Breaking News :

Această perioadă pe care o trăim o putem eticheta fără să greșim drept dictatură medico-economică impusă de Big Pharma

TEORIA CONSPIRAȚIEI este REALITATE: Virusul SARS-COV-2 a fost conceput în laboratoarele Wuhan cu finanțare din SUA asigurată prin dr. Fauci. DOCUMENTE MILITARE secrete ale Agenției speciale DARPA a SUA publicate de Project Veritas

NAZISMUL VACCINIST ÎN ACȚIUNE: Câini-lupi asmuțiți pe demonstranții anti-vaccin din Olanda se înfig năpraznic într-un manifestant. Visează Ciucă, Rafila și Arafat la așa ceva la București?

Romanian Global News urează românilor de pretutindeni “La mulți ani cu sănătate și bucurii!”

Camera Deputaţilor a votat inițiativa AUR de înfiinţare a unei comisii care să ancheteze achiziţiile publice făcute în pandemie de Ministerul Sănătăţii. PNL-Câțu și UDMR au votat împotrivă! Prietenii știu de ce!!!

Ticăloșia conducerii Comisiei Europene față de contribuabilii europeni, adică față de noi! Europarlamentarul Chris Terheș expune contractele dintre producătorii de vaccinuri și Comisia Europeană: Pagini NEGRE, pentru a nu se vedea clauzele

Senatorul Claudiu Târziu: Cine e vinovat pentru morții din spitale? De ce antiviralul oferit de George Becali, care salva vieți, a fost refuzat?

Cum a pus Big Farma mâna pe PSD! Cel mai mare partid din România nu mai este al românilor! Lista doctorilor sponsorizați de Pfizer: Rafila și Cercel abonați la banii Big Pharma

Incredibil! Lucian Bode a adus numai la acest sfârșit de săptămână pe puțin 20.000 de votanți pentru AUR!

Trompetele propagandei dictaturii Covid mituite de Iohannis, Orban și Câțu! Cine și cât a luat pentru manipularea populației!

Senatul francez a RESPINS proiectul legislativ antinațional al marxiștilor privind vaccinarea Covid obligatorie. Va avea Big Farma majoritate în Parlamentul României?

Manifestul contra vaccinării obligatorii a plecat spre toți parlamentarii din România. Continuăm strângerea de semnături! Comentarii ale românilor: „Vaccinarea este facultativă, libertatea este obligatorie!”

Avertisment: Nu participați la o lovitură de stat parlamentară, respingeți certificatul verde. În caz contrar, contrareacția majorității va fi imprevizibilă

România: Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari de la PSD, AUR și USR au votat moțiunea de cenzură inițiată de PSD

MANIFESTUL INTELECTUALILOR din România împotriva vaccinării obligatorii: Virgiliu Gheorghe, dr. Anca Nițulescu, dr. Mihaela Secară, dr. Geanina Hagima, dr. Mihai Tîrnoveanu, dr. Adrian Cacovean, Iulian Capsali și sute de alți semnatari. SEMNAȚI AICI

Serviciul de Sănătate Publică din Anglia recunoaște că vaccinul anti-Covid este ineficient: Persoanele vaccinate au murit din cauza variantei Delta la o rată mult mai mare decât persoanele nevaccinate

Peste 5.000 de medici din întreaga lume au semnat o declarație prin care acuză guvernele, corporațiile și asociațiile medicale de CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII: Mii de oameni puteau fi salvați în timpul pandemiei dacă primeau tratamentul corect

Pe 2 octombrie ieșiți în stradă dacă vreți să mai fiți liberi! Dictatura medicală instaurată prin ticăloșia și complicitatea unora ca Iohannis, Câțu, Arafat, Rafila sau Cercel trebuie combătută ! Și dictatura lui Ceaușescu a căzut tot ieșind în stradă!

Parlamentarii AUR au protestat în Parlament deoarece PSD și PNL au blocat, încâlcând Constituția, votarea moțiunii de cenzură

În timp ce trompeta Big Farma de la București Florin Câțu vrea pașapoarte și la nuntă, guvernul britanic renunță la pașaportul anti-COVID

Studiu israelian: Imunitatea naturală este de 13 ori mai puternică decât cea conferită de vaccinul anti-COVID de la Pfizer. Alo! Trompetele Big Farma din România! Se aude?

Marcel Ciolacu: PSD ar putea vota o moțiune a AUR și USR pentru demiterea guvenului Câțu

În timp ce românii dorm, manifestații gigantice în Franța, Marea Britanie, Germania și Italia contra vaccinării forțate și pașaportului sanitar. Strigătul comun: LIBERTATE!

