Turcia și Ungaria se pregătesc pentru o președinție a lui Trump și își trasează propriul curs în cadrul alianței, scrie Politico, citat de Romanian Global News.
Turcia și Ungaria au venit la summit-ul NATO gata să facă acoperiri și să negocieze.
Așadar, ambii sunt membri solizi ai alianței. Ungaria cheltuiește 2,1% din PIB pentru apărare, peste ținta alianței, și își modernizează armata. Turcia are a doua cea mai mare armată a NATO după SUA
Dar nici premierul maghiar Viktor Orbán, nici Recep Tayyip Erdoğan, președintele turc, nu sunt parteneri confortabili pentru restul alianței celor 32 de membri. Perechea de populiști – unul care apără valorile creștine, celălalt din ce în ce mai islamist – au interese mai largi în comun.
Amândoi se întâlnesc cu Rusia, critica sprijinirea Ucrainei și au politici externe care adesea intră în conflict cu prioritățile NATO.
Ei caută să se asigure că NATO este o alianță pur defensivă – cu alte cuvinte, că își ține nasul departe de Ucraina. De asemenea, se pregătesc pentru o posibilă schimbare de guvern în Statele Unite și se apropie de Donald Trump.
De îndată ce Orbán a sosit la Washington de la întâlnirea sa mult criticată de la Moscova și Beijing, s-a așezat cu Erdogan. Mai târziu, joi, trebuia să zboare în Florida pentru se întâlni cu Trump la Mar-a-Lago.
Orbán a folosit summitul NATO ca cea mai recentă platformă pentru a-și apara misiunea auto-numită de „pace” – un efort de a pune capăt războiului din Ucraina în ceea ce par a fi stabilite de liderul rus Vladimir Putin, instigatorul războiului.
„S-a discutat problema războiului Rusia-Ucraina”, a declarat biroul lui Orbán într-o declarație după întâlnirea cu Erdogan, adăugând că premierul ungar „a cerut sprijinul misiunii de pace a Ungariei, având în vedere faptul că Turcia a fost singurul mediator de succes în conflict până acum”.
Ungaria a fost singura țară NATO care a renunțat la noua misiune a alianței de a sprijini Ucraina prin coordonarea transferului de arme occidentale și antrenarea soldaților ucraineni.
Cu săptămâni înainte de a veni la summit, Orbán l-a forțat pe premierul olandez de atunci, Mark Rutte, să semneze și să confirme respectul pentru această poziție -un compromis necesar înainte de a aproba oferta lui Rutte de a deveni următorul secretar general al NATO.
Jetoane de negociere
De asemenea, Turcia l-a pus pe Rutte să treacă peste cap înainte de a îi semna candidatura. Acum, spre supărarea diplomaților americani și europeni, Ankara are o nouă cerere, potrivit a doi oficiali NATO: ca Turcia să găzduiască summitul NATO în 2026.
Turcia a provocat, de asemenea, probleme de ultim moment cu declarația la summit-ul NATO, care a fost emisă miercuri seară.
La începutul acestei săptămâni, Turcia „a redeschis declarația” în diferite puncte, potrivit unui diplomat, calificând această mișcare ca fiind „rară”, având în vedere stadiul avansat al negocierilor privind formularea.
În final, declarația menționa că țările NATO „așteaptă cu nerăbdare să se reîntâlnească la următorul nostru Summit de la Haga, Țările de Jos, în iunie 2025, urmat de o întâlnire în Turcia”. Formatul (întâlnirea, spre deosebire de summit-ul) și calendarul (2026 sau mai târziu) au fost lăsate în mod deliberat vagi pentru ca țările să dezvolte detaliile într-o etapă ulterioară.
Ankara a încercat, de asemenea, să diminueze referirea la cooperarea NATO-UE. Problema a fost un punct dureros pentru Turcia, a cărei candidatură la UE există doar de nume. Cu toate acestea, Turcia a făcut mai puțin progres – 23 de țări împărtășesc aderarea la UE și NATO.
