Breaking News :

Părintelui Milea către Președintele Iohannis: Aveți puterea de la Dumnezeu să dovediți în istoria românilor, că vă pasă de noi, că respectați cea mai mare sărbătoare creștină a românilor, Sfintele Paști

Analiză trustului de presă al Mapn: Dezinformările Moscovei, mai periculoase decât Covid-19

Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din Diaspora: Nu veniți acasă de Paște!

România nu mușcă din nada aruncată de Rusia la Chișinău. Sprijinul României va fi mai departe strict condiționat

Atenționare de călătorie în contextul răspândirii infecției cu COVID-19 – Spania, Germania, Franța

Trump suspendă pentru 30 de zile călătoriile din UE în SUA.Cetățenii străini care călătoresc din Europa nu mai pot intra în SUA

Donald Trump, cel mai informat om de pe planetă, liniștește demența mass-media cu coronavirusul: anul trecut, 37.000 americani au murit din cauza gripei comune… Nimic nu s-a închis, viața și economia merg mai departe

Deciziile luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență în Contextul epidemiei de coronavirus 2019-nCoV din România

Big Farma a cumpărat presa centrală și i-a impus cenzura! Aceasta a ignorat LANȚUL UMAN format din peste 5000 de oameni jurul Parlamentului de sâmbătă, 7 martie, din timpul protestului anti-vaccinare obligatorie

Scrisoarea prin care 50 de medici cer deputaților să respingă Legea Vaccinării Obligatorii. Dr. Vasile Astărăstoae și Dr. Pavel Chirilă, printre semnatari

De ce NU trebuie să fim vaccinați OBLIGATORIU. Pe scurt, ca să înțeleagă tăt omu’

„Unioniştii cer Academiei de Ştiinţe a Moldovei să ia o poziţie tranşantă după declaraţiile lui Igor Dodon de a înlocui limba română cu aşa-zisa limbă moldovenească”. Academia Română a facut-o!

Ludovic Orban, apel la românii din Italia: „Să nu mai vină în România decât în situații absolut urgente”

iunie 1, 2020

FOCUS: ROMÂNIA, REPUBLICA MOLDOVA ȘI CHESTIUNEA TRANSNISTREANĂ. Conferință la Galați

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați înparteneriat cu Fundația Universitară a Mării Negre a organizat, la sediul Centre for International Studies and Human Rights, conferința internațională „Dimensiunile vecinătății. Focus: România, Republica Moldova și chestiunea transnistreană” , transmite Romanian Global News.

La conferință au participat cadre universitare șicercetători din mai multe centre universitare din România (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Laboratorul pentru Analiza Conflictului Transnistrean), Republica Moldova (Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Republicii Moldova) precum şi din Confederația Elvețiană (Universitatea Fribourg) și Marea Britanie (Universitatea Cambridge). Au fost prezenți, de asemenea, jurnaliști din România și Republica Moldova (Europa Liberă) și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale (Promo-LEX, Liceul „Lucian Blaga din Tirapsol”). Invitatul special al organizatorilor a fost domnul Mircea Druc, fost prim-ministru al Republicii Moldova.

Această conferință face parte dintr-un proiect al cărui scop este redimensionarea expertizei academice în contextul vecinătății estice a României, în special în relația cu Republica Moldova și Ucraina. Obiectivele principale ale acestui proiect sunt crearea unui consorțiu sau coaliții de cercetare pentru a reuni expertiza deja existentă pe vecinătatea estică; identificarea pozițiilor și a intereselor regionale/naționale pe termen lung printr-o analiză sistematică a ceea ce s-a realizat (sau nu) până în prezent (foreign policy and strategic review) și informarea politicilor și strategiilor naționale axate pe vecinătatea estică, și implicit formularea unui discurs coerent la nivel european/internațional. Proiectul își propune, de asemenea, amplificarea rolului României în cadrul Parteneriatului Estic, pornind evident de la gestionarea, sperăm mai informată și eficientă, a relațiilor bilaterale cu Republica Moldova și Ucraina. Se consideră că prin acest demers cerectarea științifică trebuie să susțină decizia publică.

Conferinţa internaţională „Dimensiunile vecinătății. Focus: România, Republica Moldova și chestiunea transnistreană” face parte dintr-o serie de conferinţe care vor fi organizate în perioada următoare. Discuțiile meselor rotunde s-au conturat in jurul a trei axe:

  1. Diagnosticarea situației.
  2. Avansarea unor scenarii și posibile soluții.
  3. Identificarea axelor de cooperare academică.
    În cadrul meselor rotunde, a fost analizată poziția României în raport cu vecinătatea sa estică,în principal în relația cu Republica Moldova și Ucraina în chestiunea transnistreană, în jurul a două tematici principale:

Securitatea și politica externă a României în vecinătatea estică și contextualizarea situaţiei din Transnistria.
Dimensiunea socială și drepturile omului în regiunea transnistreană.

