Președintele Asociației Răsăritul Românesc de la Chișinău, fostul deputat Vlad Cubreacov, a afirmat în cadrul lucrărilor celei de a patra zile a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, de ieri, 18 august, că Republica Moldova este singurul stat post-sovietic care nu se autodefinește ca stat national și care, atunci când și-a adoptat legea fundamentală, în 1994, prin compilarea Constituției României (primele 50 de articole sunt practic identice), a făcut o singură excepție, respectiv în articolul întâi, în care se preia definiția statului din Constituția României, a fost înlocuit cuvântul România cu Republica Moldova și s-a omis un singur cuvânt, cuvântul național. Tocmai în Republica Moldova, care a fost singura fostă republică sovietică confederativă, în care mișcarea de eliberare națională a avut, dincolo de revendicările politice și revendicări identitare, transmite Romanian Global News.
Explicația are legătură cu faptul că se punea problema națiunii pe care o exprimă și o servește noul stat post-sovietic. Din păcate, toate regimurile politice care s-au succedat la Chișinău au avut tentația de a-i conferi noului stat post-sovietic, un caracter moldovenesc, poate chiar moldovenist.
Pe de altă parte, Republica Moldova este singurul stat post-sovietic care nu reprezintă o națiune în sine, reprezintă o parte a unei națiuni membre în prezent a Uniunii Europene și a NATO. Deci, este singurul stat post-sovietic care are în lumea liberă un stat înrudit și, din această perspectivă, putemvorbi despre două state românești în Europa.
Vlad Cubreacov a arătat că tentația de a construi o națiune civică moldovenească nu a fost străină absolut niciunui regim politic de la Chișinău, și, prin urmare, nici actualului regim politic de la Chișinău condus de Maia Sandu,
“Oricine ar încerca să afirme că Republica Moldova nu este România trebuie combătut ferm și afirmat că Basarabia este România. Republica Moldova, în sensul istoric, cultural și geografic este, a fost și va fi întotdeauna România”, a afirmat Vlad Cubreacov.
Acesta a criticat mai multe evenimente organizate la Chișinău de administrația Maia Sandu, în care permanent s-a recurs la substituirea denumirii oficiale a statului care este, potrivit Constituției și legislației Republica Moldova, cu termenul istoric și geografic de Moldova, pur și simplu Moldova.
Cubreacov a amintit că, după ce România, principalul sponsor al Republicii Moldova, ca stat slab economic și aflat de 3 ori până acum în pragul falimentului, pe buza prăpastiei, a decis să-i acorde Chișinăului pentru a doua oară un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, însă Germania federală – a doua federație de pe continentul european, după Federația Rusă -, a decis să îi ofere guvernului de la Chișinău un ajutor nerambursabil în valoare de 33,7 milioane de euro, ceea ce este de aproximativ 3 ori mai puțin decât a oferit Bucureștiul. Diferența dintre gestul Bucureștiului și cel al Berlinului a fost însă enormă și nu se rezumă doar la cuantumul acestor sume care sunt puse la dispoziția Chișinăului. România a acordat sprijinul său în mod necondiționat, urmând ca autoritățile de la Chișinău să decidă ele însele asupra destinațiilor concrete spre care se va îndrepta ajutorul venit de la frații din țara mama. Pe când Germania a oferit această sumă, de trei ori mai mică, în mod condiționat, spre 3 proiecte concrete de infrastructură indicate de guvernul german, restul sumelor fiind destinat ”consilierilor germani” delegați la Chișinău.
Vlad Cubreacov a vorbit și despre despre iluzia integrării europene, idee pe care toți actorii politici importanți de la Chișinău o flutura în spațiul public și care nu este decât o lozincă. Acesta a spus răspicat faptul că Republica Moldova nu a întrunit și nu va întruni curând criteriile de la Copenhaga. Pentru aderarea la Uniunea Europeană există reguli pe care Republica Moldova nu le va îndeplini niciodată.
Acesta a ridicat și ideea că Republica Moldova practic și-a sabotat integrarea energetică cu România, în condițiile în care se vorbește foarte mult despre acest lucru. De exemplu, linia de tensiune înaltă Gotești-Fălciu, care a fost utilizată în anii 90 pentru exportul de curent electric din România în Republica Moldova, export în valoare de zeci de milioane de euro și care, cum se spune la Chișinău, au fost datorii iertate. Această linie nu este folosită deloc. De asemenea, singura linie de cale ferată cu ecartament European, Fălciu-Cantemir, a fost demontată pe un segment de partea moldoveană. Amintesc că Uniunea Sovietică a construit această cale ferată cu ecartament european pentru întregul export sovietic de mărfuri către România, statele balcanice și parțial către Turcia. Iată că Republica Moldova a demontat, în mod ciudat, 2 km de cale ferată pentru a bloca exporturile și importurile pe această arteră feroviară. Nu înțelegem de ce se întâmplă acest lucru.
