Vicepreşedintele Republicii Bulgaria, Iliana Iotova, a declarat duminică, la Arad, întrebată fiind despre condiţiile pe care le impune ţara sa pentru a susţine aderarea la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord, că această ţară nu a îndeplinit una dintre cererile principale ale Bulgariei, aceea de respectare a drepturilor minorităţilor, scrie AGERPRES, preluat de Romanian Global News.
Prezentă în localitatea arădeană Vinga pentru a participa la evenimente ale minorităţii bulgare, Iliana Iotova a spus că România şi Bulgaria au avut o serie de condiţii atunci când au aderat la Uniunea Europeană şi că aşteaptă ca şi Macedonia de Nord să aplice unele măsuri pe care Bulgaria le cere de mai multă vreme.
„De luni bune, noi am cerut partenerului nostru de la vest, în speţă Republica Macedonia de Nord, să respecte drepturile etnicilor bulgari, aşa cum fac toate celelalte ţări ale Uniunii Europene, dar din păcate până în acest moment Republica Macedonia de Nord nu a răspuns acestor solicitări ale noastre. Considerăm că nu a fost îndeplinită această condiţie. Noi am pus şi nişte condiţii din domeniul educaţiei, în speţă toată lumea cunoaşte istoria comună pe care o avem. Am solicitat ca manualele de istorie din ciclul preuniversitar să reflecte corect istoria şi să nu o manipuleze, să nu o denatureze, pentru că în momentul de faţă în aceste manuale de istorie sunt scrise foarte multe neadevăruri şi lucruri rele la adresa bulgarilor şi a poporului bulgar. Noi am cerut ca aceste lucruri să fie scoase. Am mai cerut desecretizarea arhivelor comuniste, în care în mod sigur se vor găsi dovezi privind represaliile la care au fost supuşi cei care se considerau etnici bulgari”, a declarat vicepreşedintele Republicii Bulgaria.
Iliana Iotova a subliniat că atât Bulgaria cât şi România au aderat împreună la Uniunea Europeană după ce au respectat o serie de „criterii foarte stricte”.
„Noi am reuşit să aderăm la Uniunea Europeană pentru faptul că am îndeplinit aceste criterii. Noi în momentul de faţă nu cerem altceva de la vecinii noştri decât să îndeplinească aceleaşi criterii pe care le-am îndeplinit şi noi”, a spus oficialul bulgar.
Ea a adăugat că „dacă nu există o altă poziţie a Uniunii Europene sau a Macedoniei de Nord”, Bulgaria nu îşi va schimba această poziţie.
„Încălcarea dreptului de veto ar însemna încălcarea drepturilor Bulgariei în această structură, ar însemna ocolirea Parlamentului şi a celorlalte structuri ale Bulgariei care apără această poziţie, o poziţie care este însuşită de marea majoritate a cetăţenilor bulgari privind acest condiţii impuse Macedoniei de Nord, dar vedem ce noutăţi vor aduce următoarele întâlniri pe această temă. Noi am solicitat aceste lucruri, se pare că nu va putea fi posibil să se întâmple în timpul preşedinţiei franceze”, a spus Iliana Iotova.
Vorbește ciob de oală spartă!
Romanian Global News precizează că pe teritorilu Bulgariei se află circa 150.000 de români și peste 150.000 de românofoni cărora Bulcaria nu le oferă niciun drept și împotriva cărora duce de zeci de ani o politică agresivă de asimilare. Toate acestea pe fondul dezinteresului și complicității autorităților române responsabile de politica externă și de românii de pretutindeni.
Pe de altă parte Bulgaria, spre deosebire de România își apără cu îndârjire propriile minorități din Albania, Serbia sau Macedonia de Nord.
În Macedonia de Nord sunt peste 150 de români/aromâni/meglenoromâni, care nu sunt recunoscuți ca minoritate românească, care nu au școli, iar în bisericile confiscate de biserica macedoneană se țin slujbe în slavă. Imobilele aparținând comunității românești nu au fost retrocedate, iar biserica macedoneană în complicitate cu statul vor să desfințeze și ultimele urme ale românității din Macedonia, preluând cimitiriul aromânesc în care este îngropat și marele aromân Apostol Mărgărit, apostol al învățământului românesc din Balcani.
Toate acestea sunt posibile ca urmare a non acțiunii MAE și DRP din România, care nu fac nimic în apărarea drepturilor
românilor/aromânilor/meglenoromânilor sin Macedonia de Nord.