Mai puține cozi la vamă și mai puțin timp pierdut în rând, trecerea controlului vamal mai facil și mai rapid – acestea au fost principalele obiective discutate astăzi, 26 octombrie, în cadrul unei mese rotunde organizate la propunerea Ambasada României la Chișinău, scrie https://www.deschide.md, preluat de Romanian Global News.
Evenimentul cu tema „Cooperare vamală în scopul fluidizării traficului prin punctele de trecere a frontierei de stat România și Republica Moldova” i-a unit pe reprezentanții conducerii Serviciului Vamal al Republicii Moldova și ai Autorității Vamale din România, cu participarea ministrului Finanțelor Petru Rotaru, Ambasadorului României în Republica Moldova, Cristian Leon Țurcanu, președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă, directorul general al Autorității Vamale Române, Claudiu Ardelean, reprezentanți din ministere și mediul de afaceri din Republica Moldova, reprezentanții Programului USAID MISRA și Înaltul Consilier UE în politica vamală și fiscală, Rosario de Blasio.
În debutul discuției, amabasadorul român a apreciat înalt faptul că autoritățile de pe cele două maluri de Prut au reușit să se întrunească în acest format pentru a discuta cele mai stringente probleme ce țin de fluxul de bunuri și tranzitul la posturile vamale din R. Moldova și România.
„Mă bucur că am reușit să organizez această reuniune și sper să venim cu soluții, pentru ca oamenii să beneficieze de cât mai multe facilități. Mă bucur că aici sunt prezenți toți cei, care contribuie la faptul ca trecerea la frontieră și prin posturile vamale să fie realizată într-un mod cât mai ușor și mai comod pentru cetățeni”, a declarat ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu.
La rândul său, ministrul Finanțelor a punctat că buna colaborare între autorități oferă posibilitatea de a diversifica fluxul de bunuri, pe diferite căi de transport. „Ținând cont de situația din Ucraina și a tranzitului mărit de mărfuri pe cale terestră, urmează să discutăm ca să mărim capacitatea posturilor Serviciului Vamal din R. Moldova, ca să facem față fluxului. Ne dorim să creăm comodități mediului de afaceri și cetățenilor. Evenimentul de astăzi reconfirmă cooperarea eficientă a administrațiilor vamale din Republica Moldova și România, orientată spre identificarea soluțiilor optime pentru transportatori, în scopul reducerii timpilor de așteptare la frontieră. Suntem ferm angajați în elaborarea și implementarea în termen a cadrului normativ secundar și terțiar în vederea implementării noului Cod vamal, un angajament asumat odată cu obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la UE”, a afirmat ministrul Petru Rotaru.
Directorul Serviciului Vamal al R. Moldova, Igor Talmazan, a punctat cele mai stringente probleme pe care le înfruntă responsabilii din cadrul Serviciului Vamal. Potrivit lui, odată cu începerea războiului din Ucraina, s-a triplat fluxul de transport pe cale terestră, ceea ce a pus o presiune enormă pe lucrătorii vamali și au creat cozi imense la vamă. „Capacitatea Portului din Ucraina noi nu vom putea să-l acoperim pe cale terestră. Noi lucrăm la capacitate maximă, dar acest lucru nu este suficient. Soluțiile pe termen lung țin de dezvoltarea infrastructurii, comunicarea bilaterală schimbul de informații pentru a facilita trecerea la frontieră”, a menționat Igor Talmazan.
”Dezvoltarea parteneriatului Autorității Vamale Române cu instituțiile similare din statele vecine, în special cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova, reprezintă o preocupare permanentă și o prioritate. Totodată, colaborarea cu mediul de afaceri și oferirea de simplificări/facilități agenților economici care sunt parteneri de încredere ai autorităților vamale este unul dintre proiectele pe care îl promovăm şi îl susținem, atât în relație cu operatorii economici, cât şi cu autoritățile competente care au un rol în protejarea pieței unice”, a menționat Președintele Autorității Vamale Române Ion Cupă.
Dialogul a inclus și subiectul ce ține de implementarea măsurilor comune privind îmbunătățirea capacității infrastructurii, a interoperabilității și eficienței serviciilor în punctele de trecere a frontierei, în scopul asigurării accesibilității către rețeaua trans-europeană de transport.
Pe agenda ședinței s-au regăsit subiecte referitoare la acțiunile întreprinse de către autoritățile celor două state, iar reprezentanții mediului de afaceri au avut oportunitatea să adreseze întrebări și să obțină clarificări relevante.
Una dintre problemele discutate a vizat cozile imense de la posturile vamale. Potrivit reprezentanților agenților economici, camioanele ajung să stea la cozi chiar și câte 5 zile, rândurile fiind lungi de mai mulți kilometri. Una dintre propuneri a fost ca să fie create benzi suplimentare pentru agenții economici din R. Moldova, iar prioritate să aibă TIR-urile cu produse perisabile precum fructele sau legumele. Oamenii de afaceri s-au plâns pe faptul că produsele agricole nu pot sta prea multe zile și că se înregistrează pierderi foarte mari din această cauză. O altă propunere a fost ca procedurile vamale în cazul fructelor și a legumelor să fie efectuate direct la punctele frigorifice, iar agentul economic să primească toate actele necesare pe loc, ulterior acele acte să fie prezentate în cel mai comod punct de trecere a frontierei. Potrivit autorităților vamale, însă, aceste lucruri necesită investiții suplimentare, bani care deocamdată nu sunt alocați în acest sens.