Sluga s-a dus să pupe clanța la stăpân. Români, nu alegeți slugi!
Regulamentul propus ar putea ocoli legislațiile naționale asupra familiei și ar putea facilita maternitatea surogat, scrie The European Conservative, citat de https://mariustuca.ro, preluat de Romanian Global News.
Controversata propunere de certificat de parentalitate va merge săptămâna viitoare la vot în plenul Parlamentului UE.
Deși măsura, care ar facilita maternitatea surogat în străinătate de către europeni, este puțin probabil să fie aprobată de statele membre în Consiliul UE, grupurile pro-familie subliniază că până și propunerea creează un precedent periculos.
Anul trecut, Comisia a propus un certificat la nivelul UE care să recunoască o relație părinte-copil, în principiu, pentru a ușura sarcina administrativă pentru familiile prinse în situații transfrontaliere în care documentele legale care atestă relația unui minor cu un părinte ar putea să nu fie ușor de recunoscut între statele membre.
Cu toate acestea, dreptul familiei nu este o competență a UE, iar oponenții avertizează că ar putea facilita, de asemenea, aranjamentele de maternitate surogat făcute de familiile europene în alte țări, ar putea obliga statele membre să recunoască căsătoriile între persoane de același sex și ar putea diminua protecția copiilor.
Conform proiectului de directivă care ar putea fi aprobat de parlamentul UE în sesiunea de săptămâna viitoare, obținerea unui certificat de părinte ar necesita doar un simplu proces administrativ. În mod semnificativ, limbajul proiectului evită termenii legali bine înțeleși de „filiație” sau „filiație” pentru „parentalitate”.
În două rânduri, comisarul pentru justiție Didier Reynders a recunoscut că această propunere are o legătură directă cu maternitatea surogat.
„Comisia desfășoară în prezent lucrări pregătitoare pentru o inițiativă privind recunoașterea parentalității în rândul statelor membre, care poate include și chestiuni de drept internațional privat referitoare la maternitatea surogat”, a scris el în răspunsul europarlamentarilor italieni în 2022.
Recent el a spus comisiei JURI, care a participat la elaborarea propunerii certificatului de parentalitate, că excluderea din certificatul de părinte a celor care au facut apel la maternitatea surogat ar fi „contrară principiului nediscriminării”.
Deși multe state membre se opun certificatului și nu ar aproba un regulament care să solicite recunoașterea acestuia, certificatul ar putea fi totusi disponibil pentru utilizare, creând un precedent periculos.
„Comisia încearcă să creeze un certificat european de parentalitate disponibil pe platforma digitală centralizată planificată de justiție europeană. Scopul acestui certificat este, fără îndoială, de a eluda legislația națională privind filiația”, a scris grupul „UE pentru Familie” într-un comunicat pe această temă.
Organizația încurajează cetățenii să-și contacteze europarlamentarii și miniștrii justiției pentru a-și exprima opoziția față de acest plan.