Soluția celor două state este singura care poate conduce la rezolvarea conflictelor palestiniano-israeliene, la oprirea crizei umanitare din Gaza și reconstrucția post-conflict, a declarant președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a 10-a Reuniuni ministeriale a Forumului de Cooperare China-Statele Arabe, organizată la Beijing, scrie Dan Tomozei pe https://dantomozei.ro, preluat de Romanian Global News.
La eveniment participă Regelui Bahrainului, Hamad bin Isa Al-Khalifa, președintelui Egiptului, Abdel Fattah Al-Sisi, președintelui Tunisiei, Kais Saied, Președintelui Emiratelor Arabe Unite, Șeicu Mohamed Bin Zayed Al-Nahyan, Secretarului General al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit, și alti lideri din 22 de țări arabe.
„Războiul nu ar trebui să continue la nesfârșit. Justiția nu ar trebui să lipsească pentru totdeauna. Angajamentul față de soluția celor două state nu ar trebui să fie folosit după bunul plac”, a declarat președintele Xi. Acesta a subliniat că autoritățile de la Beijing sprijină ferm înființarea unui stat independent al Palestinei, care să se bucure de suveranitate deplină, pe baza granițelor din 1967 și cu capital în Ierusalimul de Est.
De asemenea, China susține aderarea deplină a Palestinei la ONU, organizarea unei ample conferințe internaționale de pace, cu mai mare și mai eficientă autoritate, care să ducă la închierea conflictului palestiniano-israelian.
China, document de poziție privind soluționarea conflictului palestiniano-israelian
Cu ocazia celei de-a 10-a Reuniuni ministeriale a Forumului de Cooperare China-Statele Arabe, China a prezentat astăzi un Document de poziție privind soluționarea conflictului palestiniano-israelian, în care se arată că actualul conflict a provocat victime civile uriașe și un grav dezastru umanitar.
În document se arată că este necesară încetarea imediată a focului pentru a se asigurarea coridoarelor umanitare, care trebuie să fie neîngrădite.
În acest sens, China a prezentat cinci propuneri pentru rezolvarea conflictului palestiniano-israelian, propuneri care vizează:
(1) aplicarea unei încetări a focului cuprinzătoare și încheierea luptelor, plin respectarea și aplicarea rezoluțiilor Adunării Generale a ONU și CSONU;
(2) protejarea eficientă a civililor, fiind imperativ să se oprească orice atacuri împotriva civililor și a și să instalațiilor civile, încetarea încălcărilor dreptului internațional umanitar, respingerea transferul și strămutarea forțată a populației civile palestiniene, odată cu eliberarea cât mai curând posibil a tuturor civililor și ostaticilor.
(3) asigurarea asistenței umanitare, pentru a se evita un dezastru umanitar de o gravitate și mai mare, Consiliul de Securitate al ONU trebuind să încurajeze comunitatea internațională să intensifice asistența umanitară, să îmbunătățească situația umanitară și să sprijine rolul de coordonare al Organizației Națiunilor Unite și al Agenției ONU de ajutor și lucrări pentru refugiații palestinieni din Orientul Apropiat (UNWRA).
(4) intensificarea medierii diplomatice, Consiliul de Securitate trebuind să valorifice rolul în facilitarea păcii, pentru a cere părților să manifeste reținere pentru a preveni extinderea conflictului și pentru a menține pacea și stabilitatea în Orientul Mijlociu.
(5) căutarea unei soluții politice, conform rezoluțiilor CSONU și consensului internațional, pentru soluționarea fundamentală a problemei Palestinei, care constă în punerea în aplicare a soluției două state, restabilirea drepturilor naționale legitime ale Palestinei și înființarea unui stat independent al Palestinei care se bucure de suveranitate deplină pe baza frontierei din 1967, cu capital la Ierusalimul de Est, orice aranjament privind viitorul Fâșiei Gaza trebuind să respecte voința și alegerea independentă a poporului Palestinian, fără să fie impus din afară.
Mai mult, în cadrul evenimentului de astăzi de la Beijing, liderii Chinei și ai țărilor arabe au adoptat o declarație comună privind problema palestiniană, care susține oprirea conflictului și aplicarea soluției două state.
Summit China-Țările Arabe, 2026
Potrivit celor transmise astăzi de președintele Xi, relațiile China-Țările Arabe trebuie să fie un model pentru pacea și stabilitatea mondială, relațiile pașnice fiind un rezultat al respectului reciproc, iar securitatea durabilă fiind o construcție bazată pe corectitudine și dreptate.
În aceste condiții, pe baza Summitului China-Țările Arabe, organziat la Riad ( Arabia Saudită), în Decembrie 2022, China va găzdui al doilea summit, în 2026, eveniment care se va dori o piatră de hotar în relațiile chinezo-arabe.
Cooperarea economică China-Țările Arabe
În prezența liderilor lumii arabe, la Beijing s-a discutat despre consolidarea cooperărilor în domeniile cheie, cum ar fi petrolul, gazele, comerțul și infrastructura, inteligența artificială, investițiile, finanțele, noile energii.
În calitate de gazdă a evenimentului, China a transmis că într-o lume a diversității în creștere, mai mult dialog înseamnă mai puțină confruntare, iar mai multă incluziune înseamnă mai puțină înstrăinare. “Pacea, adevărul, integritatea și incluziunea sunt scopurile urmărite în comun de popoarele chinez și arabe. Suntem gata să lucrăm cu partea arabă pentru a promova schimburile între oameni, pentru a promova valorile comune ale umanității și pentru a crea un exemplu de învățare reciprocă între civilizații în noua eră”, a declarat președintele Xi.
Acesta a subliniat necesitatea îmbunătățirii guvernanței globale, în conformitate cu principiul „planificării împreună, construirii împreună și beneficierii împreună” cu partea araba, pentru a promova o lume multipolară egală și ordonată, o globalizare economică universal benefică și incluzivă, pentru a stabili un model de cooperare Sud-Sud în guvernarea globală.
Zece laboratoare pentru viață și sănătate
Tot astăzi a fost anunțat că China și țările partenere din lumea arabă vor construi zece laboratoare comune în domenii care vizează viața și sănătatea, inteligența artificială, dezvoltarea ecologică și cu emisii reduse de carbon, agricultura modern, tehnologia spațială și informațională.
Una dintre căile de cooperare va promova schimburile umane, prin inițiativa Centrului civilizației globale China-Țările Arabe, care să extindă dimensiunea și influența privind reforma și dezvoltarea, să accelereze înființarea unor platforme de discuții și analiză, care să vizeze cooperarea universitară, culturală și turistică. În acest sens, China va invita annual 200 de lideri ai partidelor politice din țările arabe să viziteze China, urmărind ca numărul turiștilor bidirecționali să ajungă la zece milioane în următorii cinci ani.