În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Petrișor Peiu a comentat deciziile Sfântului Sinod din ultima perioadă, cu accent pe cazul IPS Teodosie și pe abuzurile suferite de enoriașii români în Ucraina, scrie https://solidnews.ro, preluat de Romanian Global News.
Este un câștig absolut faptul că în procesul de decizie a prevalat înțelepciunea unor înalți ierarhi și că a fost aplanat un conflict în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, a remarcat Petrișor Peiu. Desigur că există divergențe de opinii între IPS Teodosie și ceilalți episcopi și mitropoliți ai BOR, însă nu trebuia alimentat acest conflict mocnit. De asemenea, Petrișor Peiu consideră că diminuarea puterii lui Vasile Bănescu reprezintă o decizie înțeleaptă, întrucât acesta era un factor conflictual în sânul bisericii.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât recent „binecuvântarea, încurajarea și susținerea inițiativelor comunităților ortodoxe românești din Ucraina de a reface comuniunea cu Biserica Mamă, Patriarhia Română, prin organizarea lor juridică în structura religioasă numită Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. Petrișor Peiu consideră că această măsură este una absolut firească, ierarhii ucraineni care se împotriveau acestui demers având intenții ticăloase.
„Biserica Ortodoxă Rusă, în care intrau până de curând și ucrainenii, au preluat cu forța, ostil, masa de credincioși din bisericile din Republica Moldova, din nordul Bucovinei; este normal ca statul român să sprijine biserica noastră, care nu face decât să ofere un refugiu pentru preoții și credincioșii care se simt siliți să facă lucruri împotriva voinței lor și împotriva regulilor unor biserici ortodoxe care trăiesc în bună rânduială una cu alta. Eu cred că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, respectiv în Ucraina, printre credincioșii de limbă română, nu este deloc în regulă și sunt foarte multe lucruri care țin de practicarea credinței ortodoxe și care au deviat de la canoane, iar politizarea și etnicizarea unor credincioși care nu sunt nici ruși, și nici ucraineni, nu fac decât să arate intențiile ticăloase ale celor două biserici care se plâng. Să nu uităm, în momentul în care Uniunea Sovietică a anexat teritoriile românești, noi aveam o Mitropolie românească acolo, o mitropolie a Bucovinei, o episcopie a Maramureșului, Herței ș.a.m.d., iar ei au venit și au destructurat aceste locașuri, obligând credincioșii și preoții să treacă drept aparținători ai unei biserici străine”, a explicat Petrișor Peiu. Biserica Ortodoxă Română a procedat foarte corect, pentru că a oferit un refugiu spiritual credincioșilor ortodocși de limbă română.
Petrișor Peiu: Ierarhii ucraineni care refuză dreptul enoriașilor români de a reface Biserica Mamă au intenții ticăloase!
