Miza vizitei lui Putin în China. Când președintele rus Vladimir Putin îl va vizita pe liderul chinez Xi Jinping la Beijing săptămâna aceasta, cei doi lideri vor încerca să proiecteze o imagine unită împotriva ordinii globale conduse de SUA. În realitate, însă, relația nu este una de egalitate, scrie Wall Street Journal, citat de https://evz.ro și preluat de Romanian Global News.
Beijing a oferit o salvare economiei ruse, lovite de sancțiuni. Furnizându-i de toate, de la electronice la mașini de spălat și tractoare. În timp ce China înseamnă aproximativ 33% din comerțul total al Rusiei, Rusia reprezintă doar 4% din comerțul Chinei, potrivit CEIC Data.
O schimbare radicală.
China a devenit o sursă esențială de optică, microelectronică, motoare de drone și alte materiale care permit producția de arme a Rusiei. În timp ce exporturile de arme ale Rusiei către China au scăzut drastic în ultimii ani.
În același timp, Rusia, a cărei petrol și gaze sunt acum evitate în Europa, a fost nevoită să vândă la prețuri semnificative mai mici către China. Beijingul încă nu a fost de acord cu o nouă conductă majoră de gaze, folosindu-și astfel influența pentru a obține prețuri mai mici de la Rusia. Spre „surpriza” Moscovei, am spune noi.
Beijing, rol crucial în salvarea lui Putin
„Este un parteneriat strategic în care ambele părți au nevoie una de cealaltă, dar este din ce în ce mai asimetric în favoarea Chinei”, a spus Alexander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin. „China nu este doar partenerul mai puternic, ci și cel care are mult mai multe opțiuni decât Rusia, iar războiul a exacerbat acest lucru.”
„Rusia se îndreaptă acum către vasalitate față de China,” a spus Gabuev.
În ciuda acestui dezechilibru în creștere, legătura dintre două puteri nucleare are implicații profunde pentru Occident. Inclusiv colaborare militară intensificată și rivalitate geopolitică sporită în Africa și Asia. Creșterea comerțului lor cu petrol și gaze redimensionează fundamental harta energetică globală. Oficialii occidentali sunt din ce în ce mai îngrijorați că, pe măsură ce China sprijină economia de război a Rusiei, Moscova ar putea câștiga împotriva Ucrainei. Folosind un război de uzură, în timp ce Europa și SUA se luptă să își mobilizeze industriile pentru a egala producția Rusiei.
Presiuni asupra Chinei
În întâlnirile recente cu Xi, liderii europeni și secretarul de stat american Antony Blinken l-au presat să reducă sprijinul pentru industria de apărare a Rusiei. Washingtonul a avertizat, de asemenea, Beijingul că ar putea lua măsuri împotriva băncilor chineze care gestionează comerțul cu bunuri cu dublă utilizare (civilă și militară).
Amenințarea extinderii sancțiunilor asupra băncilor chineze ar putea avea deja un efect, deoarece datele recente arată că exporturile chineze către Rusia s-au moderat, spun analiștii. Cu toate acestea, aceștia avertizează că, la fel ca în cazul sancțiunilor anterioare asupra Rusiei, companiile ar putea trece la alte bănci și intermediari, inclusiv în țări terțe.
Oficialii ruși au respins ideea că țara lor devine dependentă de China. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus anul trecut că „relațiile dintre Rusia și China sunt un parteneriat, nu o dependență”. Ministerul de Externe al Chinei și Kremlinul nu au răspuns la solicitările de comentarii ale WSJ.
Vizita de două zile a lui Putin, care începe joi, marchează prima sa călătorie în străinătate de la câștigarea alegerilor din martie, subliniind prioritatea pe care Kremlinul o acordă extinderii legăturilor de securitate și economice cu China. Putin va vizita capitala Beijing și orașul Harbin, a declarat Kremlinul marți.
Adversar comun: SUA
Deși relațiile dintre cele două țări au oscilat de-a lungul timpului între perioade de sprijin reciproc, competiție ideologică și chiar ostilitate, Moscova și Beijingul au privit mult timp SUA ca principalul lor adversar și au căutat să submineze influența globală a acesteia.
După ce Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, Kremlinul s-a orientat spre China pentru a-și proteja economia de sancțiunile occidentale. Cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca tancurile rusești să intre în Ucraina în februarie 2022, Putin și Xi au declarat că prietenia dintre cele două țări „nu are limite” și că nu există „zone interzise de cooperare”.
Legăturile s-au adâncit de atunci, incluzând o serie de întâlniri diplomatice, militare și de afaceri. Dar, într-un semn al schimbării echilibrului în relație, traficul a fost în mare parte unidirecțional, cu oficiali și lideri de afaceri ruși mergând mult mai frecvent în China decât invers, a spus Gabuev, care discută regulat cu oficiali din ambele țări. Adaptare după Wall Street Journal.