În cadrul unei conferința având ca temă întrebarea “Poate România avea o politică externă suveranistă?”, Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat luni, 26 septembrie, la Palatul Parlamentului liniile directoare ale proiectului de țară privind politica externă, românii de pretutindeni și reunirea cu R. Moldova, transmite Romanian Global News.
În concepția AUR, politica externă a României trebuie să servească strict interesele naționale ale românilor, atât ale celor din țară, cât și ale celor din afara frontierelor. AUR va avea o politică externă multivectorială, iar componenta ei economică va fi una foarte importantă. AUR va face din problematica românilor de pretutindeni prioritate a politicii externe a Românei.
Alianța pentru Unirea Românilor consideră apartenența României la Alianţa Nord-Atlantică (NATO), ca alianță defensivă, o soluţie viabilă pentru apărarea independenței, suveranității şi integrităţii statului. Ca membru NATO, România este deopotrivă beneficiar și furnizor de securitate regională. Opțiunea euro-atlantică este pentru AUR una strategică și irevocabilă, întrucât ea răspunde interesului național.
În cadrul NATO și al Uniunii Europene, România trebuie să afirme și să promoveze ferm interesele legitime ale românilor.
AUR gândește politica externă a României pe coordonate esențiale, între care enumerăm câteva:
- România este situată în Europa, pe istmul ponto-baltic, frontieră geopolitică între lumea europeană și lumea rusească, cu rolul de placă turnantă geopolitică la confluența dintre Est și Vest, axele fiind Carpații, Dunărea și Marea, cu securitatea ancorată în NATO și parteneriatul strategic cu SUA;
- Întărirea flancului NATO din Estul Europei pe linia istmului ponto-baltic, în linie cu planul polonez al „Celor trei mări” (Trimarium);
- Integrarea cu drepturi depline în alianța regională a statelor central-europene numită și „Grupul de la Vișegrad”.
- Creșterea rolului diplomației cultural și al comunităților istorice în relaționarea cu străinătatea și cu națiunile vecine;
În ceea ce privește Uniunea Europeană, AUR este un partid eurorealist și se declară fidel proiectului european, astfel cum acesta a fost gândit de părinții săi fondatori, prin recunoașterea și afirmarea rădăcinilor creștine ale tuturor statelor membre UE. Pentru a reveni la acestea, AUR consideră că modul în care Uniunea Europeană acționează astăzi trebuie reformat.
AUR crede că locul României este în Uniunea Europeană și în spațiul Schengen, dar precizează că este adeptul unei Europe a națiunilor suverane și respinge ideea unui suprastat federalist de genul „Statelor Unite ale Europei”, promovată de anumite instituții birocratice și cercuri globaliste din UE.
AUR crede că în orice condiții, Constituția României, ca lege fundamentală a statului, trebuie să aibă preeminență în raport cu reglementările europene.
În ceea ce privește comunitățile istorice AUR va reînființa Ministerul Românilor de Pretutindeni și Direcția Generală pentru Românii din Afara Granițelor din Institutul Cultural Român și va face din problematica românilor de pretutindeni prioritatea politicii externe a Românei alocând mijloacele materiale și politice necesare unei astfel de abordări.
Românii din comunitățile istorice și persoanele aparținând filonului cultural românesc trebuie să beneficieze de proceduri simplificate pentru dobândirea cetățeniei române conform criteriului cultural-lingvistic, indiferent de originea lor. AUR va lua măsurile necesare pentru realizarea acestui obiectiv.
Comunitățile istorice românești, în concepția AUR se întind de dincolo de Bug până dincolo de Tisa și din Munții Pindului până în Carpații Păduroși și coastele Mării Adriaticii. În absolut toate cazurile ei sunt supuşi unor procese de asimilare forţată şi sunt persecutaţi din cauza apartenenţei lor naţionale, se mai arată în programul AUR.
În ceea ce privește Diaspora românească, AUR consideră că emigrația română istorică, diaspora economică românească tot mai numeroasă, precum și românii deportați și urmașii acestora, provenind din România sau din alte state, au dreptul legitim de a păstra legături vii cu țara, precum și dreptul de a se repatria.
AUR pledează pentru înființarea unei Autorități a Repatrierii și Absorbției, bugetat adecvat, care să faciliteze revenirea în România a românilor din emigrație, din diaspora economică și din deportare.
AUR pledează ca, împreună cu Biserica, guvernele să înființeze o rețea de școli și grădinițe românești pentru copiii românilor din diaspora. Acest lucru constituie pentru noi o prioritate strategică, întrucât păstrarea limbii române de către copii reprezintă un factor în măsură să faciliteze în orice moment revenirea și reintegrarea lor în patrie.
AUR va promova dreptul cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a fi reprezentați proporțional cu ponderea lor numerică în Legislativul național. În acest scop, AUR susține înființarea unui număr suficient de circumscripții electorale externe, corespunzător numărului de cetățeni români din diverse state și regiuni ale lumii. Norma de reprezentare a cetățenilor în Parlamentul național trebuie să fie una și aceeași atât în circumscripțiile electorale din interiorul granițelor, cât și în cele din afara țării.
În ceea ce privește reunire a românilor, Alianța pentru Unirea Românilor rămâne ataşat ideii de unitate naţională. Românii trăiesc, deocamdată, în două state naționale. Circa jumătate din populația Republicii Moldova și-ar fi redobândit deja cetățenia română. Reunirea politică a celor două state românești reprezintă pentru AUR un obiectiv strategic major. El răspunde necesității obiective de depășire pașnică a stării de diviziune artificială a națiunii române, diviziune ce reprezintă o consecință dureroasă a pactului Ribbentrop-Molotov.
România are o responsabilitate istorică față de conaționalii săi din Republica Moldova, statul românesc tranzitoriu proclamat pe ruinele fostului imperiu sovietic. Românii din Basarabia au dreptul la unitate cu patria lor istorică și etnică România, ca instrument politic de bază al lumii românești, se arată în programul AUR.
- În scopul reunirii AUR va aplica următoarele măsuri:
- Realizarea unui Fond românesc de investiții și integrare;
- Deschiderea unei filiale a Academiei Române la Chișinău;
- Integrarea spațiului Republicii Moldova în strategia de securitate a României;
- Unificarea infrastructurii de transport, energetice și de comunicații, inclusiv prin subvenționarea prețurilor acestora;
- Unificarea pieței forței de muncă;
- Unificarea pieței media;
- Firmele din România vor beneficia de sprijin de stat pentru extinderea în R. Moldova;
- Operatorii economici, întreprinzătorii din Republica Moldova vor beneficia de programele de încurajare a inițiativei economice interne de tipul „start-up”, în măsura în care activitatea lor economică este orientată spre România.
- Pentru implementarea politicilor de reunire se vor înființa structuri responsabile cu reintegrarea Republicii Moldova în toate instituțiile publice care pot avea legătură cu aceasta. Toate acestea vor fi integrate, la rândul lor, într-o structură centrală guvernamentală.