În vreme ce România autorizează de facto importul de cereale din Ucraina, acestea nefiind supuse rigorilor UE de producție legate de folosirea organismelor modificate genetic sau a pesticidelor și punând în pericol viețile cetățenilor și afacerile fermierilor, și nu face nimic pentru oprirea traficului și consumului de droguri, românii cu origini de peste Prut sunt buzunăriți la punctele de trecere a frontierei și întorși din drum pentru o găină tăiată, 10 ouă și 2 litri de lapte primiți de la părinți sau bunici, scrie https://r3media.ro, preluat de Romanian Global News.
Prin regulamentele unionale, România se obligă să interzică orice formă de deplasare a produselor de origine animală dinafara Uniunii. Astfel, românii cu origini din Rep. Moldova sau Ucraina și care sunt stabiliți în România, atunci când se întorc de la rude nu au voie să transporte niciun fel de produs animal din gospodăria acestora. Vorbim de elevi de liceu, studenți sau de familii cu copii mici, care primesc de la părinții și bunicii rămași acasă câte o găină, 10 ouă, 2-3 litri de lapte sau câte 3-4 kg de carne de porc de Crăciun. De foarte multe ori, vameșii români înțeleg absurditatea legislației în aceste cazuri și trec cu vederea aceste lucruri în timpul controalelor vamale, dar sunt și angajați care nu știu că legea trebuie aplicată mai întâi în spiritul ei și apoi în litera ei. Nu de puține ori, cetățenii au fost puși să se întoarcă din drum sau autocarele cu studenți controlate în cel mai mic amănunt și pachetele tinerilor aruncate și distruse, aceștia fiind pasibili a fi amendați sau chiar să li se deschidă dosare penale, ca și cum ar fi mari traficanți de produse interzise.
Desigur, aceste situații ar putea fi evitate foarte ușor dacă reprezentanții României la Bruxelles s-ar gândi cât de puțin la binele oamenilor care i-au trimis acolo, la cozile care se fac la secțiile de votare din Chișinău atunci când sunt alegeri în România și ar negocia introducerea unor excepții pentru cantități limitate în cazul produselor transportate în vederea consumului propriu, asemenea celor la alcool sau țigări. Acest fel de excepții există deja pentru Groenlanda și Insulele Feroe, regiuni ale Danemarcei care au o largă autonomie și care nu fac parte din Uniunea Europeană, implicit nu se supun regulamentelor vamale comunitare . Sau, dacă de români puțin le pasă, așa cum au arătat-o de atâtea ori, aceștia s-ar putea gândi cel puțin la ucrainenii stabiliți sau care muncesc în Polonia, Cehia sau Slovacia, care se confruntă cu același gen de restricții.
S-au înregistrat și cazuri când autocare cu muncitori români din Rep. Moldova au fost oprite în alte țări din Vest (în special de către “prietenii” noștri din Austria), controlate ore în șir iar produsele „traficate” fiind distruse .În același timp, tot țările din Vest tolerează exploatarea muncitorilor din Europa de Est, de multe ori angajați fără forme legale iar angajatori fără scrupule caută special această categorie de persoane, pentru că știu că sunt ușor de influențat și nu depun plângeri.