Tensiunile de la vârful conducerii politico-militare a Ucrainei au ieșit la iveală în mod neașteptat în spațiul public, arată The Washington Post într-o analiză, preluată de Romanian Global News.
Au apărut fisuri la vârful conducerii Ucrainei
„Toată lumea ar trebui să-și concentreze acum eforturile asupra protejării țării. Adunați-vă și nu vă înecați în conflicte interne sau alte probleme. Acum situația este aceeași ca înainte. Dacă nu există nicio victorie, nu va exista nicio țară”, a spus Zelenski într-unul dintre discursurile video.
Declarația lui Zelensky a fost făcută pe fondul disputei sale publice cu comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, cu privire la faptul că războiul a ajuns într-un „impas”, relatează Unian. Zelenski a respins remarcile, spunând că nu crede că „aceasta este o fundătură”. Unul dintre consilierii președintelui a declarat că remarcile lui Zalujnîi către presă „facilitează munca” Rusiei.
După 20 de luni de război, încep să apară fisuri sociale în unitatea națională a Ucrainei, anterior de nezdruncinat. Problema impasului este deosebit de sensibilă, deoarece oficialii ucraineni se tem că îi va forța să negocieze cu Rusia și să facă concesii teritoriale. Majoritatea covârșitoare a ucrainenilor se opun, scrie ziarul.
Se remarcă faptul că Ucraina se pregătește pentru o altă iarnă brutală „cu puține sau deloc speranțe de progrese semnificative pe frontul de sud”. Acest lucru a fost prezis și de Zaluzhnyi. „Cel mai probabil nu va exista o descoperire profundă și frumoasă”, a scris el într-un articol pentru The Economist.
Presiunea crește
WP notează că lipsa veștilor bune subminează moralul ucrainenilor, pe fondul temerilor că Rusia își va relua în curând atacurile asupra infrastructurii energetice. Presiunea vine nu numai de pe câmpul de luptă, ci și de la parteneri. La Washington, au existat dezacorduri între parlamentari cu privire la ajutorul suplimentar pentru Ucraina.
Luni, Zelenski a respins public posibilitatea organizării unor alegeri prezidențiale, dar unii oficiali străini au cerut ca alegerile să demonstreze angajamentul țării față de democrație.
În același timp, Zelensky a spus că discuțiile despre alegeri au fost „absolut iresponsabile” în timpul războiului. Țara se află sub legea marțială, care interzice organizarea de alegeri. Pe lângă miile de soldați care luptă pe front, milioane de ucraineni au fost strămutați, ceea ce face ca alegerile corecte să fie aproape imposibile.
„Până acum, Ucraina a demonstrat o unitate națională puternică, lăsând deoparte rivalitățile politice, în timp ce țara a luptat împotriva unei invazii rusești. Cu toate acestea, în ultimele zile, la Kiev, unii observatori și-au exprimat frustrarea că luptele interne au jucat un rol în deciziile cheie care au avut un impact major asupra rezultatului războiului”, arată sursa citată.
Suspiciuni în urma unor evenimente ciudate
Se remarcă faptul că biroul lui Zelensky l-a demis brusc pe generalul Viktor Khorenko din funcția de comandant al Forțelor pentru Operațiuni Speciale. Această decizie l-a surprins chiar și pe comandantul suprem Zaluzhnyi. Apoi a devenit cunoscut faptul că acest lucru a avut loc la sugestia ministrului Apărării, Rustem Umerov.
Fostul vicepremier Pavlo Rozenko a criticat decizia: „Ați făcut o greșeală foarte mare când ați făcut acest lucru pe la spatele lui Zalujnîi. Și tocmai astfel de greșeli slăbesc Ucraina în acest război! Este păcat că intrigile politice continuă în această situație!”, a scris Rozenko.
Publicația notează că diviziunile politice au întunecat și mai mult starea de spirit națională, în special pe fondul tragediei cu soldații brigăzii 128 și al morții ciudate a asistentului lui Zalujnîi, Gennady Chastyakov.
Discordie sau unitate?
Unii analiști au respins ideea că există diferențe reale între Zelensky și Zaluzhny cu privire la viitorul războiului.
„Atât Zalujnîi, cât și Zelenski încearcă să transmită același mesaj guvernelor occidentale – să realizeze ce este în joc în Ucraina. Sper că, în loc să caute motive neimportante și populiste pentru a limita sprijinul pentru Ucraina, guvernele occidentale, politicienii și mass-media ascultă cu adevărat ceea ce au de spus”, a declarat fostul deputat și analist Hanna Hopko.
În discursul său de luni seara, Zelensky a insistat că Ucraina va putea învinge ocupanții ruși dacă țara rămâne unită. „Victoria noastră este realizabilă. Vom realiza acest lucru dacă toată lumea se concentrează asupra acestui obiectiv. Nu pentru câștig politic sau personal. Nu pe lupta internă, care nu aduce beneficii”, a spus președintele.
De la ce a început totul?
The Economist a publicat recent un articol al comandantului-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeriy Zaluzhnyi, în care a avertizat că războiul din Ucraina împotriva Federației Ruse se transformă într-unul pozițional, iar aceasta este o confruntare de uzură, care este benefică pentru inamic.
Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei a subliniat că, pentru a ieși din războiul pozițional, statul ucrainean, printre altele, are nevoie de aviație, deoarece este necesar să se controleze spațiul aerian pentru a efectua operațiuni la sol.