Peste 10 țări intenționează să sprijine inițiativa Berlinului de trimite armanent în Ucraina, transmite Ministerul german al Apărării, preluat de Romanian Global News.
“Rezultatul întâlnirii online a grupului de contact privind Ucraina: multe țări doresc să sprijine inițiativa germană de consolidare a apărării aeriene ucrainene”, se arată în mesajul publicat pe X. Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia și Canada “vor ajuta financiar”.
Marea Britanie, Spania, România, Statele Unite, Franța vor ajuta cu “echipamente și rachete”, mai indică mesajul. În plus, Letonia se alătură inițiativei. Alte detalii nu sunt date în mesaj.
Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat recent despre sistemul Patriot care au urma să fie dat Ucrainei, că nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm. El a precizat că este vorba de patru sisteme, din care doar unul este operaţional şi a arătat că le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional, iar acest sistem operaţional este indispensabil.
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, pe X, că a avut o discuție telefonică „aprofundată” cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Tocmai am avut o discuție telefonică aprofundată cu Președintele Volodîmîr Zelenski, cu accent pe sprijinul nostru continuu pentru Ucraina, prioritățile pentru viitorul Summit NATO și consolidarea securității la Marea Neagră. Am transmis, de asemenea, angajamentul țării noastre pentru Formula de Pace a Ucrainei”, a transmis Klaus Iohannis, pe X, notează Calea Europeană.
Președintele Iohannis a anunțat, recent, la Washington, că România caută soluții pentru a trimite sistem de rachete Patriot în Ucraina.
Întrebat fiind dacă România ca trimite în Ucraina sisteme Patriot, Iohannis a răspuns:
„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție. (…) Credeți-mă că știu mult mai multe detalii, dar da, este unul funcțional, care va rămâne în România, celelalte, care sunt în faze avansate de operaționalizare, și despre unul dintre acestea era vorba.”