Așa zisul Liceu românesc „Mihai Eminescu” din Sofia, în care se învață și câteva ore de limba română pe săptămână, restul orelor fiind în bulgară, poate rămâne fără clădire, la jumătatea anului școlar, se arată într-o știre de pe https://www.stiripesurse.ro, adaptată de Romanian Global News.
De 10 ani încoace, așa zisul liceu românesc folosește clădirea Școlii Municipale 29 „Kuzman Shapkarev” din Sofia. Contractul de folosință a unei părți a clădirii expiră însă la jumătatea celui de-al doilea semestru școlar – în martie 2025, iar posibilitatea ca liceul să rămână fără clădire și să fie mutat a determinat zeci de părinți să iasă la protes în fața Ambasada României la Sofia, sâmbătă.
Din spusele părintelui unui elev din liceu, citat de BTA, părinții au aflat, în urmă cu câteva zile, că în luna februarie a anului viitor, școala urmează să se mute într-o clădire din zona rezidențială Svoboda de pe bulevardul Rojen nr. 25, situat în cartierul Ilienți din Sofia.
“În acea clădire, cu ani în urmă, funcționa Școala Tehnică de Tehnologie Polimerică, iar de curând acolo au fost găzduiți temporar elevi de la Liceul de Turism. Este vorba de o clădire aflată într-o stare extrem de proastă, în paragină, periculoasă, fără încălzire iarna”, spune părintele elevului, care adaugă că relațiile dintre școala municipală și liceul românesc sunt tensionate de ani de zile.
Părinții, majoritatea de origine bulgară, ca și elevii, se opun mutării liceului într-o clădire atât de neîntreținută și atrag atenția că, dacă se va întâmpla acest lucru, își vor retrage copiii de la acel liceu. În prezent, aproape 200 de copii învață în acest liceu. Potrivit părinților, un număr mare de profesori din liceu se opun și ei mutării și au spus că cel mai probabil vor pleca și ei.
Refuzul reînnoirii contractului
Conducerea Școlii „Kuzman Shapkarev” și cartierul Serdika refuză prelungirea contractului, deoarece numărul copiilor din cele două instituții a crescut, transmite postul bTV și Mediapool.
În același timp, părinții dau vina pe Ministerul Educației, pentru că liceul este școală publică și se află sub umbrela acestei instituții. Ministerul Educației și Științei a declarat pentru bTV că au primit un refuz categoric de la primarul cartierului Serdika, Momcil Daskalov, și de la Consiliul Pedagogic al Școlii 29 ca liceenii să rămână în clădirea instituției de învățământ public. Ministerul nu a discutat despre alte locuri în care să se mute elevii de la liceul public.
Așa zisul Liceu Românesc a fost înființat în 1999 în baza unui acord comun cu România. În București, în același timp, își deschidea porțile Liceul Bulgar „Hristo Botev”.
Municipalitatea caută și ea o soluție
În urma celor întâmplate, Primăria Sofia încearcă să găsească o soluție la această situație. Viceprimarul pentru învățământ, Iana Ghenova, va înainta un raport Consiliului Municipal Sofia cu o decizie de prelungire a termenului de utilizare în comun a clădirii din centrul orașului, a informat BTA.
Scopul este ca elevii de la școala publică să folosească clădirea Școlii 29 „Kuzman Shapkarev” din Sofia până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru.
Municipalitatea reamintește că decizia de a pune la dispoziție o parte din sălile școlii municipale liceului românesc a fost luată încă din 2015, având în vedere numărul mic de elevi din școală de la acea vreme. Cu toate acestea, numărul crescut de elevi în ambele școli impune găsirea unor soluții noi.
În cel mai scurt timp, Primăria Sofia va organiza o întâlnire cu Ministerul Educației și Științei pentru a afla dacă statul are o clădire potrivită pentru mutarea școlii publice. În cazul în care nu există așa ceva, Primăria Sofia va căuta o altă clădire de școală pe care să o ofere, explică municipalitatea.

Romanian Global News precizează că în Bulgaria trăiesc peste 160.000 de români și peste 500.000 de românofoni (rudari), care nu sunt recunoscuți ca minoritate națională și care nu au niciun drept de păstrare a identității naționale, așa cum au cei 10.000 de bulgari din România.
Profitând de indolența guvernului României, autoritățile bulgare fac tot posibilul pentru asimilarea românilor și românofonilor(rudari) din Bulgaria.