Mai multe zeci de persoane ar fi fost ucise, iar alte aproximativ 1.000 ar fi fost rănite în confruntările dintre forțele de ordine asistate de consultanți ai FSB și GRU și protestatarii din Kazahstan, transmite Romanian Global News.
Mai multe zeci de manifestanţi ar fi fost uciși de poliție, în noaptea de miercuri spre joi, în revoltele din Kazahstan. Confruntările au avut loc în condițiile în care protestatarii au încercat să ocupe mai multe clădiri administrative. Informația a fost dată publicității de poliția locală.
Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de „preluare a controlului” asupra instituţiilor ţării, informează AFP preluat de agerpres.
Miercuri protestatarii au preluat controlul și asupra primăriei din Almatî pe care au incendiat-o.
Mulțimea care s-a îndreptat miercuri spre primăria din centrul economic al țării a fost întâmpinată cu ziduri de scutieri și mașini blindate ale poliției. Însă deși de regulă manifestațiile anterioare au fost dispersate cu ușurință, numărul de protestatari s-a dovedit prea mare de această dată.
Joi, forțele de securitate asistate de consultanți FSB au început să tragă în Almatî, avertizând locuitorii să rămână în locuințe fiindcă ar desfășura o operațiune „antiterorism”.
MAE se face că cei câteva zeci de mii de etnici români din Kazahstan nu există
Conform unui comunicat de presă, MAE a anunţat că urmăreşte îndeaproape derularea evenimentelor, încă de la declanşarea acestora. Cu atât mai mult cu cât în această țară se află și aproximativ 100 de cetățeni români, angajați ai unor companii private. Nimic despre soarta zecilor de mii de etnici români care trăiesc în Kazahstan.
Reamintim că românii sunt unul dintre grupurile etnice prezente în Kazahstan, în mare majoritate urmași ai românilor deportați de autoritățile sovietice din Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Conform Preşedintelui Societăţii Culturale a Românilor din Karaganda, Nicolae Plushkis în Kazahstan se află oficial în jur de 40.000 de mii de români. Oficial sunt 21.000 de romani, neoficial sunt peste 40.000 de mii. De ce? Pentru ca daca are o fiica, s-a casatorit, a facut copii, copiii au fost trecuti dupa nationalitatea tatalui. Deja devine ori rus, ori neamt, ori kazah…
Aceștia locuiesc în Astana, Karaganda, Pavlodar sau Almatî, importante oraşe din Kazahstan.
Dacă situația din Kazahstan degenerează într-un război civil cu implicarea militară a Rusiei, acești români vor fi în pericol. Ce face România în acest moment? Ce va face atunci? Greu de spus. În timpul războiului din estul Ucrainei, Polonia a desfășurat o operațiune de extracție a polonezilor care locuiau în regiune. Zeci de autocare și avioane au transportat peste 7000 de polonezi din zona de conflict din estul Ucrainei, în locații din Polonia.
MAE pune la dispoziție un număr de telefon pentru urgențe
MAE, prin intermediul Ambasadei de la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistenţă consulară în funcţie de solicitările existente.
Cetăţenii români (de ce nu și etnicii români?! N.r) care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464.
Până în prezent, au fost primite două solicitări de informaţii privind programul zborurilor companiilor aeriene.