După refuzul Rusiei de a-i da gaze mai ieftine, întreprinderea de stat a R. Moldova, Energocom, a anunțat o serie de licitații pentru achiziționarea de gaze naturale furnizate de la granița cu Ucraina (Alekseevka) sau România (Ungheni), scrie presa de peste Prut
„Achiziția de gaze naturale pentru Republica Moldova se realizează datorită unei situații excepționale. În urma Comisiei Naționale de Urgență din 13 octombrie 2021, a fost anunțată starea de pregătire pentru sectorul gazelor naturale. Energocom, o companie 100% de stat, se pregăteşte să achiziţioneze gaze naturale, care vor fi furnizate la graniţa cu Republica Moldova din Ucraina şi/sau din România”, se arată pe site-ul companiei de stat.
În R.Moldova a fost declarată stare de urgență în legătură cu criza energetică, întrucât contractul de furnizare a gazelor naturale între Moldovagaz și Gazprom a expirat la 1 octombrie și a fost prelungit doar cu o lună. Cu toate acestea, deja la începutul lunii octombrie, conducerea Moldovagaz a anunțat că s-a contractat o lună mai puțin combustibil decât are nevoie Moldova (excluzând Transnistria). Iar conducerea întreprinderii a cerut în mod regulat populației și întreprinderilor să reducă volumul consumului de gaze și, dacă este posibil, să treacă la tipuri alternative de combustibil.
La sfârșitul săptămânii trecute, negocierile dintre Chișinău și Moscova au eșuat. Astfel, în presa rusă au apărut informații, care citează o sursă că Gazprom a oferit un preț de piață cu o reducere suplimentară de 25% dacă Moldova va rambursa datorii în valoare de 700 de milioane de dolari, în timp ce Moldova a insistat asupra unui preț de două ori mai mic decât prețul pieței.
Până în prezent, toate gazele furnizate republicii sunt achiziționate de la Gazprom. Moldova consumă aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaz pe an (excluzând Transnistria).
Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a spus că Vladimir Putin nu plănuiește să aibă vreo discuție cu conducerea Republicii Moldova pe subiectul crizei gazelor naturale.
Potrivit acestuia, șeful statului rus, Vladimir Putin, nu plănuiește vreo discuție cu conducerea Republicii Moldova pe această temă.
„Președintele nu are încă planuri”, a punctat scurt Peskov.
Surse apropiate oficialilor ruși care au discutat cu oficialii de la Chișinău au declarat pentru presa din Rusia că discuțiile privind livrarea de gaze naturale s-au încheiat fără vreun rezultat, din această cauză există riscuri mari de oprire completă a livrărilor de gaze din Rusia către Moldova după 1 noiembrie.
„Moldovagaz” și „Gazprom” au prelungit, pe 30 septembrie, contractul de furnizare a gazelor naturale până la sfârșitul lunii octombrie, în timpul negocierilor.
De ce nu părăsește guvernul “pro-european” de la Chișinău CSI?
În aceste condiții de ce președintele “pro-european” al R. Moldova nu declanșează ieșirea din Comunitatea Statelor Independente, așa cum au făcut Georgia, Ucraina și Turkmenistanul?
Așa cum se poate observa și pe harta publicată mai sus, se observa că Republica Moldova (9) nici măcar nu are frontieră comună cu vreun stat membru CSI. Harta este elaborată la Moscova și de aceea Crimeea ocupată este colorată la fel ca și Rusia.
Așadar de ce mai ține Maia Sandu R. Moldova legată de CSI?
