Ideea îi aparține lui Donald Tusk, premierul Poloniei. La o ședință de la Bruxelles organizată de președinția poloneză a Consiliului Uniunii Europene, el a spus că Comisia Europeană trebuie să preia rolul USAID înainte ca ONG-urile și grupurile de media prietene să fie forțate să înceteze operațiunile, potrivit European Conservative, citat de https://r3media.ro și preluat de Romanian Global News.
Profesorul olandez de drept John Morijn este, de asemenea, citat luni în Politico, spunând că, ca parte a planurilor „ReArm Europe” ale Bruxelles-ului, „a aloca 1-2% pentru apărarea democrației ar trebui să fie fezabil”. Asta înseamnă că până la 16 miliarde de euro pot fi alocați pentru finanțarea ONG-urilor.
Morijn a îndemnat statele membre să „ceară Comisiei să evalueze decalajul cauzat de retragerea USAID în finanțarea ONG-urilor pentru democrație”. Strategul global Christy Quirk a adăugat că „timpul se scurge” în dezavantajul acelor ONG-uri.
Parlamentarii maghiari se numără printre cei care speră ca ceasul să continue.
„Comisia Europeană nu ar trebui să umple golul lăsat de USAID“, a zis János Bóka, ministrul afacerilor UE din Ungaria.
Slovacia a adoptat, de asemenea, o linie dură cu privire la rolul ONG-urilor în politica națională. Bratislava a determinat criticii globaliști să atace parlamentarii pentru presupusa „legislație în stil Putin”.
Potrivit MCC Bruxelles, UE a dat deja bani ONG-urilor pentru a ajuta la răspândirea agendei politice a Comisiei în toată Europa.