Sluga străinilor din România, Klaus Iohannis, a convocat CSAT-ul joi, 28 noiembrie, pe tema unor posibile riscuri la adresa securității naționale în contextul alegerilor prezidențiale, transmite Romanian Global News.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, a transmis Administrația Prezidentialǎ.
Administrația prezidențială a declarat luni că președintele Iohannis nu a primit informări cu privire la ingerințe externe în alegerile prezidențiale sau referitor la suspiciuni legate de Călin Georgescu, câștigătorul-surpriză al primului tur al alegerilor prezidențiale.
În acest context, clovul liberal Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, cere suspendarea TikTok în România, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la posibila manipulare a scrutinului electoral ce a avut loc duminica trecută.
“Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, pânǎ la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, a scris Pavel Popescu pe Facebook.
Potrivit vicepreședintelui ANCOM, mii de conturi au lucrat, cu finanțare externă, pentru promovarea lui Călin Georgescu cu ajutorul algoritmilor TikTok, iar compania nu a luat nicio măsură și a ignorat cu desăvârșire sesizările autorităților române.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a transmis ieri că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a trimis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române.
La începutul anului, Pavel Popescu, vicepreședintele ANCOM, a declarat că are dovezi clare că aplicația TikTok folosește datele utilizatorilor într-un mod negativ și a recomandat dezinstalarea acesteia.
Mai mult, Pavel Popescu a conchis că TikTok reprezintă o problemă de siguranță națională și că ar trebui interzisă instalarea aplicației pe telefoanele angajaților statului, după modelul altor state care au luat deja această măsură.