Vlad Cubreacov a vorbit în cadrul acestei Universități de vară și despre rolul fundamental pe care Biserica Ortodoxă română îl are ca instituție. națională atât în România, cât și în comunitățile istorice și în diaspora economică. Mitropolia Basrabiei este singura entitate bisericească religioasă de pe continent, care are o dinamică importantă și care cuprinde acum 37 % din corpul social al Republicii Moldova, pornind acum 30 de ani de la zero. Practic, Mitropolia Basarabiei a fost și va rămâne în continuare un test pentru autoritățile de la Chișinău.
S-au făcut promisiuni că guvernul Republicii Moldova ca succesoare locală și în parte a Uniunii Sovietice, în sensul tratatelor internaționale, se va achita, în spirit european, de o obligația față de Mitropolia Basarabiei și îi varestitui acesteia cel puțin una dintre cele 56 de clădiri monumentale, grandioase care s-au păstrat fizic în Chișinău și care i-au aparținut de drept până în 1940, Republica Moldova, fiind singurul stat membru al Consiliului Europei și singurul stat aspirant la aderarea la Uniunea Europeană, care nu a restituit niciodată niciunui cult religios nimic. Astfel, după promisiunile făcute la București, s-a introdus în Parlamentul Republicii Moldova, la 6 martie, un proiect de lege, cu numărul 57, privind nu restituirea, ci atribuirea, prin bunăvoința statului, din fondul de stat, a clădirii fostei și celebrei Facultăți de Teologie Ortodoxă din Chișinău către Mitropolia Basarabiei. Până în acest moment șituația nu s-a schimbat cu nimic. încălcându-se absolut toate prevederile Regulamentului Parlamentului Republicii Moldova, cele 12 comisii invitate să formuleze avize sau rapoarte nu au mișcat niciun deget. “După cum nu a dat un aviz nici Guvernul Republicii Moldova, condus de domnul Dorin Recean, care este un om de casă și credincios pe față al Patriarhiei Moscovei, deci orientat geospiritual spre răsărit, nu spre Uniunea Europeană”, a afirmat acesta. “În momentul în care ai în fruntea guvernului un credincios pe față al Patriarhiei Moscovei, nu putem aștepta ca promisiunile făcute oficial Patriarhului Daniel la București și primului ministru al României, președintelui Camerei Deputaților, privind acest gest de bunăvoință ca răspuns la ajutorul foarte generos pe care România îl acordă, în valoaretotală de 200 de milioane de euro, salvatoare pentru Republica Moldova. Acest gest întârzie din, din păcate”, a mai afirmat Vlad Cubreacov.
Vlad Cubreacov a susținut că dacă basarabenii trebuie să-și redobândească fiecare în parte cetățenia română, România trebuie ea însăși să-și redobândească propriii cetățeni. De aceea, mecanismul cetățeniei române este principalul mecanismde recuperare a românității de dincolo de Prut. Din păcate, nici autoritățile de la Chișinău și nici cele de la București nu se achită exemplar de obligațiile pe care le au. În Europa contează talia demografică a statelor. Bulgaria, de exemplu acordă cetățenia pe criterii entice. Practic, 90 % dintre ungurii și secuii din România au cetățenie maghiară, dar și cei din Slovacia, din Voievodina și de peste tot. Pentru că Ungaria are nevoie să-și mențină numărul de europarlamentari și influența la nivelul Comisiei Europene. Are nevoie să absoarbă mai multe fonduri europene (și absoarbe mai mult decât România!).
România, însă, care are o rezervă în comunitățile istorice – întâi de toate în Republica Moldova -, de 5 6, poate 7 milioane de români în jurul granițelor și Balcani, nu apelează la acest mecanism. Acesta a criticat faptul că, în cadrul Comisiei pentru Cetățenie din cadrul ANC, lucrează doar 17 funcționari. Și aceștia au în față un munte de dosare de 400 de mii de dosare, în principal din Basarabia, care nu pot fi rezolvate pentru că, dacă sunt procesate peste 100.000 de dosare anual, vin altele 150.000 și mai mult. Acest munte crește, iar România pierde cetățeni. “Am făcut un calcul. Dacă. ANC ar funcționa normal, dublându-și numărul de funcționari, având 35 de funcționari în loc de 17, am topi acest munte și am intra într-un ritm normal de rezolvare, în termen, a tuturor cererilor. Astfel, am avea în 2 ani de zile posibilitatea de a trimite la Bruxelles cu 8 europarlamentari mai mult, am avea nu 1 singur comisar european, ci 2 comisari europeni români. În plus, am avea la dispoziție fonduri europene care ar crește cu peste 30 %. De ce nu ne fixăm acest obiectiv ca țintă strategică și prioritară? Va trebui ca guvernarea să răspundă la aceste întrebări”, a afirmat Vlad Cubreacov.
“Părerea mea este că Reunirea Basarabiei cu România nu are alternativă. Integrarea europeană a fost și rămâne o iluzie. Clasa politică de la București și cea de la Chișinău trebuie să se achite de un șir de obligații, revenind la o relație de sinceritate deplin. Reunirea noastră se va produce, sunt convins”, a mai afirmat Cubreacov.