În timp ce Klaus Iohannis, guvernul PSD-PNL și MAE tac complice legat de drama prin care trec cei peste 300.000 de mii de români/vlahi din Timoc, Serbia, președintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat, citat de Euractiv, că va bloca aderarea Serbiei la UE din cauza atitudinii autorităților sârbe față de cei circ 18.000 de bulgari din această țară, transmite Romanian Global News.
El a precizat că principalul criteriu după care Bulgaria va evalua progresul țărilor din Balcanii de Vest pe drumul spre UE va fi „poziția compatrioților noștri din fiecare țară – condițiile de dezvoltare economică și socială și, mai ales, capacitatea lor de a-și proteja identitatea națională, limba, cultura și memoria istorică”.
„Voi continua sa cooperez activ cu conducerea Serbiei pentru a rezolva problemele compatrioților noștri”, a declarat Radev.
„Voi continua să cooperez activ cu conducerea Serbiei pentru a rezolva problemele compatrioților noștri”, a declarat Radev.
În timpul ceremoniei, Nikolov a declarat că autoritățile de la Belgrad iau măsuri represive împotriva minorității bulgare.
El a facut apel la o mai mare solidaritate și la „o poziție bulgară și mai categorică și mai consecventă în apărarea minorității bulgare nu numai la Belgrad și la Bruxelles, ci și la Sofia”.
În decembrie, eurodeputații bulgari din toate grupurile politice, cu excepția a cinci deputați din Partidul Socialist pro-rus, s-au adresat instituțiilor europene cu o scrisoare deschisă privind „încălcarea drepturilor și incitarea la ura împotriva minorității bulgare din Serbia”.
Scrisoarea subliniază că în spațiul public sârbesc se aude în mod constant limbajul urii împotriva minorității bulgare, ceea ce creează condiții dificile pentru viața bulgarilor din Serbia.
„Serbia nu ar trebui să fie judecata doar după cuvinte, ci doar după acțiunile sale, care ar trebui să corespundă valorilor europene și drepturilor omului, inclusiv protecției minorităților”, se arată în scrisoarea eurodeputaților bulgari.
Aceștia avertizează că „generarea de ura în societatea sârbă față de Bulgaria și, prin urmare, față de UE, avantajează mai ales Kremlinul”.