Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au discutat despre cooperarea financiară în cadrul summitului BRICS, a declarat consilierul prezidențial rus Yuri Ushakov, scrie https://www.ziuanews.ro, preluat de Romanian Global News.
Cele două țări încearcă să găseacă soluții pentru a evita plata în dolari și să slăbească puterea SUA. La sfârșitul lunii septembrie, Vladimir Putin a declarat că BRICS continuă să lucreze la un “circuit independent de plăți și decontare”.
“Toate problemele au fost discutate, inclusiv, ei bine, da, cooperarea financiară”, a declarat Ushakov reporterilor, răspunzând la întrebarea dacă problemele plăților în decontările dintre cele două țări au fost discutate în timpul discuțiilor. Rusia speră să intensifice cooperarea cu China pe „toate platformele internaționale”, a spus Putin.
Marți, președintele Federației Ruse a avut o serie de întâlniri bilaterale în marja summitului BRICS, inclusiv cu președintele Republicii Populare Chineze, iar ulterior, în timpul unei cine informale cu Putin, a continuat să comunice cu colegii săi într-un format tete-a-tete. “A fost o conversație foarte strânsă cu președintele Republicii Populare Chineze”, aș spune”, a spus Ushakov, vorbind despre formatul comunicării “tete-a-tete” a lui Putin.
“Toate statele noastre susțin egalitatea, buna vecinătate și respectul reciproc, afirmarea unor idealuri înalte de prietenie și armonie, pentru prosperitate și bunăstare universală, nu în cuvinte, ci în fapte, arată responsabilitate pentru viitorul lumii, au un impact cu adevărat pozitiv asupra stării de lucruri în domeniul stabilității și securității globale, aduc o contribuție semnificativă la rezolvarea problemelor regionale acute”, a spus Putin, în calitate de gazdă a summitului.
„Dolarul este folosit ca armă, iar aceasta este o mare greșeală”, a spus Putin. “De fapt, cred că aceasta este o mare greșeală a celor care fac acest lucru, deoarece utilizarea dolarului, și este în continuare cel mai important instrument în finanțele mondiale, ca mijloc de atingere a obiectivelor politice, subminează încrederea în această monedă și îi reduce capacitățile”, a subliniat liderul rus.
Liderul chinez Xi Jinping i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că situația internațională este cuprinsă de haos, dar parteneriatul strategic al Beijingului cu Moscova servește ca o forță stabilizatoare pe fondul celor mai semnificative schimbări din ultimul secol, potrivit Reuters.
“În prezent, lumea trece prin schimbări nemaivăzute de o sută de ani, iar situația internațională este împletită cu haosul. Dar cred cu tărie că prietenia dintre China și Rusia va continua timp de generații, iar responsabilitatea marilor țări față de poporul lor nu se va schimba”, i-a spus Xi lui Putin la Kazan, Rusia, la deschiderea summitului BRICS.
El a mai declarat că cooperarea în cadrul grupului BRICS reprezintă “cea mai importantă platformă de solidaritate și cooperare între țările emergente și țările în curs de dezvoltare din lume astăzi”. El a subliniat că acest grup este “o forță principală în promovarea realizării multipolarității globale egale și ordonate, precum și a globalizării economice incluzive și tolerante”.
Influența Rusiei este cât se poate de clară în declarația BRICS, războiul din Ucraina fiind expediat rapid. Statele BRICS subliniază importanța respectării Cartei ONU și sprijină inițiativele diplomatice menite să asigure o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina, scrie https://m.defenseromania.ro.
O nouă ordine mondială este scopul Moscovei și se regăsește și în declarație, care subliniază angajamentul față de un multilateralism echitabil și democratic.
De asemenea, se pune accent pe extinderea parteneriatului BRICS cu țările în curs de dezvoltare, așa-numitul Sud Global.
Declarația condamnă ”sancțiunile economice unilaterale” (ale Occidentului) care afectează comerțul internațional și securitatea alimentară și energetică. Nu se vorbește, însă, și despre blocada încercată de Rusia în Marea Neagră, care vizează trasportul de cereale ucrainene.
