Cu ocazia împlinirii a trei luni de la ieșirea Bisericii Ortodoxe Române din subordinea Patriarhiei Moscovei, europarlamentarul AUR Şerban-Dimitrie Sturdza acuză autoritățile de la Kiev de încălcarea gravă a normele europene și propriei legislații, sfidând drepturile și libertățile românilor garantate prin Tratatul bilateral semnat cu România în 1997, refuzând nejustificat, înregistrarea Bisericii Române, transmite Romanian Global News.
Europarlamentarul a făcut un apel către președintele Zelenski și premierul Smygal pentru o soluționare rapidă a problemei, reafirmând sprijinul pentru drepturile Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina și comunitatea sa de credincioși.
„Suntem cu ochii pe evoluțiile dramatice din teatrul de război din Ucraina, dar și pe tratamentul aplicat numeroasei minorități române din această țară.
Astăzi s-au împlinit 3 luni de când Biserica Ortodoxă Română din Ucraina a evadat din prizonieratul canonic al Patriarhiei Moscovei, revenind în comuniunea tradițională a Sinodului Patriarhiei Române și cerând oficial înregistrarea sa juridică de către autoritățile de la Kiev.
Încălcând grav normele europene și propria legislație, sfidând drepturile și libertățile românilor garantate prin Tratatul bilateral semnat cu România în 1997, Guvernul de la Kiev a refuzat, din păcate, nejustificat, înregistrarea Bisericii Române, la fel cum altădată autoritățile de la Chișinău refuzaseră înregistrarea Mitropoliei Basarabiei.
Regretăm profund aceste derapaje grave de la cursul democratic și de integrare europeană a Ucrainei. Relația dintre România și Ucraina nu trebuie să fie într-un singur sens, ci reciprocă.
Adresez de aici, din Parlamentul European, un apel ferm președintelui Volodimir Zelenski și premierului Denis Smygal, cerându-le implicarea personală în soluționarea corectă și rapidă, în spirit european, a acestei chestiuni privind drepturile omului.
Susținem puternic dreptul Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina la existență juridică și suntem alături de clerul și credincioșii români care s-au asociat liber în cadrul ei, cu binecuvântarea Bisericii mame – Patriarhia Română”, potrivit membrului Parlamentului European.