Sluga s-a dus să pupe clanța la stăpân. Români, nu alegeți slugi!
La începutul lunii septembrie, în localitatea Podgoraț, comuna Bolievaț din Timoc (Serbia), a avut loc Festivalul Limbii Române, a V-a editie a principalei manifestari de cantece și jocuri românești din aceasta parte a Serbiei. Festivalul a fost organizat de Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia-Ariadnae Filum în parteneriat cu Asociația Etno Club Podgoraț, susţinut în cea mai mare parte de Sindicatul Naţional „Forţa Legii” din Craiova, condus de deputatul Ringo Damureanu şi Asociaţia„ Casa Maramureşană” din Baia Mare, transmite Romanian Global News.
Festivalul a fost deschis de preşedinţii celor două asociaţiei organizatoare, Zavișa Jurj şi Deian Karabasevici, care i-au felicitat pe cei aproximativ 500 de participanți și spectatori cu ocazia Zilei limbii române si au subliniat încă o dată importanta pastrării limbii materne de catre românii/vlahii din Timoc si de catre romanii de pretutindeni, in general. “Acea limba pe care am moştenit-o de la bătrânii noştri trebuie să transmitem mai departe copiilor şi nepoţilor noştri…“, a afirmat Zavisa Jurj.
Au fost invitati si au participat Protoiereu Stavrofor parinte Antonie Isac, parohul Metovniţei şi Lapuşnei, parintele Anton Chera parohul Borului şi a Brezonicului, Viceprimarul comunei Bolievaţ Slagian Gimiş, Primarul satului Podgoraţ, Boban Ilici, Coordonatorii Congresului Românilor din Serbia, Predrag Balaşevici şi Duşan Prvulovici.
Festivalul a început cu melodii tradiţionale româneşti cântate la fluier de maestrul Stefan Radovanovici, din acest an „meşterul fluierului“ prin câştigarea premiului „Fluier de aur“ a treia oară la concursul naţional din Serbi. Au mai sustinut reprezentantii artistice prezentat ucenicii lui Stefan Radovanovici, surorile Natalia, Kristina şi Katarina Pavlovici înpreună cu Andrei Jurj. Copiii au si recitat două poezii cunoscute: „Vorba noastră“ şi „Nu uita radacina din care ai dat“.
Au participat Ansamblurke folclorice “Podgoraţ“ din aceasta localitate şi „Lozoviţa“ din Gorneana, comuna Bor cu dansuri şi cântece româneşti. Cele două ansambluri folclorice prin programul susţinut de aproape 50 de tânări şi copii prin cântece, dans şi costume populare autentice au aratat inca o frumoseţea şi bogaţia folclorului românilor/vlahilor de pe partea dreapta a Dunării.
Participare remarcabilă au avut şi Etno grupupul „Valacoane Bucova“ in care se află patru membri familiei Stoicovici (bunicul şi nepoţii) care au prezentat publicului cântece şi melodii la instrumente tradiţionale din zona Timocului negru.
Programul a fost înbogaţit de cântece tradiţionale cântate si de: Petar Carabaşevici din Podgoraţ (cântece de dor), Ljubisav Adamovici din Metovniţa comuna Bor,l si Bratislav Markovici din Brigheniţa comuna Ciupria.
Impresionanta a fost si prezenţa lui Zvonko Trailovici, originar din satul Osnicea, comuna Bolievaţ, care traieşte şi este medic în Sibiu, fost la concursul „Vedeta populară“, emisiune de folclor a TVR si in care acesta a ajuns in finala. Aceata dată a cântat două cântece arhaice: “Câncicu Sânţâlor” (Cântecu Sfinţilor) si „Oiţă balură“, versiunea timoceană a baladei Mioriţa.
În finalul festivaluluiAlla Cebotari, actriţă la Teatrul „Colibri“ din Craiova a sustinut, de asemenea, un program artistic complet Doamna Alla a cântat, cu cântece din Basarabia, România, cântece patriotice şi cele despre limba Română.
Organizatorii au oferut diplome de onoare participanților și celor care au sprijinit organizarea acestui festival.