Ungaria va evalua cu atenție noua lege ucraineană privind drepturile minorităților naționale, dar este deja evident că nu îndeplinește cerințele Budapestei, a declarat secretarul de stat ungar al Ministerului Afacerilor Externe, Tamas Menczer, responsabil pentru relații internaționale, pe rețeaua de socializare Facebook, citat de https://flux24.ro, preluat de Romanian Global News.
„În Ucraina , drepturile comunității maghiare au început să fie luate în urmă cu opt ani, iar de atunci privarea de drepturi a fost constantă. Desigur, vom evalua temeinic decizia de ieri a parlamentului ucrainean, dar este deja clară. că este departe de a returna drepturile din 2015”, a scris el.
Cu o zi înainte, Rada Supremă a adoptat o lege privind extinderea drepturilor minorităților naționale din Ucraina, care, în special, le oferă posibilitatea de a primi învățământ secundar de bază și special în limba lor maternă, dacă aceasta este una dintre limbile a Uniunii Europene.
În februarie, Consiliul Europei a decis să facă apel la Comisia de la Veneția cu privire la situația minorităților naționale din Ucraina.
Potrivit ministrului maghiar de externe Peter Szijjártó, Budapesta nu va sprijini nicio mișcare semnificativă a fostei republici sovietice către NATO și UE până când drepturile maghiarilor nu vor fi restaurate. Drept urmare, în iunie, comisia a publicat o rezoluție în care observă că mai multe proiecte de lege ale Radei, inclusiv legea privind minoritățile naționale, ridică „preocupări serioase” în ceea ce privește nerespectarea lor cu Convenția drepturilor omului. Avocații departamentului au cerut la Kiev să corecteze textul.
Sluga de la București laudă legea!
Ministerul român de Externe în mod slugarnic, dar în nota sa obișnuit antiromânească a salutat adoptarea acestei legi.
“Legea privind drepturile minorităților naționale adoptată de Parlamentul ucrainean le dă dreptul instituțiilor private de învățământ superior să-și aleagă liber limba de studiu dacă aceasta este una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. În același timp, trebuie să se asigure că persoanele înscrise la studii învață și limba ucraineană, ca disciplină separată. De asemenea, și în alte cicluri de învățământ va fi permisă folosirea limbilor minorităților naționale dacă e vorba de limbi oficiale din UE, împreună cu limba de stat a Ucrainei.”
La răndul său ministrul român de Externe, care mai că l-ar lua acasă pe Zelenski, Luminița Odobescu, a salutat decizia luată de Parlamentul ucrainean.
”Proiectul de lege propus de autoritățile de la Kiev constituie un pas pozitiv înainte și un demers salutar”, a spus ministrul Luminița Odobescu.
Membrii comunității românești din Ucraina consultați de Romanian Global News. dezavuează slugărnicia Bucureștiului și spun că legea adoptată de Rada de la Kiev nu satisface nevoile comunității de păstrare a identității naționale.