Marius Oprea: De ce cred că Florin Cîţu este ”acoperit” al Serviciilor. Între altele, pentru că nu putea spăla vase pentru 250.000 de dolari, cît l-au costat studiile în SUA

Zeci de mii de manifestanți anti-vaccin și dictatura Covid în Franța, pentru a șasea săptămână consecutive

Peste 8.000.000 de copii au fost uciși prin avort în România de către părinții lor și medicii care au operat avorturile, începând din 1990 și până azi

Dr. Virgiliu Gheorghe a produs un studiu asupra Covid-19. „Trecem printr-un război, iar acesta trebuie dus după legile războiului

Primul SONDAJ CURS după alegeri: Evoluţii spectaculoase în intenţia de vot, după doar două săptămâni

Un spion rus, fără imunitate diplomatică, a fost arestat în Roma în timp ce primea informații secrete de la un agent portughez, și el reținut. În România oare de ce nu sunt prinși spioni ruși?!

„MAREA RESETARE” a Lumii și rolul lui Donald Trump. Planurile unei „oculte mondiale” care vrea să instituie o dictatură medicală și un Guvern Mondial sub pretextul luptei contra Covid 19

ianuarie 19, 2022

Oana Despa pentru Europa Liberă: Români în Kazahstan | Ce a mai rămas din comunitatea deportată în secolul XX. Românii nu s-au implicat în proteste

Peste 21 de mii de cetățeni kazahi se declară, în 2021, de naționalitate română sau moldovenească. Alți 40 de mii au legături cu România pe linie maternă, deși poartă nume kazah, rus sau bielorus. În ultimele decenii, numărul românilor din Kazahstan s-a redus constant după ce oficialii de la București au permis acordarea cetățeniei celor care au rămas abuziv fără ea în perioada comunistă, scrie Oana Despa pentru https://romania.europalibera.org, preluată de Romanian Global News.

Karaganda este regiunea care a adăpostit cel mai mare lagăr sovietic, dar și casa celei mai mari comunități românești din Kazahstan. Nikolay Plushkis, liderul Asociației Culturale Românești „Dacia” este doar pe jumătate român, din mamă româncă și tată lituanian.
E motorul care se încăpățânează să țină vii limba și obiceiurile românești, la peste 4.000 de km de casă. Spune că nu poți înțelege comunitatea de români din Kazahstan dacă nu îi știi istoria.

Când, cum și câți români au ajuns în Kazahstan în secolul XX
Primii români au ajuns din Basarabia în Kazahstan în 1906, odată cu reformele premierului rus Pyotr Stolypin, care introduceau dreptul necondiționat de proprietate individuală.
Pentru pâmânturile promise, români din Basarabia și Moldova și-au pus toată casa în căruțe și au mers șase luni. Azi, două sate din regiunea Aktiubinsk, Moldovanka și Basarabka, sunt acasă pentru urmașii lor.
Al doilea val pleacă din Basarabia și Bucovina, după 28 iunie 1940. Sunt evrei aduși cu forța. În 1947, ajung români din primul val sovietic. 6.000 de „capuri de familie”, potrivit documentelor istorice.
„Ca să știm câți români au fost, această cifră trebuie înmulțită cu 3-4, că fiecare familie avea în medie 3 copii”, explică Nikolay Plushkis.
În 1949, mai vin peste 7.000 de „capuri de familie” din Bucovina, Sudul Basarabiei, din Stepele Bugeacului, Cetatea Albă, Chilia, partea din Republica Moldova din momentul de față.

Ultimul val vine în 1951, când au fost mai puțini, 4.633 de „capuri de familie”. Lor li s-au adaugat 7.000 de soldați români, prizonieri din al doilea război mondial.
„Noi toate cifrele astea (ale prizonierilor – n.r.) le-am scos din arhivele Kazahstanului. Le-am trimis în țară, dar nu știm dacă au fost publicate. Eu am luat studenții de la Facultatea de Istorie și i-am pus să scoată fiecare familie de unde este – din Cluj, Maramureș, unde scrie numărul unității, din ce lagăr a fost.”

Din aceștia 7.000, mulți au rămas în Kazahstan și și-au întemeiat familii. Acum doi ani a murit și ultimul soldat român ajuns prizonier. Ion Rusu era născut în 1920. A ajuns cu armata sovietică până la Berlin, dar în 1947 a fost deportat pentru că fusese în armata română. A ajuns în lagărul de la Karaganda și, la eliberare, și-a întemeiat o familie în Kazahstan.
„Și dintre cei deportați mai sunt câțiva, dar puțini, în general cei care erau copii atunci”, punctează Nikolay Plushkis. „Nu s-au mai întors acasă, că nu mai aveau unde.”


