Reprezentanţii Ambasadei României din Azerbaidjan au adus un omagiu marelui compozitor român George Enescu, al cărui monument a fost ridicat în 2006 la Baku, cu ocazia marcării Zilei culturii naţionale din ţara noastră la 15 ianuarie, relevă un comunicat al misiunii diplomatice române din această ţară din Caucazul de Sud, transmite Romanian Global News, citând un comunicat de presă al misiunii.
La eveniment au participat şi reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Moldova la Baku, autorităţi locale şi un grup de localnici.
Diplomaţii români au depus coşuri de flori la monumentului marelui compozitor, singurul reprezentant de marca al culturii române din întreaga zonă a Caucazului de Sud care străjuieşte un parc ce-i poarta şi numele, subliniază comunicatul ambasadei.
Cu această ocazia, diplomaţi români au explicat celor prezenţi semificaţia Zilei culturii naţionale a românilor – ziua de naştere a poetului român şi universal Mihai Eminescu, relatând aspecte din viaţa şi opera compozitorului George Enescu.
Ridicarea într-un parc din Baku a monumentului închinat lui George Enescu este un rezultat remarcabil al bunelor relaţii între România şi Azerbaidjan, care în iunie 2022 împlinesc 30 de ani, având caracter de Parteneriat strategic, se menţionează în text.
Anul acesta, mai mult decât oricând, Ziua Culturii Naţionale trebuie să fie un moment al recunoştinţei, al gratitudinii faţă de tot ceea ce arta – în sensul cel mai generos al cuvântului – a oferit şi continuă să ofere umanităţii, a transmis și ambasadorul României la Londra, Laura Popescu, într-un mesaj difuzat pe Facebook cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.
De-a lungul istoriei, cultura a fost un factor de coeziune pentru naţiuni şi trebuie să rămână un liant, remarcă în mesajul său ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Ambasadorul român aminteşte că, „în perioada complicată pe care am traversat-o, în care teatrele, muzeele şi sălile de concerte au fost închise, lansările de carte şi vernisajele s-au amânat şi întregul sector cultural a fost afectat în mod fundamental, artiştii au continuat să creeze”.
„Prin dedicarea, talentul şi bucuria lor de a crea, au oferit lumii întregi o lecţie formidabilă: lecţia speranţei. De Ziua Culturii Naţionale, vreau să le mulţumesc tuturor artiştilor pentru că ne-au oferit cu generozitate această lecţie. Vor veni, într-un viitor pe care ni-l dorim cât mai apropiat, vremurile în care ne vom redobândi vieţile şi sper că ne vom putea bucura din nou, plenar, de rezultatele minţii şi sensibilităţii acestora”, conchide Laura Popescu.