Guvernul Trudeau a propus o nouă lege numită Online Harms Bill C-63, care va acorda poliției puterea de a căuta retroactiv pe internet pentru încălcări ale „discursului de ură” și de a aresta infractorii, chiar dacă infracțiunea a avut loc înainte de a exista legea, scrie https://mariustuca.ro, preluat de Romanian Global News.
Partea a 3-a a proiectului de lege C-63 adaugă la Legea canadiană a drepturilor omului: „o persoană comunică sau face să fie comunicat discurs instigator la ură atâta timp cât discursul instigator la ură rămâne public și persoana poate elimina sau bloca accesul la acesta”
Dacă va fi adoptat, proiectul de lege ar modifica Legea canadiană a drepturilor omului pentru a găsi că cineva care răspândește „discurs de ură” este răspunzător atâta timp cât discursul nu este șters.
„Este o practică discriminatorie”, se arată în proiectul de lege, „comunicarea sau transmiterea de discursuri instigatoare la ură prin intermediul internetului sau prin orice alt mijloc de telecomunicație într-un context în care discursul instigator la ură este de natură să stimuleze detestarea sau denigrarea unui individ sau grup de persoane pe baza unui motiv interzis de discriminare.”
Online Harms Act definește „discursul instigator la ură” ca fiind „conținutul unei comunicări care exprimă detestarea sau denigrarea unui individ sau a unui grup de persoane pe baza unui motiv interzis de discriminare”, cu toate acestea, adaugă că discursul „nu exprimă detestare sau denigrarea… doar pentru că exprimă dispreț sau antipatie sau discreditează, umilește, rănește sau jignește”, scrie PostMillenial.
Proiectul de lege explică în continuare că „o persoană comunică sau face să fie comunicat un discurs instigator la ură atâta timp cât discursul instigator la ură rămâne public și persoana poate elimina sau bloca accesul la el”.
Proiectul de lege canadian C-63 creează un „tribunal al poporului”
Proiectul de lege C-63, care a trecut recent prima sa lectură în Camera Comunelor, va crea deasemenea o „Comisie de siguranță digitală” cu putere aproape nelimitată de a reglementa platformele online. Tribunalul va accepta acuzații anonime și îi poate pedepsi pe cei care au greșit cu amenzi de până la 50.000 USD pentru guvern și 20.000 USD pentru reclamat. Standardul juridic utilizat nu este dincolo de orice îndoială rezonabilă de probă, ci standardul inferior al balanței probabilităților, scrie site-ul Independent Institute
Comisia poate numi un anchetator care poate intra într-o reședință fără mandat și poate căuta informații, luând computerul și documentele — nici măcar nu trebuie să comiți o infracțiune. Dacă un judecător consideră că există „motive rezonabile” pentru a se teme de o viitoare crimă motivată de ură, persoana care nu a fost încă acuzată poate fi condamnată la arest la domiciliu cu bratara electronică și interzicerea comunicării. Dacă persoana nu cooperează, merge la închisoare.
Michael Geist, profesor de drept la Universitatea din Ottawa, a subliniat că comisia nici măcar nu este „supusă niciunei reguli juridice sau tehnice de probă”. Cea mai cunoscută scriitoare din Canada, Margaret Atwood, este una dintre puținele dintre elitele culturale ale țării care se pronunță împotriva proiectului de lege. Ea a avertizat că „definițiile sau lipsa acestora în lege cu privire la ceea ce constituie vorbire și/sau gândire pedepsită sunt atât de vagi încât să provoace abuz”.
Ea s-a referit la perioade din istorie precum Revoluția Franceză, când Legea din 22 Prairial a refuzat acuzatului dreptul la autoapărare sau în timpul proceselor vrăjitoarelor de la Salem din 1692-1693, când „dovezile spectrale” au dus la spânzurarea a 19 persoane pentru că practicau vrăjitorie.
La suprafață, proiectul de lege C-63 își propune să protejeze copiii de hărțuirea și victimizarea online. Dar legea de 5.000 de cuvinte este scrisa cu limba de lemn progresistă. Codul penal se modifică astfel încât o infracțiune motivată de ură poate să fie pedepsită cu închisoare pe viață. „Promovarea genocidului” trece de la o pedeapsa de 5 ani de închisoare la închisoare pe viață.
Avocatul Olivier Sequin, care lucrează cu Centrul de Justiție pentru Libertăți Constituționale, consideră că definitia guvernului pentru „discursului instigator la ură” este atât de subiectivă și vagă încât aproape orice, de la opinia politică la critică, poate cădea în plasa sa”. Proiectul de lege C-63 definește discursul instigator la ură ca orice comunicare care exprimă „detestarea sau denigrarea” unei persoane sau unui grup de persoane. Indivizii și grupurile se pot plânge Comisiei pentru Drepturile Omului din Canada că au fost ofensați de un discurs care le discriminează. Trebuie să ne amintim că Comisia pentru Drepturile Omului a considerat Crăciunul drept „rasist”.
