Poate o întreagă națiune să fie etichetată în mod colectiv drept proastă? Bineînțeles că nu, dar trebuie să vorbim despre prostia generalizată, pentru că ea face posibil ceea ce se întâmplă în Germania, în primul rând, se arată într-o analiză a lui Tom J. Wellbrock,tradusă de Bogdan Munteanu pe https://opozitia.net, preluat de Romanian Global News.
Cu un subiect precum prostia unei națiuni, trebuie mai întâi să abordezi mințile critice care există și care dovedesc că nu toți germanii sunt proști. Ei continuă să apară, chiar dacă represiunea împotriva lor se accentuează și mulți au părăsit țara, și-au pierdut locurile de muncă sau le-au fost anulate conturile bancare. Situația devine din ce în ce mai dificilă pentru critici, motiv pentru care poziția lor este mai mult decât lăudabilă.
De exemplu, criticii Corona au fost cei care au reușit în cele din urmă să împiedice obligația generală de vaccinare în timpul pandemiei. Sute de mii de persoane au demonstrat în toată Germania în favoarea drepturilor fundamentale și împotriva vaccinării obligatorii. Ei nu au primit nici recunoaștere, nici laude pentru acest lucru. Rezistența lor nu a fost răsplătită, dimpotrivă. În narațiunea propagandei, cei care au prevenit ce era mai rău sunt încă băieții răi, conspiratorii, teoreticienii conspirației și extremiștii de dreapta – negaționiștii care au contribuit la divizarea societății.
De fapt, ei au salvat vieți, pentru că nimeni nu știe câți oameni ar fi murit ca urmare a vaccinării forțate. Ceea ce se numește vaccin nu este nimic mai mult decât un bulion de ARNm care ar fi făcut cu siguranță mult mai multe victime decât este cazul dacă vaccinarea ar fi fost obligatorie.
Dar, pe cât de mult se poate vorbi fără ironie despre faptele eroice ale rezistenței în episodul corona, pe atât trebuie spus cu sobrietate că, de la „reunificare” (care a afectat în primul rând Germania de Est), nu a existat nicio rezistență cu adevărat eficientă în Germania. Și, cu siguranță, niciuna care ar fi împiedicat ceva cu adevărat dăunător.
Rusia slabă, Rusia puternică
În Germania, în legătură cu actualul război din Ucraina, se spun două povești care amintesc foarte mult de pisica lui Schrödinger. Oamenii își amintesc de acea pisică – și moartă și vie în același timp.
Prima poveste este despre slăbiciunea armatei ruse. Se presupune că povestea este susținută de rapoarte regulate legate de succesele Ucrainei. După ce raidul ucrainean asupra Kursk a obținut efectul surpriză dorit, povestea este spusă și mai tare și mai strident. Acum, nu numai că Ucraina și, prin urmare, întregul Occident sunt salvate de Rusia, dar devine și evident că maleficul imperiu rus va fi în curând condus de eroi ucraineni.
Realitatea este că invazia rapidă a Rusiei în Ucraina nu a avut succes, iar războiul durează de destul de mult timp. Cu toate acestea, nici nu poate fi vorba de o armată rusă slabă, deoarece, în cele din urmă, Rusia nu luptă împotriva Ucrainei, ci împotriva NATO. La aceasta se adaugă faptul că populația din zonele disputate este de origine rusă, ceea ce complică acțiunile militare.
A doua poveste paralelă din Germania urmărește să vândă populației un scenariu de amenințare rusă. Se presupune că desfășurarea de rachete americane cu rază medie de acțiune și reînarmarea masivă a Bundeswehr-ului au loc pentru că rușii ar putea ataca în câțiva ani și s-ar putea afla brusc la Berlin, Bruxelles și Paris (de ce nu acum, dacă Germania este încă atât de vulnerabilă?).
Așadar, ce este adevărat? Este Rusia deosebit de vulnerabilă din punct de vedere militar? Sau puternică și periculoasă? În condiții normale, o astfel de poveste contradictorie nu poate funcționa. Cu excepția cazului în care ai de-a face cu un public extraordinar de prost. Această prostie este periculoasă deoarece permite Occidentului să urmeze o politică externă agresivă. Dacă oamenii cred în amenințarea rusă, ei vor autoriza, de asemenea, cu bunăvoință, măsuri militare care vor reprezenta în cele din urmă o amenințare existențială pentru ei înșiși.
