Donald Trump pregătește o surpriză de proporții, iar presa americană relatează faptul că îl va selecta pe senatorul american Marco Rubio pentru funcția de secretar de stat. Marco Rubio ar fi primul latino-american care va ocupa funcția de diplomat de top al SUA, odată ce președintele republican ales își va prelua mandatul în ianuarie, transmite Reuters, preluat de Romanian Global News.
Rubio a fost, fără îndoială, cea mai dură opțiune de pe lista scurtă a lui Trump pentru funcția de secretar de stat și a pledat în ultimii ani pentru o politică externă fermă în ceea ce privește inamicii geopolitici ai SUA, inclusiv China, Iranul și Cuba.
Rubio s-a opus ajutorului pentru Ucraina
Rubio, în vârstă de 53 de ani, a declarat în interviuri recente că Ucraina trebuie să caute o soluție negociată cu Rusia, mai degrabă decât să se concentreze pe recâștigarea tuturor teritoriilor pe care Rusia le-a cucerit în ultimul deceniu. El a fost, de asemenea, unul dintre cei 15 senatori republicani care au votat împotriva unui pachet de ajutor militar de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, adoptat în aprilie.
Donald Trump l-a ales pe reprezentantul republican Mike Waltz pentru a fi consilierul său pe probleme de securitate naţională, apelând pentru această funcţie importantă la un membru în retragere al Beretelor Verzi (forţă de operaţiuni speciale a armatei SUA – n.r.) care este un critic important al Chinei, au declarat luni pentru Reuters două surse familiare cu subiectul, scrie news.ro.
Waltz, un om de încredere al lui Trump, care a servit şi în Garda Naţională unde a avut rang de colonel, a criticat activitatea Chinei în Asia-Pacific şi a pledat pentru necesitatea ca Statele Unite să fie pregătite pentru un potenţial conflict în regiune.
Consilierul pentru securitate naţională este un rol puternic la Casa Albă, care nu necesită însă confirmarea Senatului.
Waltz va fi responsabil de informarea lui Trump cu privire la principalele probleme de securitate naţională şi de coordonarea cu diferite agenţii.
Waltz a criticat administraţia Biden pentru retragerea dezastruoasă din Afganistan în 2021 şi a lăudat public opiniile lui Trump în materie de politică externă.
„Adesea, cei care perturbă nu sunt plăcuţi. Dar sincer, instituţia noastră de securitate naţională şi o mulţime de oameni care sunt înrădăcinaţi în vechi obiceiuri proaste la Pentagon au nevoie de o astfel de perturbare”, a declarat Waltz în timpul unui eveniment la începutul acestui an. „Donald Trump este acest perturbator”, a adăugat el.
Waltz are o lungă istorie în cercurile politice din Washington. A fost director pentru politica de apărare pentru secretarii apărării Donald Rumsfeld şi Robert Gates şi a fost ales în Congres în 2018. El este preşedintele subcomitetului pentru serviciile armate din Camera Reprezentanţilor – care supervizează logistica militară – şi face parte, de asemenea, din comitetul restrâns pentru informaţii.
Waltz face parte, de asemenea, din grupul de lucru al republicanilor pentru China şi a susţinut că armata americană nu este atât de pregătită pe cât ar trebui să fie în cazul unui conflict în regiunea Indo-Pacific.
Cu privire la Ucraina, Waltz a declarat că opiniile sale au evoluat. După invazia Rusiei din 2022 în Ucraina, el a cerut administraţiei Biden să furnizeze mai multe arme Kievului pentru a-i ajuta pe ucraineni să respingă forţele ruse. Dar în timpul unui eveniment desfăşurat luna trecută, Waltz a declarat că trebuie să existe o reevaluare a obiectivelor Statelor Unite în Ucraina. „Este în interesul Americii, vom investi timpul, avuţia, resursele, de care avem nevoie în Pacific în momentul de faţă?” a întrebat Waltz.
El l-a lăudat pe Trump pentru că i-a împins pe aliaţii NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare, dar, spre deosebire de preşedintele ales, nu a sugerat retragerea Statelor Unite din alianţă. „Uite, putem fi aliaţi şi prieteni, dar putem avea şi conversaţii dificile”, a declarat Waltz luna trecută.
Trump îl numește pe fostul congresman Zeldin pentru a conduce Agenția pentru Protecția Mediului
Donald Trump, a anunțat luni numirea fostului congressman republican Lee Zeldin la conducerea Agenției pentru Protecția Mediului (EPA). Trump a declarat, citat de Reuters, că Zeldin va asigura „decizii echitabile și rapide” care vor contribui la impulsionarea afacerilor, informează Mediafax.
El a completat că noul numit va menține în același timp „cele mai înalte standarde de mediu, inclusiv aerul și apa cele mai curate de pe planetă”.
Zeldin, cunoscut pentru opoziția sa față de legislația privind protecția mediului, a votat împotriva mai multor măsuri ecologice în perioada sa de mandat în Congres (2015-2023), având un scor de 14% pe scara voturilor pro-mediu întocmită de Liga Votanților pentru Conservarea Mediului.
Spre comparație, media scorului ecologic în Camera Reprezentanților a fost de 52% în 2022, ultimul an al lui Zeldin în Congres.
Trump, care intenționează să inverseze numeroase reglementări ale EPA privind combustibilii fosili, a anunțat că va începe să revoce regulile EPA și ale Departamentului Transporturilor privind poluarea vehiculelor încă din prima zi de mandat. Printre măsurile vizate se află și eliminarea subvențiilor și stimulentelor pentru vehiculele electrice, precum și revocarea autorității statului California de a-și stabili propriile reguli de emisii, permisiune care fusese restabilită de președintele Joe Biden.
Zeldin, un critic al programului de emisii zero implementat de California, a susținut pe platforma socială X că, sub conducerea sa, EPA va contribui la „restabilirea dominanței energetice a SUA, revitalizarea industriei auto și consolidarea poziției SUA ca lider global în domeniul inteligenței artificiale”.
Numirea lui Zeldin necesită aprobarea Senatului, care, în urma alegerilor recente, a recâștigat majoritatea republicană.