Se dorește o Bancă de Dezvoltare a BRICS pentru a finanța proiectele de infrastructură și dezvoltare durabilă în țările BRICS și în țările în curs de dezvoltare.
Reuters prezintă cele mai importante aspecte abordate în declarația de la Kazan emisă de grupul BRICS după un summit din Rusia:
• UCRAINA: „Subliniem că toate statele ar trebui să acționeze în consecvență cu Scopurile și Principiile Cartei ONU. Remarcăm cu apreciere propunerile relevante de mediere și bune oficii, care vizează o soluționare pașnică a conflictului prin dialog și diplomație”.
• ORIENTUL MIJLOCIU: „Reiterăm îngrijorarea noastră profundă cu privire la deteriorarea situației și a crizei umanitare din Teritoriul Palestinian Ocupat, în special escaladarea fără precedent a violenței în Fâșia Gaza și în Cisiordania, rezultate din ofensiva militară israeliană, care a dus la uciderea în masă și rănirea civililor, la strămutarea forțată și la distrugerea pe scară largă a infrastructurii civile”. „Exprimăm alarma față de situația din sudul Libanului. Condamnăm pierderea de vieți civili și daunele imense aduse infrastructurii civile rezultate din atacurile Israelului în zonele rezidențiale din Liban și solicităm încetarea imediată a acte militare”.
• DESPRE SANCȚIUNILE VESTICE: „Suntem profund îngrijorați de efectul perturbator al măsurilor coercitive unilaterale ilegale, inclusiv sancțiuni ilegale, asupra economiei mondiale, comerțului internațional și atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă”.
• PRIVIND REFORMA SISTEMULUI FINANCIAR INTERNAȚIONAL: „Subliniem necesitatea de a reforma arhitectura financiară internațională actuală pentru a face față provocărilor financiare globale, inclusiv guvernanța economică globală, pentru a face arhitectura financiară internațională mai incluzivă și mai justă”.
• CEREALE:„Salutăm inițiativa părții ruse de a stabili o platformă de tranzacționare cu cereale (mărfuri) în cadrul BRICS (Bursa de cereale BRICS ) și să o dezvolte ulterior, inclusiv extinzându-l la alte sectoare agricole.”
• UN NOU SISTEM DE PLATĂ:„Recunoaștem beneficiile pe scară largă ale instrumentelor de plată transfrontalieră mai rapide, cu costuri reduse, mai eficiente, transparente, sigure și incluzive, bazate pe principiul minimizării barierelor comerciale și al accesului nediscriminatoriu. Salutăm utilizarea monedelor locale în tranzacțiile financiare între Țările BRICS și partenerii lor comerciali.”
• DEPOZITARUL BRICS CLEAR: „Suntem de acord să discutăm și să studiem fezabilitatea înființării unei infrastructuri de decontare și depozitare transfrontaliere independente, BRICS Clear, o inițiativă care să completeze infrastructura existentă a pieței financiare, precum și capacitatea de reasigurare independentă a BRICS , inclusiv o Societate de (Re)Asigurări, cu participare pe bază voluntară” BRICS.
• INOVAȚIA FINANCIARĂ: „Salutăm concentrarea Mecanismului de cooperare interbancară BRICS (ICM) pe facilitarea și extinderea practicilor și abordărilor financiare inovatoare pentru proiecte și programe, inclusiv găsirea de mecanisme acceptabile de finanțare în plan local”.
• FMI:„Reafirmăm angajamentul nostru de a menține o plasă de siguranță financiară globală puternică și eficientă, cu un FMI bazat pe cote și cu resurse adecvate în centrul său”.
• G20: „Recunoaștem importanța funcționării continue și productive a G20, bazată pe consens, cu accent pe rezultate orientate către rezultate”.
• PRIVIND PREVENIREA PANDEMIILOR VIITOARE: „Susținem inițiativele Centrului de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor BRICS , dezvoltarea în continuare a Sistemului integrat de avertizare timpurie BRICS pentru prevenirea riscurilor de boli infecțioase în masă”.