Nu există nicio îndoială că suntem martorii unei propagande perfect orchestrate, dar aceasta este doar o parte a poveștii. Combinația periculoasă de obediență și prostie este cea care face posibilă o poveste precum amenințarea rusă. Condimentată cu comoditate și cu credulitatea aproape infantilă a unor mari segmente ale populației (care trăiesc în credința sinucigașă că sunt bine tratați), aceasta devine un cocktail care pune viața în pericol.
Vaccinați prostește
Înapoi la corona. Pe lângă rezistenții menționați mai sus, exista un număr înspăimântător de adepți și de cei care se supuneau autorităților. În retrospectivă, politica de măsuri a guvernului federal a fost de înțeles pentru aproximativ două luni – oamenii știau puțin în această perioadă și nu voiau să riște nimic. Dar două luni s-au transformat în ani și chiar și astăzi există pericolul ca, cu propaganda potrivită, să se poată crea din nou o situație comparabilă cu cea de atunci.
În acest context, gestionarea generală a protocoalelor RKI este remarcabilă. Autorul acestui articol era deja sigur în iunie 2024 că nu va exista o reevaluare și se vede confirmat în mod tragic. A fost documentat în scris faptul că politica privind lupta anti-covid nu s-a bazat pe descoperiri științifice și pe pretenția de a proteja oamenii, ci a fost urmărită din motive ideologice și a fost legată de corupție, interese de profit, îmbogățire personală și comportament totalitar.
Dar astăzi nu există proteste, nu există demonstrații, făptașii responsabili și complicii lor rămân necontestați, chiar mai mult: ei susțin că nu există niciun scandal, că nu au știut mai bine și că au făcut totul corect. La urma urmei, „am trecut cu bine peste pandemie”. Ar trebui să pocnească cătușele, birourile judecătorilor ar trebui să geamă de dosare și dovezi, ar trebui să existe demisii și condamnări, ar trebui formate comisii de anchetă și ar trebui inițiată o curățare a mlaștinii mediatice.
Au devenit oamenii pur și simplu obosiți, epuizați de toate crizele care îi însoțesc zilnic? Acesta este cu siguranță un aspect care nu poate fi ignorat. Dar există mai mult.
Propria noastră responsabilitate
Fără îndoială, Germania a devenit o sală de concerte a propagandei, cacofonia răsună în toate direcțiile și este manipulatoare. Dar, la fel ca în cazul cacofoniei, discordanțele sunt inconfundabile, propaganda este dizarmonică, zgomotoasă și stridentă. Și în timp ce muzica a devenit deja aproape insuportabilă, acesteia i se alătură cântece fără sens, care sunt contradictorii și ilogice. Cuvintele înșirate devin fraze, frazele devin absurde și, cu cât asculți mai mult, cu atât ar trebui să fii mai furios.
Dar furia nu se materializează, cel puțin în măsura în care ar trebui. Sigur, totul poate fi explicat prin mașina de propagandă perfect funcțională, în care este bine ancorat un peisaj mediatic răuvoitor, ce pare să transforme cacofonia într-o simfonie. Desigur, produsul global al manipulării este complex și urmează strategii bine gândite care – atunci când sunt coordonate – fac dificilă detectarea propagandei. Ar fi o greșeală să subestimăm eficiența propagandei concertate la scară largă.
Cu toate acestea, ar fi prea ușor să explicăm totul prin propagandă și să ne sustragem astfel de la responsabilitate. Dacă privim Germania de la înălțime, cei puternici sunt prea puternici, cei rezistenți prea puțini și cei proști prea proști și prea numeroși. Întotdeauna s-a întâmplat ca mari părți ale populației să fie apolitice și să nu le pese de problemele politice, deoarece acestea nu îi interesau sau nu îi afectau direct. Acum, însă, sunt în joc probleme sociale fundamentale de libertate, prosperitate și democrație. Este – și în acest moment inerția și inacțiunea maselor par insuportabile – o chestiune de viață și de moarte.
Și oricine rămâne pasiv în fața acestor pericole existențiale, care sunt inițiate și urmărite de puterile politice, și chiar urmează narațiunile celor puternici, nu poate fi inteligent – trebuie să fie ignorant și prost. Există mulți dintre aceștia în Germania, atât de mulți încât se lasă în mod voluntar conduși spre abis. Sunt prea mulți, iar cei puțini care văd conexiunile sunt conduși în prăpastia prostiei.
Citiți și:
https://www.mediafax.ro/externe/afd-a-castigat-alegerile-din-landul-turingia-e-primul-partid-de-extrema-dreapta-care-castiga-un-scrutin-regional-in-istoria-postbelica-a-germaniei-22475174