Un nou program din Marea Britanie ar putea oferi despăgubiri pentru mii de persoane afectate de vaccinul Covid AstraZeneca, care au rămas cu handicap. Acest program are scopul de a compensa cei care suferă de afecțiuni cauzate de vaccinare,scrie Adevărul, preluat de Romanian Global News.
Ministrul britanic al Sănătății, Wes Streeting, ia în calcul inițierea unui nou program destinat celor afectați de afecțiuni care le-au schimbat viața după primirea vaccinului Covid.
În Marea Britanie, există crescută îngrijorare legată de Schema de plată a daunelor provocate de vaccinuri (Vaccine Damage Payment Scheme – VDPS), finanțată de guvern. Aceasta se confruntă cu un număr foarte mare de cereri din partea persoanelor care afirmă că au suferit efecte secundare din cauza vaccinului.
O nouă schemă de compensare pentru vaccinul Covid-19 ar putea fi creată pentru persoanele care susțin că au rămas „cu handicap” după dozele suplimentare, pe fondul tot mai multor plângeri că sistemul actual este „depășit”, conform Daily Mail.
Mai multe acțiuni în justiție au fost intentate împotriva AstraZeneca, care a recunoscut în instanță, la începutul acestui an, că vaccinul său poate provoca „în cazuri foarte rare” efecte secundare ce duc la formarea de cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite.
Compania farmaceutică se confruntă cu o acțiune colectivă, fiind acuzată de cauzarea deceselor sau rănirilor grave ale zeci de persoane.
În Marea Britanie, peste 15.000 de persoane au solicitat despăgubiri prin intermediul VDPS pentru presupusele prejudicii cauzate de vaccinurile Covid, însă doar 188 au fost acceptate pentru plată. Printre cei despăgubiți se numără persoane care au suferit afecțiuni precum accident vascular cerebral, atac de cord, cheaguri de sânge periculoase, inflamația măduvei spinării, umflarea excesivă a membrului vaccinat și paralizia facială
Schema de plată a daunelor (VDPS) oferă o sumă unică de 120.000 de lire sterline persoanelor care au suferit răni grave și familiilor celor decedați din cauza vaccinării împotriva unor boli, inclusiv Covid. Pentru a fi eligibile, persoanele trebuie să fie considerate cu un handicap de cel puțin 60%.