„Rugăm statul să facă tot posibilul şi imposibilul să ne scoată de aici”, spune unul dintre românii blocaţi în Fâşia Gaza, într-un dialog telefonic cu https://www.libertatea.ro, preluat de Romanian Global News.
Cum trăiesc războiul reaprins în 7 octombrie cetăţenii cu paşaport românesc din enclava palestiniană, unde oamenii așteaptă la cozi de ore pentru un bidon cu apă.
Printre cetăţenii din Fâșia Gaza se află şi cel puțin 350 de români, dintre care aproape 200 au cerut sprijin consular pentru a fi evacuați din teritoriul controlat de gruparea Hamas, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. Libertatea a vorbit cu unul dintre românii blocaţi în oraşul Rafah, la graniţa Fâşiei Gaza cu Egipt şi cu mama din România a unei femei cu dublă cetăţenie româno-palestiniană, care se adăposteşte tot în sudul enclavei. Războiul l-a prins în Gaza pe Ștefan, un student la Medicină din Craiova, care a plecat în vacanță la rudele tatălui său. Tânărul îi ajută acum, la spital, pe palestinienii răniți în bombardamente. Simona este mama Nadei, care se află în orașul de graniță Rafah. Fiica ei păstrează legătura cu mama din România, dar situația se deteriorează de la o zi la alta: nu au apă, mâncare și dorm câte 50-100 de oameni în câte o casă. În timp ce trupele şi tancurile israeliene continuă să se pregătească şi aşteaptă ordinul pentru operaţiunea terestră în Fâşia Gaza, sute de mii de persoane au fugit deja înspre sudul enclavei palestiniene, în urma ordinului de evacuare emis, vineri, 13 octombrie, de autorităţile de la Tel Aviv, pentru locuitorii din nord. Acesta a venit după atacurile lansate de Hamas în dimineața de 7 octombrie, în urma cărora 1.300 de israelieni au fost uciși și peste 200 au fost luați prizonieri. Israel a pornit o ofensivă în Fâșia Gaza, în care peste 5.000 de palestinieni au murit. Aproape 600.000 de persoane strămutate în interiorul țării se adăpostesc acum în 150 de facilități ale agenției ONU care se ocupă de refugiați palestinieni în Gaza (UNRWA), a anunțat miercuri instituţia pe platforma socială X (fostul Twitter), preluată de Reuters.
A plecat din Craiova în vacanță, la rudele din Fâșia Gaza Printre cetățenii care au ajuns în Rafah, la granița cu Egiptul, așteptând să iasă din fâșie, se află și tânărul Ștefan Abdelnabi, de 24 ani. Ştefan s-a născut în Craiova, unde studiază Medicina. La începutul lunii octombrie a plecat în concediu la rudele din partea tatălui, care trăiesc în Gaza, şi cu gândul unui concediu mai ieftin decât şi-ar fi permis pe litoralul românesc.
Atacul Hamas din 7 octombrie l-a găsit în teritoriul palestinian. Spune că, în ultimele trei săptămâni, familia sa a pierdut 35 de persoane. Acum, Ştefan ajută la îngrijirea răniţilor internaţi în spitalul din oraşul Rafah. „Niciodată nu vreau să mă mai întorc pe pământul acesta!”, exclamă băiatul.
„Rugăm statul român să facă tot posibilul şi imposibilul să ne scoată de aici” Acesta e strigătul disperat al lui Ştefan Abdelnabi. „E nevoie să fim evacuaţi urgent! Nimeni nu e în siguranţă aici. Toţi suntem în pericol. Aşteptăm să murim. Ne e frică”, spune tânărul. Din turist, Ştefan a ajuns acum unul dintre medicii de la spitalul din Rafah, care primeşte răniţii din Fâşia Gaza, în urma bombardamentelor israeliene. Spune că e anestezist, dar ajută şi la chirurgie generală. „Ieri (luni, n.r.), am fost în tura noapte, astăzi, de dimineaţă, am fost la o casă dărâmată să scoatem morţi de acolo, pentru că erau din familia mea, iar în noaptea asta mă întorc la spital”, a explicat Ştefan, într-o convorbire telefonică.
Citeşte întreaga ştire: Români prinși în războiul din Fâșia Gaza așteaptă evacuarea la granița cu Egipt. „Am venit în vacanță la rude și m-am trezit în iad!”