“Contraofensiva Kievului s-a încheiat cu eșec. Acesta ar putea fi momentul Suez al NATO,” scrie Daniel Hannan, editorialistul The Telegraph, în ediția de ieri.
Criza Canalului Suez din 1957 a creat o breșă de securitate în NATO, Londra despărțindu-se de Paris, în luarea deciziilor. Au urmat ani în care Franța a fost scoasă din Alianța Nord ATLANTICĂ de către generalul Charles des Gaulles. Atunci, Egiptul a naționalizat canalul, construit de britanici, scrie Marius Ghilezan în https://newstand.ro, preluat de Romanian Global News.
“Trebuie să vorbim despre Ucraina. În timp ce atenția lumii s-a concentrat asupra războiului dintre Israel și Hamas, cutremurele sumbre au zguduit acel pământ bogat și negru. Contraofensiva Ucrainei a eșuat – sau, în cuvintele lui Volodimir Zelenski, „nu a obținut rezultatele dorite,” este de părere editorialistul conservator al The Telegraph.
Rusia a preluat inițiativa în Crimeea
Pe măsură ce ucrainenii epuizați se retrag de pe meterezele și câmpurile minate ale zonei controlate de Rusia, invadatorii au preluat inițiativa. Rusia avansează prin rămășițele scheletice ale a ceea ce a fost Marinka, un oraș din Donețk, având o importanță mai mult psihologică, decât strategică. Rachetele lovesc din nou Kievul. Într-un mesaj disperat de pe BBC, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a spus că țara ei este în „pericol de moarte.”
Acum, este rândul ucrainenilor să sape, să încerce să păstreze ceea ce au. La fel ca în 1914, o linie fortificată se întinde pe lungimea frontului, de la Delta Niprului, până la granița cu Rusia. Și, ca și atunci, tehnologia militară îl favorizează pe agresor, astfel încât câștigurile minuscule ale apărătorului au costuri teribile.
De data aceasta, avantajul demografic este cu Rusia, a cărei populație este de trei ori și un sfert mai mare decât cea a Ucrainei. Rusia și-a schimbat o treime din armament, față de perioada de dinainte de și ar putea, acum, să aibă avantaj, în ceea ce privește dronele.
Republicanii nu-i vor mai da bani lui Biden pentru Ucraina
Chiar dacă Trump nu câștigă alegerile din SUA, republicanii nu îi vor permite lui Biden să ajute Kievul, anul viitor, mai scrie jurnalistul.
Potrivit analizei, situația este similară cu cea în care republicanii s-au opus acțiunilor militare ale președintelui Truman în Coreea.
Iar vizitele lui Putin în Orientul Mijlociu sunt „înfricoșătoare.” Dacă Rusia semnează vreun acord cu țările din Orientul apropiat, acestea vor deveni un „dezastru, comparabil cu criza Suezului, pentru democrațiile occidentale, când canalul a fost naționalizat de egipteni.