Sub titlul „AUR va intra într-o alianță cu minoritatea maghiară din România” ziarul maghiar https://magyarnemzet.hu, prezintă faptul că senatorul Claudiu Târziu, co-președintele Asociației pentru Unificarea Românilor (AUR), care este în opoziție politică în parlamentul român, a declarat miercuri într-o conferință de presă că politica națională a Ungariei în privința apărării minorităților maghiare din afară este exemplară și îndeamnă partidul său să formeze o alianță cu Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) pentru protecția românilor și a maghiarilor din Ucraina, transmite Romanian Global News.
Copreședintele partidului de opoziție, critic față de sistem, prezidează de asemenea Comisia Senatului pentru românii de peste graniță. Potrivit unui raport al agenției de știri române Agerpres, politicianul a declarat într-o conferință de presă că a vizitat recent comunitatea românească din nordul Bucovinei, care aparține Ucrainei, și a ascultat plângerile liderilor comunității față de guvernul de la București. Liderii români din Ucraina s-au plâns că statul român nu mai acordă burse studenților care doresc să studieze limba română. El a menționat că alocările pentru burse nu au fost incluse în Legea Bugetului și că Parlamentul a respins amendamentul său care ar fi prevăzut un pachet financiar pentru burse.
„Prietenii noștri maghiari au și ei o minoritate națională în Ucraina. Maghiarii care locuiesc acolo au școli, licee, departamente universitare maghiare, și primesc un sprijin semnificativ pentru activitățile lor culturale” – a spus Târziu referitor la situația minorităților maghiare.
Potrivit senatorului Claudiu Târziu, politica de protecție a minorităților din Ungaria este exemplară.
Politicianul a subliniat: „Mă gândesc foarte serios să consimt la cererea liderului grupului UDMR din Senat și să închei o alianță pentru a proteja drepturile și libertățile maghiarilor și românilor din Ucraina. Președintele partidului a mai spus că are deja o invitație publică la dialog pentru a forma o astfel de alianță.
„În opinia mea, preocuparea Ungariei față de comunitățile maghiare care trăiesc dincolo de granițele sale este exemplară. Acesta ar putea fi un model pentru alte țări care vor să aibă grijă de minoritățile lor din afara granițelor”, a spus Târziu, citat de agenția de știri Agerpres.
Lóránd Turos, liderul grupului UDMR din Senat, a negat ferm pentru MTI că Uniunea a făcut AUR o ofertă de cooperare. Politicianul a spus că nu a existat niciodată cooperare cu AUR și că ea nici măcar nu este posibilă. Cu toate acestea, UDMR a pledat întotdeauna pentru comunitățile minoritare naționale maghiare și române din Ucraina. Lóránd Turos a adăugat că senatorii UDMR nu fac parte din Comisia pentru Românii de peste graniță din Senat și că nu este conștient de faptul că problema minorităților ucrainene a fost ridicată în negocierile partidelor de coaliție din actualul mandat parlamentar.
AUR devine din ce în ce mai popular.
AUR a fost o surpriză generală, obținând 9,1 % din voturi, cu participarea extrem de redusă la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut, devenind al patrulea cel mai puternic partid din Parlament. Dan Tănasă, renumit pentru procesele sale împotriva simbolurilor și inscripțiilor maghiare din Ținutul Secuiesc, a câștigat și un loc de reprezentant al partidului în parlament. Potrivit unei analize recente a Institutului Idol, AUR, care a condus conflictul în ocuparea cimitirului Úzvölgyi, a devenit vizibil odată cu anti-maghiarismul său, dar ulterior și-a schimbat subiectul și s-a concentrat pe anti-elitism, conservatorism al valorilor și protecționism economic. El a fost în fruntea protestelor împotriva restricțiilor epidemiologice în ultimele săptămâni.