Trudeau promite că proiectul de lege este pentru a proteja tinerii canadieni de „vătămări online”, dar argumentul este fals. Există deja legi penale care se ocupă de publicarea de materiale obscene și de pornografie infantilă, publicarea de imagini intime fără consimțământ; articolul 319 (1) interzice incitarea publică la ură față de un grup care este identificabil după rasă, etnie, religie, sex, orientare sexuală, identitate de gen sau expresie de gen și incriminează răzvrătirea.
Și companiile de social media au propriul set de reguli solide și cenzurează utilizatorii pentru cea mai mică infracțiune.
Cum a devenit Canada atât de anti-libertatea de exprimare ? Sub conducerea lui Justin Trudeau, guvernul liberal și-a dublat ideologia care este intolerantă la critică, detestă dezbaterea ideilor controversate și are o mentalitate tribală căreia îi pasă doar de nevoile sale în detrimentul libertății.
Chiar înainte de Legea privind prejudiciile on-line, Canada suferea de o cenzură puternică de stat. Proiectul de lege C-63 va crea un „efect de îngheţare” a libertaţii de exprimare. Cetăţenii vor evita să critice guvernul; companiile de social media vor acționa în mod reflex prin eliminarea oricărui conținut pe care guvernul dorește să-l cenzureze; jurnaliştii, scriitorii şi comentatorii nu vor îndrăzni să critice genul, etnia sau religia. Încep deja să se vada efectele proiectului de lege C-18, Meta a decis deja să blocheze conținutul de știri pe Instagram și Facebook pentru a evita legea. Este posibil ca reglementările C-63 să înrăutățească lucrurile.
Peste 15 grupuri ale societății civile îi îndeamnă pe ministrul justiției să renunțe la modificări
Peste 15 grupuri ale societății civile îi îndeamnă pe ministrul justiției să renunțe la modificările propuse la Codul penal și la Legea canadiană a drepturilor omului dintr-un proiect de lege care vizează combaterea daunelor online, scrie CTVNews
Asociația Canadiană pentru Libertăți Civile și Consiliul Canadian Musulman pentru Afaceri Publice s-au numărat printre semnatarii unei scrisori deschise publicate marți 7mai.
„Dacă nu se face această separare, riscurile clare și prezente prezentate de aceste porțiuni problematice vor continua să umbrească scopul principal (al proiectului de lege)”, se arată în document.
Aceasta este înființarea „un organism de reglementare pentru a atenua categoriile identificate de proiect ca fiind conținut dăunător ilegal care îi afectează negativ pe canadieni, în special pe tinerii canadieni”, se arată în scrisoare.
Acest lucru a fost întâmpinat cu atenție împreună cu planul guvernului de a reintroduce o secțiune din Legea canadiană a drepturilor omului, care să permită oamenilor să depună plângeri cu privire la discursul instigator la ură online.
Criticii avertizează că acest lucru ar putea îngheța libertatea de exprimare, în timp ce oficialii Departamentului de Justiție spun că doar cele mai extreme exemple de discurs instigator la ură ar fi vizate.
Scrisoarea îi cere ministrului Justiției, Arif Virani, să elimine secțiunea justiție și drepturile omului din proiectul de lege și să creeze un act legislativ separat.
Nerespectarea acestui lucru ar avea, de asemenea, efectul de a reduce controlul asupra componentei de reglementare online, susține acesta.
„Va reduce timpul necesar pentru a aborda transparența și responsabilitatea necesare cu privire la competențele noii Comisii pentru Siguranța Digitală, care, dacă va fi aprobată, va fi cel mai puternic organism de reglementare al internetului din Canada”.
Marți, biroul ministrului a apărat proiectul de lege ca un „pachet” menit să abordeze conținutul dăunător online, dar și violența din lumea reală, cum ar fi crimele motivate de ură.
„Deși poate avea patru părți, este conceput în mod deliberat pentru a aborda întreaga gamă de provocări cu care ne confruntăm în abordarea daunelor online. Aceasta include ura pe care o vedem atât online, cât și în lumea reală, pentru că în multe privințe sunt inseparabile” a declarat purtătorul de cuvânt Chantalle Aubertin.
„Dacă nu facem nimic pentru a aborda discursul instigator la ură și crimele motivate de ură înseamnă că nu ne-am îndeplinit datoria de a proteja canadienii oriunde s-ar afla”.
Depus în februarie, proiectul de lege nu a fost încă dezbătut în Camera Comunelor.
Această dezbatere inițială trebuie să fie urmată de un prim vot înainte ca o comisie parlamentară să poată studia proiectul de lege și să audă de la martori despre efectele sale potențiale.
Prim-ministrul Justin Trudeau a promis pentru prima dată că va aborda daunele online în timpul votului federal din 2019.
Guvernul său a depus propunerea de reintroducere a discursului instigator la ură în legea drepturilor omului în 2021, dar acesta a murit când Trudeau a declanșat alegeri anticipate.