România e pe cale să piardă procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană, caz în care va trebui să plătească cel puțin 2 miliarde de dolari. În cadrul emisiunii „Culisele Statului Paralel”, moderată de Anca Alexandrescu pe postul TV Realitatea PLUS, Andrei Gușă a analizat cum s-a ajuns în această situație critică, scrie https://solidnews.ro, preluat de Romanian Global News.
„Este o afacere foarte bună, de fapt. Tot în 2013 a apărut în presă că subsidiara Gabriel Resources a fost cercetată pentru spălare de bani și trafic de influență. În România nu s-a sesizat nimeni. Sunt 5 mari fonduri de investiții americane care controlează 70% din compania Gabriel Resources și care acum se îndestulează din aceste 6 miliarde penalități, că așa se fac afacerile dacă ești oligarh bun american, și nu oligarh de-ăla rău, rus sau chinez. Într-una dintre filialele controlate de Gabriel Resources sunt 40 de oameni care controlează 6 miliarde de dolari și au 100% acționariat în mod egal. Unde s-au mai găsit 40 de șmecheri care să vină în România, să ne ia nouă resursele, să și știe că e contractul făcut de așa natură încât să se emită penalizări? Că de aia e fond de investiții…”, a evidențiat Andrei Gușă.
Gabriel Resources, compania canadiană care a cumpărat în 1998 un drept de exploatare a unui zăcământ de aur din Roşia Montană, judeţul Alba, îi are ca acţionari principali pe următorii:
• Grupul de investiţii Kopernik Global Investors, cu sediul în Florida, Statele Unite, deţine un pachet de de 17,11% din capitalul social al Gabriel Resources.
• Firma de servicii financiare Tenor Capital Management, înfiinţată în urmă cu 20 de ani în New York, SUA, are o participaţie de 16,3% din totalul acţiunilor.
• Electrum Global Holdings deţine 13,25% din capital. Electrum este o companie de investiţii şi consultanţă, tot din New York, fondată şi condusă de Thomas Kaplan, antreprenor şi investitor în resurse naturale.
• Fondul de hedging Paulson & Co are 12,5% din acţiunile Gabriel Resources. Compania a fost fondată de americanul John Paulson, care a devenit în ultimul deceniu şi jumătate unul dintre cei mai cunoscuţi investitori de pe Wall Street, fiind căsătorit până recent cu o româncă.
• Hedge fund-ul The Baupost Group, cu sediul în Boston, SUA, deţine o participaţie de 10,8%. Cu active de 25 de miliarde de dolari sub gestiune în 2022, Baupost era la un moment dat unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume.
Așa se fac afacerile: din proiectul Roșia Montană se îmbogățesc 5 fonduri de investiții americane pe spatele contribuabilului român
