Sub pretextul stupid că România a avut creștere economică în 2022, – adică au venit mai mulți bani la buget din pricina inflației, în timp ce nivelul de trai al populației a scăzut abrupt – Comisia Europeană a decis să ne penalizeze cu 2,1 miliarde euro din suma totală promisă prin PNRR, scrie Adrian Onciu pe https://opozitia.net, preluat de Romanian Global News.
Bineînțeles, vorbim despre capitolul bani nerambursabili, nu împrumuturi. În același timp, Ministerul de Finanțe tocmai a împrumutat alte 3 miliarde de euro de pe piețele externe, ca să acopere pensiile și salariile. Prins în ofsaid de decizia abuzivă a Ursulei von der Leyen, guvernul Ciolacu a înghițit în sec și a început să taie din investiții: șase spitale au pierdut finanțarea de 740 de milioane de euro promisă de Bruxelles. Alte sute de milioane de euro au fost tăiate inclusiv din Educație.
Nici la guvern, nici în mass-media nu vedem o mare supărare. ”Și, care-i problema?”, ar putea să întrebe ministrul Rafila. Viața merge înainte. Iar în 2024, după ce România va înregistra o altă falsă creștere economică (bazată pe inflație), Comisia Europeană va găsi un bun motiv să mai taie din miliardele oferite cu atâta generozitate, la pachet cu contractul Pfizer.
Afacerea PNRR, fluturată pe sub nasul românilor de către președintele Iohannis, riscă să fie doar o mare păcăleală – o vacă numai bună de muls de către clientela PSD+PNL=LOVE. Nicăieri nu vedem o analiză (măcar lunară) a stadiului implementării proiectelor: câți bani ni s-au promis, câți au mai rămas după ”rectificări”, cum stăm cu soldul la zi. Nimic! Secret total. Cel mai probabil, guvernul Ciolacu va rămâne doar cu împrumuturile din PNRR (adică 14,9 miliarde euro din totalul de 29,2 miliarde) și nu va ezita să mulțumească în genunchi forului conducător pentru așa o pleașcă. Căci nu-i de ici, de colo, să găsești dobânzi mai mici cu 0,1% decât ai putea obține de la cămătarii casei, amicii lui Isărescu.
Dacă vă întrebați de ce Ursula von der Leyen a recurs la așa o golănie ca să ne ușureze de 2,1 miliarde euro dintr-un foc, răspunsul se află la îndemână. Bugetul Uniunii Europene din perioada 2021-2027 are o mare hibă: a trecut cu vederea un eveniment declanșat în februarie 2022, anume războiul din Ucraina. De atunci, zeci de miliarde se scurg de la Bruxelles spre Kiev (1,5 miliarde lunar doar ”indemnizația oficială”), iar găurile lăsate în urmă nu pot fi acoperite cu ceea ce europarlamentarii au votat în 2020. Nevoile președintelui Zelensky sunt infinit mai mari.
”Dacă dorim să folosim în continuare bugetul UE pentru a oferi răspunsuri comune la provocările comune, va trebui să facem o reevaluare. Comisia va face o evaluare a nevoilor emergente și a noilor situații geopolitice”, a precizat Ursula von der Leyen, cu gândul la miliardele solicitate de Casa Albă. Această reevaluare ar fi trebuit să aducă bani în plus la Kiev, via Bruxelles, prin contribuții sporite ale țărilor membre. Propunerea s-a lovit, însă, de refuzul ferm al unor state ca Ungaria, astfel că varianta de rezervă a rămas jaful la drumul mare. Cu alte cuvinte, luarea cu japca a unor miliarde din PNNR-urile unor țări umile și nesemnificative. Ca România de pildă.
Desigur, guvernul Ciolacu a uitat să protesteze. A primit vestea de parcă ar fi fost vorba despre un cadou neașteptat, picat din stele. Politicienii noștri, după cum ne-au obișnuit, vor prezenta publicului drept ”succese enorme” noile ținte legate de deficitul bugetar și eventuala nemodificare a TVA.
În fond, șase spitale în România cu bani de la Bruxelles reprezintă oricând o variantă mult mai proastă decât, să zicem, 87 de tancuri Abrams trimise pe frontul din Ucraina.