De aproape un an de zile, în diverse dezbateri televizate, conferințe sau seminarii, membrii LARICS au susținut ideea unei Biserici Ortodoxe Române în Ucraina, sub oblăduirea BOR, care ar avea menirea, dincolo de a crea o veritabilă punte ortodoxă între București și Kiev, inclusiv de a opri din față un potențial conflict religios între cele două capitale, izbucnit deja pe ici pe colo și manipulat ideologic de către Rusia, sau între credincioșii ortodocși români din Ucraina și statul ucrainean, se arată într-o analiză a lui Matei Blănaru, cercetător asociat la Centrul de Studii Sino-Ruse din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI) al Academiei Române, preluat de Romanian Global News.
Din moment ce aceștia – prin apartenența la Biserica Ortodoxă Română – nu vor mai fi subordonați unei biserici a unui „stat recunoscut prin lege drept stat agresor împotriva Ucrainei și/sau ocupă provizoriu o parte a teritoriului Ucrainei”, așa cum precizează legislația în vigoare din Ucraina, nu va mai exista niciun temei pentru un conflict nedorit, în realitate, de nimeni.
În mai 2023 am dat și soluția formală la această chestiune, care vine de de la precedentul creat de credincioșii ortodocși din Ucraina de Rit Vechi, care, în noiembrie 2022, s-au desprins de Moscova și au intrat în subordinera canonică a Mitropolia de Rit Vechi de la Brăila (România). Prin urmare, o comunitate religioasă din Ucraina funcționează legal, în conformitate cu legislația de resort a Ucrainei, sub oblăduirea canonică a unei instanțe religioase din România. Analiza pe larg se poate citi aici.
Între timp, am mai primit o confirmare, cea mai importantă, de altfel, tocmai de la…. românii trăitori în Ucraina. Este vorba despre o cercetare sociologică făcută pe comunitatea românească din Ucraina la finele anului 2022 și despre care mărturisim că nu știam la începutul demersului nostru. Dar rezultatele investigației sociologice sunt extrem de relevante, mai cu seamă cele care vizează opțiunea religioasă a românilor din Ucraina. Sondajul este, practic, necunoscut publicului din România, cercetările noastre ne arată că din cele (doar) opt (!) menționări a acestei cercetări în mediul online – inclusiv FB! – doar două sunt din România! Practic, o cercetare fundamentală uitată sau ascunsă în sertar, departe de ochii publicului, în ciuda faptului că a fost finanțată de… statul român!
De ce s-a petrecut asta, nu putem ști. Vrem însă să o restituim publicului român prin analiza de mai jos care îi este consacrată și, încă odată, să subliniem că ideea Ortodoxiei ca punte între România și Ucraina este un gest deopotrivă firesc și inteligent în perspectiva întăririi relației dintre cele două țări care, indiferent de cum se va sfârși acest război, vor rămâne tot vecine și tot alături. (LARICS)
În mass media din România, din păcate, aproape orice deschidere a subiectului „românii din Ucraina” este taxată de către numeroase entități sau persoane zeloase drept „pro-rusism” sau „anti-Ucraina”. Prinse în vâltoarea ideilor conspiraționiste și propagandistice pe care pe de o parte ele (pe unele) le combat, pe de altă parte ele (pe altele) le răspândesc, niciuna dintre respectivele entități sau personaje nu s-a gândit că abordarea acestui subiect al românilor din Ucraina poate fi de fapt doar pro-români și pro-România, așa cum fiecare membru responsabil și pragmatic al societății noastre ar trebui să fie. Dacă Kievul ar fi făcut de la bun început ceea ce trebuia, nici nu am fi avut vreun motiv să discutăm despre aceste lucruri, mai ales acum. Dar, în plus, niciuna dintre aceste entități sau personaje nu s-au gândit să vadă și să mediatizeze ceea ce cred românii din Ucraina înșiși despre toate aceste probleme și narațiuni care se învârt în jurul lor.
Astfel încât vom prezenta în această analiză un sondaj numit „Comunitatea românească din Ucraina: necesități, așteptări și provocări în perioada războiului”, realizat la sfârșitul anului trecut de către Institutul de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, cu fonduri din partea Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni. Noi am mai menționat acest sondaj într-o analiză de a noastră mai demult, dar acum îl vom prezenta mai pe larg.
De ce continuă totuși să ne intereseze acestea? Pentru că aici nu mai este vorba doar despre drepturile unei minorități, ci este vorba și despre interes pragmatic regional și despre securitate națională și despre strategie regională și despre geopolitică și, deloc în ultimul rând, despre respectul regional al României. În relațiile internaționale, atunci când nu mai ai niciun respect din partea vecinilor și nu mai ai cu ce să negociezi, așa cum se spune, nu mai ești la masă, ci ești în mod sigur în meniu. Iar cei care scriu analize sau articole împotriva comunității românești din Ucraina o știu și ei foarte bine, doar că probabil au alte simpatii.
Mai mult aici:
https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/larics-a-avut-dreptate-60percent-dintre-romanii-din-2286165.html