În final, declarația NATO spune că alianța „recunoaște valoarea unei apărări europene mai puternice și mai capabile, care contribuie pozitiv la securitatea transatlantică și globală și este complementară și interoperabilă cu NATO”. Asta nu va fi muzică pentru urechile lui Erdogan, dar el trebuie să-și aleagă bătăliile.
Similare dar separate
Diplomații occidentali din NATO urmăresc de câțiva ani tangoul Ankara-Budapesta.
Cea mai mare durere de cap pentru majoritatea aliaților NATO a apărut atunci când ambele țări au încetinit cererea Suediei de a adera la NATO – depusă în 2022 și aprobată abia după mai mult de 600 de zile.
În timp ce cele două cauzează complicații pentru alianța mai largă, cerințele lor nu sunt întotdeauna sincronizate.
Oficialii maghiari s-au plâns în privat că au fost luati prin surprindere când Turcia a trecut la cererea Suediei în ianuarie, după ce Ankara a asigurat vânzarea SUA de avioane de luptă F-16. Ungaria, ca răspuns, a început să se deplaseze spre Suedia și a obținut un acord pentru a cumpăra alte patru avioane de luptă suedeze Saab JAS Gripen.
Deși atât Orbán, cât și Erdoğan au spart rândurile cu restul alianței și s-au întâlnit cu Putin, pozițiile lor față de Ucraina nu sunt exact aceleași.
Liderul ungar a încercat să submineze rolul NATO asupra Ucrainei și a preluat punctele de discuție ale lui Putin despre război , declarând că Ucraina nu va putea rezista forțelor ruse superioare. Ungaria nu are nicio intenție să urmeze restul UE pentru a pune capăt achizițiilor de gaze naturale rusești.
Turcia și-a declarat sprijinul pentru „integritatea teritorială, suveranitatea și independența” Ucrainei și trimite arme la Kiev, menținând în același timp o relație comercială vibrantă cu Rusia, inclusiv achiziții mari de gaze naturale.
Ambii se feresc să nu implice NATO în conflict. Erdogan a avertizat despre X că alianța „nu ar trebui să devină parte a războiului atunci când se elaborează măsuri pentru sprijinirea Ucrainei”.
În ciuda faptului că are politici extrem de neconforme cu restul NATO, alianța rămâne o prioritate centrală a politicii externe pentru ambele țări. Într-adevăr, Orbán a manifestat chiar și un sentiment de deferență când a sosit la summit, făcând fizic o reverență în fața șefului NATO, Jens Stoltenberg, și a președintelui american Joe Biden, în timp ce apărea pe scenă pentru o fotografie oficială.
Turcia are interese mult mai largi decât NATO. Armata sa se află în Siria și trece regulat în Irak. A încercat să formeze un bloc turcesc care să includă țări ex-sovietice precum Azerbaidjan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kârgâzstan și Kazahstan. De asemenea, cere în mod regulat ca NATO să se concentreze mai mult pe combaterea terorismului, o agendă care servește intereselor sale naționale.
Orbán și-a făcut chiar și o apariție informală la summitul turcesc la începutul acestei luni, lucru care i-a adus o critica din partea principalului diplomat al UE, Josep Borrell.
Cu câteva zile înainte ca Erdoğan să se întâlnească cu Biden și Stoltenberg, el s-a prezentat în Kazahstan și a participat la o întâlnire a Organizației de Cooperare de la Shanghai, o grupare de securitate și apărare fondată de Beijing și Moscova, și a cerut aderarea cu drepturi depline.
Dar într-un interviu recent acordat POLITICO , ministrul turc al apărării, Yaşar Güler, a spus: „Cea mai eficientă organizaţie de securitate din regiunea euro-atlantică este NATO… Credem că nu este nevoie de nicio altă formaţie”.