Cu ocazia Zilei Românilor din Balcani, marți 10 mai la orele 18.30 Societatea de Cultură Macedo-Română (SCRM) organizează la la Sala Media de la Teatrul Național, spectacolul dedicat memoriei fostului președinte al SCMR, Ion Caramitru, mare actor român/aromân, mare apărător a cauzei românilor/aromânilor din Grecia, transmite Romanian Global News.

Evenimentul este intitulat ”Calatoria unui mare artist”. Pe scena Sălii Media de la Teatrul Național vor urca patru muzicieni si o recitatoare.
Reamintim că la 10/23 mai 1905 a fost publicată iradeaua (decretul) sultanului Abdul-Hamid al II-lea prin care se conferea românilor (aromânilor și meglenoromânilor) din Imperiul Otoman statutul de comunitate distinctă, cu drepturi culturale proprii și posibilitatea de a-și constitui foruri specifice de reprezentare.
Gestul autorităților otomane a fost un omagiu adus României, cu ocazia sărbătorii naționale (10 mai) și Regelui Carol I, la împlinirea a 39 de ani de domnie.
Iradeaua din 10/23 mai 1905 este o victorie a diplomației românești a epocii, diplomație care din păcate în zilele noastre a uitat complet de cauza românilor din Balcani, ba mai mult prin înțelegeri dubioase cu guvernul grec trece sub tăcere drama asimilării a peste două milioane de aromâni și meglenoromâni de pe teritoriul statului grec.
Potrivit anuntului SCMR, intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Programe specialeși la TVR Internaţional cu ocazia Zilei Românilor din Balcani
Semnificaţia acestei zile, considerate o dovadă de atașament față de toți românii din Balcani, indiferent de cum sunt numiți – aromâni, meglenoromâni, istroromâni, vlahi sau caravlahi – este explicată de senatorul Claudiu Târziu, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, la ora 14:45.
„Cine suntem noi?” este întrebarea pe care și-o pun atât românii care trăiesc azi pe Valea Timocului, în Bulgaria, dar și bulgarii din satele de pe malul lacului Razem. Pământul tracilor de demult păstrează în el poveștile spuse și transmise din generație în generație, pe care le aflăm la ora 15.00, într-o altă ediţie a emisiunii La un pas de România.
Ce înseamnă identitatea pentru noi? Cât contează limba, cultura, religia sau sângele? Ce se întâmplă cu cei care nu mai vorbesc limba poporului din care fac parte şi nu îşi cunosc istoria? Într-o singură generaţie, aromâna ar putea dispărea, conform UNESCO. Cum şi când moare o limbă sau un dialect? Sunt câteva întrebări la care realizatorul documentarului Torna, torna, fratre!, Marian Voicu, a încercat să afle un răspuns. Documentarul s-a bucurat de participarea extraordinară a actorului Ion Caramitru şi poate fi urmărit la ora 17.00.
