Ieri s-a celebrat Ziua Diplomației Române, iar în România se face acest lucru de vreo 20 de ani; culmea ironiei, exact în acest interval de timp politica noastră externă a devenit irelevantă, iar eu nu știu, prieteni goldiști, niciun eveniment semnificativ generat de către diplomația noastră undeva pe planetă în acești ultimi 20 de ani, scrie Cozmin Gușă pe https://solidnews.ro, preluat de Romanian Global News.
La câte necazuri avem de analizat zilnic aici, la Gold FM, poate nici n-aș fi amintit acest eveniment, dar am găsit ieri peste tot în presă puzderie de mesaje oficiale pozitive despre diplomația românească, de care, de fapt, ar trebui să ne rușinăm și chiar să o blamăm în mod clar și răspicat.
Dar ia auziți aici:
Iohannis: „Ziua Diplomației Române îmi oferă prilejul de a felicita întreg corpul diplomatic și consular al României pentru activitatea desfășurată pentru promovarea în plan extern a intereselor statului român și ale cetățenilor români, pentru asigurarea influenței și a prestigiului țării noastre în lume.”
Marcel Ciolacu, premier: „Diplomaţiei române îi revine rolul de a aduce contribuţia României la stabilitate şi securitate regională şi globală, dar şi de a asigura protejarea şi apărarea interesului naţional şi al cetăţenilor Romaniei în această lume tulbure.”
Luminița Odobescu, Ministru de Externe: „Doresc să mulțumesc tuturor colegilor din Centrala MAE și din Serviciul Exterior pentru modul în care își îndeplinesc misiunea în fiecare zi, implicându-se cu responsabilitate în gestionarea crizelor și provocărilor tot mai complexe, Am convingerea că profesionalismul, angajamentul și perseverența vor caracteriza în continuare activitatea noastră diplomatică și consulară.”
Închei cu citatele și vă spun că, bineînțeles, toți trei au dat-o cu apărarea intereselor Ucrainei și au subliniat-o de mai multe ori, lucru despre care chiar că nu există nicio îndoială, România a apărat în primul rând interesele Ucrainei în ultimii 2 ani, dar e limpede că e rușinos. România e o țară cu potențial geopolitic excepțional, deține resurse bogate și variate. Toate aceste lucruri și multe altele ne-ar da șansa unor parteneriate extraordinar de profitabile, iar, dacă diplomația românească chiar și-ar fi făcut treaba, azi noi am fi fost un punct nodal al diverselor interese strategice de tip militar, economic, ba chiar și civilizațional, ceea ce s-ar fi reflectat nu doar într-un nivel de trai mult mai ridicat, dar ar fi oferit și o perspectivă de prosperitate, spre exemplu, tinerilor merituoși, ce azi părăsesc România în masă și în lume, cât văd cu ochii, în mod haotic și neasistat. Asta se întâmplă. Corpul diplomatic român, atât de elogiat, după cum ați văzut mai sus, este, cu foarte puține excepții, format din incompetenți, sinecuriști sau/și acoperiți ai serviciilor secrete. Acești incompetenți duc o viață de huzur, fiind bine plătiți din taxele colectate de la noi, de la cetățeni, și nefăcând, practic, nimic; adică nu chiar nimic: ei sunt, spre exemplu, cărătorii de bagaje și ghizii șmecherilor politici de la noi atunci când, tot în mod inutil, acești șmecherași vizitează țările unde zac acești așa-ziși diplomați.
Toată această adunătură, ce-și zice corp diplomatic, trăiește cu cățel și purcel în capitalele lumii, în condiții excepționale, ling farfuriile și paharele pe la recepțiile unde sunt invitați în numele României, negociază nici afaceri personale acolo, apoi, eventual, își aranjează, contra șpagă, alte destinații profesionale, în funcție de gusturile soției sau de interesele școlare ale odraslelor. Doamne ferește ca vreun diasporean să aibă probleme pentru care ar trebui asistat. De cele mai multe ori la consulate e tratat cu sictir. De altfel, eu știu bine că foarte puțini dintre românașii noștri din afara granițelor mai apelează la serviciile noastre consulare. Îi rog pe puținii profesioniști ce au mai rămas în corpul diplomatic să nu se simtă vizați de ce scriu eu aici, dar chiar ei știu bine că așa se prezintă lucrurile și e sigur că la rândul lor se simt rușinați și ratați din punct de vedere profesional, dar nici acest sentiment nu rezolvă, practic, nimic. România, în acest moment, și să mă credeți pe cuvânt, este țara din Uniunea Europeană, poate singură, dar oricum este ultima în acest clasament, dar poate singura, care nu își promovează și apără interesul național.