Repatrierea
Din 2010, în baza unei legi promulgate de președintele Traian Băsescu și care permite acordarea cetățeniei românilor care au pierdut-o abuziv, comunitatea românească îi ajută pe toți cei care ar vrea să beneficize de ea.
Erau două comunități de membri ai organizației religioase Martorii lui Iehova și care au fost deportați în proporție de 97-98% din Basarabia.
„Noi îi ajutăm pe toți cei care vor, dar cei în vârstă nu doresc asta, le este teamă de ce a fost”
Nikolay Plushkis, liderul Asociației culturale Dacia din Kazahstan
„I-au dus în Siberia și, după ce a murit Stalin, după 1953, au început să se mute. S-au mutat la Almatî, capitala veche, pentru că e mai cald acolo. Acolo era o comunitate unde 50-60% erau români. Sunt și acum, dar cu vreo 7 ani în urmă au început să ceară acte să plece din Kazahstan. 60-70 de familii dintre ei au plecat în Europa – și în țară, și în alte țări și tot mai avem cereri”, arată Nikolay Plushkis.
Oficial, în Kazahstan mai sunt înregistrați 117 români, dar sunt mulți pe care numele îi dă de gol. „Dumitrescu, Popescu, Ionescu pe care statul kazah nu i-a întrebat ce sunt, veneau din Basarabia, i-au trecut ucraineni. Sunt o sumedenie.”
„Avem și Sârbu. El era în poliție. L-am întrebat: tu nu ești român, ești cu nume românesc? Nu, nu, eu sunt rus! I-am zis: nu, măi omule, cu numele tău nu poți fi rus! S-a dus la părinți, 1.500 de kilometri în nord și a aflat. Tatăl fusese deportat numai că, dacă scria că este român sau moldovean, nu puteam să intru la o școală militară.”
În fiecare lună, din 2010 încoace, între 15 și 30 de oameni au plecat din Kazahstan.
„Am obținut locuri la universități și colegii din țară ca să îi ajute să învețe limba și, practic, nu se mai întorc, rămân toți acolo”, spune cu regret Nikolay Plushkis. Din pandemie, de doi ani, a fost stopat fenomenul.
E important, crede el, ca tinerii să învețe româna și să se întoarcă, mai ales că mai știu româna doar cei născuți până în anii 80, cei mai tineri – din ce în ce mai puțin.
„Noi avem o școală românească în comunitate unde ne străduim să învețe să vorbească pentru a da limba mai departe. Și de aceea, ne străduim să îi ducem la școli să învețe și să se întoarcă să îi învețe pe cei de aici să știe limba.”
În fiecare an, la școala duminicală Mihai Eminescu din Karaganda, 18-20 de copii vin să învețe limbă și literatură română, civilizație și istorie. Comunitatea organizează și participă la tabere și festivaluri, atât în România și Moldova, cât și în Europa. Au o bibliotecă și o colecție de filme dăruită de Sergiu Nicolaescu.
„Am umblat toată țara să am costume din toate zonele să îi îmbrăcăm pe toți românește și să fie îmbrăcați toți frumos.” Nikolay Plushkis spune că e importantă identitatea într-o regiune cu zeci de naționalități.
În Karaganda a funcționat cel mai mare lagăr de muncă forțată făcut de sovietici.
„Au fost 2 milioane de deportați. 100.000 au fost împușcați de sovietici. În Karaganda, există o comunitate Spark unde se găsește un cimitir al deportaților și unde peste 50 de state au monumente – italieni, spanioli, români”.

Românii nu s-au implicat în protestele din fosta capitală Almatî
Liderul comunității românești nu vede cu ochi buni protestele din ultimele zile. „A fost o acțiune de bandiți”.
„A început ca o grevă, că s-au ridicat prețurile la gazul petrolier lichefiat și lumea s-a ridicat, au făcut o comisie din partea comitetului, au stat de vorbă și au căzut de acord să scadă prețul, apoi au apărut ăștia care au început să facă jafuri. Au atacat capitala veche Almatî, au luat și aeroportul, i-au dat foc, au fost prinși în aceeași zi, au fost împușcați cam 26 de ‘teroriști’ din aceștia. Au făcut jafuri, la magazine, malluri, iar asta nu are treaba că greva civilizată.”
Spune că nu are informații ca cineva din comunitatea românească să fi avut de suferit de pe urma evenimentelor din ultimele zile din Kazahstan.
Kazahstanul este în centrul atenției mondiale după ce confruntări violente au avut loc între protestatari și forțele de ordine. Autoritățile au anunțat că 26 de oameni au fost uciși în urma confruntărilor și mai multe sute răniți.
Numărul real al morților nu este cunoscut. Rusia continuă să trimite trupe în Kazahstan după ce președintele actualal Kazahstanuluia făcut apel la Vladimir Putin să ajute la restabilirea ordinii.

Romanian Global News

Read Previous

Încă un luptător pentru dreturile românilor din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa – Ucraina, a plecat în veșnicie!

Read Next

144 de ani de la lupta de la Smârdan. Povestea Mariței, fetița din Timoc împușcată în timp ce ducea apă soldaților români