzuți prizonieri în al Doilea Război Mondial, și care au murit în lagărul Stalag XVII A Sommerein-Kaisersteinbruch. Majoritatea sunt ruși, polonezi, bulgari, iugoslavi, dar și 246 de români, înmormântați în stânga aleii principale. Aici au fost construite două monumente flancate de șase plăci din marmură neagră pe care sunt scrise numele eroilor români.
Viena: În parcela 68 A a Cimitirului Central sunt înmormântați 98 de români prizonieri în Primul Război Mondial. Monumentul central este o cruce brâncovenească de piatră cu inscripția: „Urmați legea Domnului. Unii pre alții iubiți-vă”. În partea de jos a crucii sunt două plăci de marmură cu numele lor.
Tulln: Ieromonahii au oficiat un parastas lângă altă cruce brâncovenească din piatră, care străjuiește cele opt morminte comune în care odihnesc 46 de ostași români prizonieri în lagărul local.
Zwentendorf: În Cimitirul Românesc sunt opt gropi comune străjuite de pietre funerare, în care odihnesc 155 de prizonieri români care au muncit într-o fabrică din apropiere.
La Tulln, Zwentendorf și Viena sunt oficiate anual slujbe de pomenire de Ziua Eroilor, de Moșii de Toamnă și de Ziua Națională a României.
Sigmundsherberg-Rodingersdorf: În lagărul local și-au pierdut viața 2.363 de prizonieri italieni, dar și opt români. Cimitirul nu mai păstrează morminte individuale.
Marchtrenk, un sat aproape de Wels: Potrivit inscripției de la intrare, a fost înmormântat un singur român alături de 1.878 de soldați italieni, ruși, sârbi și alții neidentificați. Cei doi ieromonahi români au oficiat slujba Parastasului pentru toți eroii.
Călătoriile făcute de Protos. Athanasie Ulea și de Ierom. Ioan Popoiu au ca scop documentarea pentru un studiu dedicat mormintelor soldaților români prizonieri de război în fostele imperii German și Austro-Ungar.
Prima călătorie este relatată aici.

Romanian Global News

Read Previous

George Simion: “Îl dăm jos pe Florin Cîțu, iar apoi o să urmeze Klaus Iohannis”

Read Next

Oana Andreea Mecleş este primul judecător de origine română din Italia