”Astăzi, începem împreună un alt proiect revoluționar, în energia geotermală. Chiar azi se semnează un memorandum între ELCEN și compania americană SAGE Geosystems. Bucureștiul are această resursă în nordul orașului. Prin sprijinul SUA, vom putea integra energia geotermală în sistemul de termoficare al Capitalei, reducând facturile locuitorilor și folosind energie curată!” a anunțat azi premierul Marcel Ciolacu, citat de Bogdan Tiberiu Iacob pe https://inpolitics.ro și preluat de Romanian Global News.
Sună frumos proiectul ”revoluționar”, dar, ținînd cont de backgroundul firmei, apar serioase semne de întrebare, mai exact dacă nu cumva România e folosită din nou drept teren de încercare pentru tehnologii în stadiu de experiment, la fel ca în cazul microcentralelor nucleare proiectate la Doicești, neconstruite în lume pînă în prezent.
”În data de 7 februarie 2024, ELCEN și Departamentul pentru Energie din SUA (DoE) au încheiat la Washington un acord pentru identificarea unor proiecte de investiții folosind resursa regenerabilă geotermală și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de încălzire centralizată din București. După explorarea diverselor posibilități de cooperare, DoE a propus ELCEN colaborarea cu SAGE Geosystems. SAGE a prezentat ELCEN tehnologia geotermală utilizată și a transmis draft MoU cu scopul de a stabili cadrul de colaborare între cele două entități. În data de 18 iulie 2024, Guvernul României a aprobat Memorandumul de Înțelegere în vederea semnării acestuia de către cele două companii în data de 23 iulie în cadrul P-TECC” aflăm dintr-un comunicat al ELCEN.
Dacă un client are de făcut o lucrare, indiferent de domeniu, regula e să se intereseze cine face asemenea lucrări, la ce preț și cu ce seriozitate plus eficiență.
În cazul de față, guvernul a preluat nemestecat o sugestie de la omologul american, prin Departamentul pentru Energie din SUA.
Problema e că firma SAGE nu e una cu tradiție în domeniu, fiind înființată abia acum patru ani, are 10 angajați, iar banii îi vin nu din prestarea de lucrări, ci din sponsorizări ale unor alte firme mai mari interesate de tehnologii noi dezvoltate de acest start-up, adică e o așa numită firmă Venture Capital-Backed.
Pînă acum, rezultatele primelor experimente ale SAGE, finalizate anul trecut, sunt încurajatoare, la începutul acestui an primind noi finanțări de cîteva milioane de dolari din partea companiilor care o susțin.
Firma dezvoltă tehnologii de producere de energie electrică din energia termală, dar, mai ales, lucrează pentru dezvoltarea unui mecanism de stocare a curentului electric pentru a fi folosit ulterior după necesități.
Tehnologiile sale includ fracturări hidraulice precum în cazul gazelor de șist și se bazează pe utilizarea atît a căldurii din sol, cît și a presiunii.
Există un nivel ridicat de atenție în SUA vizavi de ce promite firma SAGE să dezvolte, pentru că tehnologiile propuse pot asigura independența energetică inclusiv pentru unități ale armatei americane.
Mai e mult pînă departe, însă.
Întrebarea e de ce a ales guvernul României să colaboreze cu o firmă care lucrează la dezvoltarea de tehnologii în premieră la nivel mondial și nu a apelat la o firmă cu tradiție în domeniul utilizării energiei termale pentru furnizarea de apă caldă și căldură bucureștenilor?
Ori poate interesul, la fel ca în cazul microreactoarelor nucleare, nu e al românilor, ci al americanilor, care speră să obțină date importante în beneficiul propriu colaborînd cu state dispuse să fie cobai?
Citiți și:
https://gandeste.org/analize-si-opinii/sorin-rosca-stanescu-marcel-ciolacu-ne-vinde-alti-cai-verzi-pe-pereti-americani/132569/