În acest context, a fost prezentat primul sondaj de opinie realizat în regiunea transnistreană de către Fundaţia Universitară a Mării Negre în 2019, pe un eşantion de aproximativ 600 de persoane din 5 raioane. Scopul acestui sondaj a fost studierea opiniei populaţiei cu privire la diverse aspecte social-economice, identitare precum şi încrederea în instituţille de stat şi mass-media.

S-au analizat, de asemenea, elementele care au declanșat conflictul din Transnistria (ex. interese geo-strategice), relaţiile bilaterale dintre România, Republica Moldova şi Ucraina după 1990, situaţia drepturilor omului din regiune precum şi anexarea Crimeei dar și situația actuală din estul Ucrainei, cu impact direct asupra chestiunii transnistrene. S-a discutat, despre rolul organizațiilor internaționale (ex. NATO, OSCE, etc.) și a Uniunii Europene în regiune, care s-a dovedit și se dovedește minimal și ineficient. S-au avansat și discutat concepte precum „state contestate” și „amenințări hibride”.

Redimensionarea relațiilor bilaterale între România și Republica Moldova, România și Ucraina;
În cazul Romaniei, trasarea unor obiective clare de politică externă pentru această regiune, spre exemplu la nivelul politicilor educaționale, dar în special necesitatea unor acțiuni concrete pentru cetățenii români din regiunea transnistreană;
Decuplarea Chișinăului de la soluționarea chestiunii transnistrene și o implicare activă și informată a Bucureștiului;
Renunțarea la Formatul „5+2”;
O misiune a Uniunii Europene în regiunea transnistreană;
Respectarea deciziilor CEDO în dosarele deja pronunțate în cauzele din regiunea transnistreană;
Discursuri politice ce vor trebui să includă referiri la situația drepturilor omului din regiune.

Identificarea axelor de cooperare academică

Necesitatea redimensionării expertizei academice cu privire la vecinătatea estică a României (în special în relația cu Republica Moldova și Ucraina în chestiunea transnistreană) prin formarea unui consorțiu academic/grup de lucru la nivel academic între universitățile prezente la Conferință (din România și Republica Moldova) ce va fi extins înspre alte universități din regiune;
O trecere în revistă și o contextualizare a proiectelor de cooperare deja existente între universitățile din România și Republica Moldova. Există deja o serie de acorduri incheiate cu universitățile din Republica Moldova printre care cu Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Moldova dar și cu Academia de Științe a Moldovei.
Prezentarea publicațiilor și a bazelor de date deja existente, precum și o sinteză a activității Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean, care a publicat, printre altele „Cronologie a conflictului transnistrean adnotată bibliografic” (Mihai Melintei, Sibiu, 2018), dar și o serie de articole in revista „Studia Securitas.”
Necesitatea organizării unor conferințe viitoare impreună cu universitățile partenere pe această temă;
Propunerea unor proiecte de cercetare Ministerului de Externe de la București.

§Conferințe și proiecte viitoare (în stadiul de proiect – a se confirma ulterior): Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Odessa/Kiev, Universitatea Cambridge etc.

[ Chișinău ]
Conferință pe tematica vecinătații: examinarea percepțiilor geopolitice și a situațiilor de conflict și cooperare din regiune. Cum definesc/interpretează/percep actorii regionali vecinătatea și o traduc în politica externă.
Data: Primăvară, 2020
Durata: 2 zile
Tematica: Punctele cardinale ale vecinătății din perspectiva României, Republicii Moldovei și a Ucrainei. De la percepții geopolitice la cooperare și/sau conflict.
Obiective:I. Publicarea studiilor/concluziilor (conference proceedings) / II. Creșterea vizibilității la nivel internațional a problemelor regionale / III. O mai bună înțelegere a acestora la nivel politic și strategic.
Structura: se va păstra un format similar celui din Galați.
Sugestii tematică secțiuni: politică externă și de securitate, drepturile omului, istorie, societate civilă, war- gaming simulations (predicții și scenarii geopolitice).

Romanian Global News

Read Previous

AJPR anunță câștigătorii concursului „30 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989”

Read Next

Cetăţenii R. Moldova, Ucraina, Serbia, Macedonia și Albania, etnici români, care nu deţin cetăţenie română s-ar putea angaja la muncă în România