Birocrații din Comisia Europeană au aprobat utilizarea unei substanţe (glyphosatul) pe care Organizația Mondială a Sănătății o consideră cu un puternic ”potențial cancerigen”, transmite Romanian Global News.
Astfel, ”în baza evaluărilor complete efectuate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA)” și realizate ”împreună cu statele membre”, Comisia va permite utilizarea glifosatului în Uniunea Europeană pentru încă 10 ani.
În comunicatul difuzat de Bruxelles aflăm că utilizarea erbicidului, considerat și el potențial cancerigen de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), va fi supusă ”unor noi condiții și restricții noi”.
Executivul european şi-a anunțat decizia după al doilea fum negru din partea comitetului de apel al Comisiei Europene pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje (SCoPAFF). Dat fiind că reprezentanții celor 27 de state membre nu au atins o majoritate calificată pro, sau împotriva planului prezentat pentru prima dată în septembrie, se declanșează reautorizarea din oficiu a acestuia.
Acest lucru s-a petrecut după ce EFSA, într-o evaluare din iulie, a declarat că nu a găsit ”motive de îngrijorare” pentru reînnoire. Decizia trebuia luată până la 15 decembrie 2023.
În toată această perioadă de dezbatere a aprobării legate de glyphosat au existat puternice acțiuni de lobby pe lângă Comisie a controversatei corporații Monsanto.