Guvernul Giorgiei Meloni (liderul grupului conservator ECR, din care face parte și AUR) a semnat un acord trienal cu China, pentru a pune în aplicare acordurile din trecut și pentru a experimenta noi forme de cooperare, a declarat premierul italian, aflat într-o vizită oficială în capitala chineză, scrie https://r3media.ro, preluat de Romanian Global News.
Meloni încearcă să reseteze relațiile cu China, deoarece temerile legate de un război comercial cu Uniunea Europeană se împletesc cu interesul continuu de a atrage investiții chineze în producția de automobile și în alte sectoare.
„Avem cu siguranță mult de lucru și sunt convinsă că această muncă poate fi utilă într-o fază atât de complexă la nivel global și, de asemenea, importantă la nivel multilateral”, a declarat ea în remarcile făcute la începutul unei întâlniri cu premierul chinez Li Qiang.
Vizita sa de cinci zile are loc la câteva luni după ce Italia a renunțat la Inițiativa chineză „Belt and Road”, o politică semnată de liderul chinez Xi Jinping, care vizează construirea de infrastructuri energetice și de transport în întreaga lume pentru a stimula comerțul global, aprofundând totodată legăturile Chinei cu alte națiuni.
Cu toate acestea, Italia rămâne dornică să continue o relație economică puternică cu China. Stellantis, un important producător de automobile care include Fiat din Italia, a anunțat în luna mai că a format o societate mixtă cu Leapmotor, un start-up chinez de automobile electrice, pentru a începe vânzarea de vehicule electrice în Europa.
Li, adresându-se liderilor de afaceri italieni și chinezi după întâlnirea cu Meloni, a declarat că impulsul Chinei de a-și moderniza economia va crește cererea de produse de înaltă calitate, extinzând oportunitățile de cooperare între companiile din cele două țări.
El s-a angajat să deschidă în continuare piețele chineze, să se asigure că întreprinderile străine beneficiază de același tratament ca și cele chineze și să creeze un mediu de afaceri transparent și previzibil, răspunzând astfel plângerilor frecvent auzite din partea întreprinderilor care își desfășoară activitatea în a doua cea mai mare economie a lumii.
„În același timp, sperăm că partea italiană va colabora cu China pentru a oferi un mediu de afaceri mai corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru companiile chineze care fac afaceri în Italia”, a spus el.
Meloni le-a spus liderilor de afaceri că cele două părți au semnat un memorandum de colaborare industrială care include vehiculele electrice și energia regenerabilă, pe care le-a descris ca fiind „sectoare în care China operează deja de ceva timp pe frontiera tehnologică … și împărtășește noile frontiere ale cunoașterii cu partenerii”.
Acum două săptămâni, Polonia a inaugurat o linie ferată care să favorizeze schimburile economice cu China.
Președintele Chinei, Xi Jingping, a fost într-o vizită în Ungaria și Serbia, unde a semnat contracte economice în valoare de miliarde de euro.
Relațiile dintre România și China sunt practic inexistente, deși între 2010 și 2020 fuseseră ridicate la rang de „parteneriat strategic”.