“O treime din românii activi nu contribuie la sistemul de public românesc de pensii și nici la cel de sănătate, întrucât lucrează în străinătate. Din acest motiv, aceste două sisteme vor fi mereu pe deficit structural – cu excepția cazului în care românii din străinătate vor avea motive să revină în țară și să lucreze aici”, scrie profesorul Piperea, preluat de Romanian Global News.
“Azi, când vorbim, nu există nicio șansă pentru așa ceva – nu cu actuala prostocrație, care mai e și coruptă și șantajistă emoțional, apăsând ipocrit pe pedala „patriotismului econimic”.
Cei peste trei milioane de români activi în străinătate plătesc nu numai asigurări în străinătate, ci și impozit pe venit, care contribuie la finanțarea autorităților locale din străinătate, UAT – urile noastre sărăcind și picând în insolvență.
E un cerc vicios care face ca, la nivel local, să nu existe mecanisme de absorbție a acestei forțe de muncă imense (3 milioane de oameni) și calificate și, deci, să nu existe curând șansa ca UAT – urile să se dezvolte sănătos și durabil, inclusiv în planul educației, sănătății și culturii. Dimpotrivă, „șansele” sunt mai mari pentru deșertificare*.
*aș mai adăuga și că sărăcirea și exodul minților sunt cauza creșterii exponențiale a păcănelelor și a pieței medicamentelor, a videochatului, a drogurilor etc.”