O familie din județul Bihor au fost condamnați la patru luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru că și-au educat acasă copiii, scrie https://r3media.ro, preluat de Romanian Global News.
În mod, neverosimil, cei doi părinți au fost reclamați de către directorul Liceului teoretic Bratca, localitate unde locuiește familia după ce, în toamna lui 2021, cei doi părinţi şi-au retras din unitatea de învăţământ cei patru copii de vârstă şcolară – atunci în vârste de 8, 10, 11 și 13 ani.
Cei doi părinți s-au arătat nemulțumiți că în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenţia că prezenţa la şcoală a copiilor este condiţionată de purtarea măştii ori erau informaţi despre vaccinare. Pe de alta, ei au fost deranjaţi de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet şi nici la televizor.
„Din declaraţia inculpatei, rezultă că au decis retragerea copiilor de la şcoală întrucât nu sunt de acord cu utilizarea internetului, canalele TV media, respectiv cursurile online pe care copiii le efectuau în perioada de pandemie”, au explicat procurorii în rechizitoriu.
Culmea e că sistemul „școlii online” a fost criticat de părinți, profesori, specialiști în educație, medici.
Copiii au fost înscrişi la Home Life Academy și la West River Academy, unităţi şcolare private din SUA, care le oferă îndrumare părinţilor decişi să-şi educe singuri copiii contra unei taxe care, în 2021, s-a cifrat la 250 dolari pe an/familie.
Atât că, după cum a comunicat Inspectoratul Şcolar Bihor, la solicitarea procurorilor, forma de învățământ homeschooling nu este recunoscută în România, iar specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor au stabilit că cei patru copii au mari lacune educaţionale, raportat la vârsta lor, iar părinţii nu au pregătirea să îi educe, în condiţiile în care femeia are 8 clase absolvite iar soţul ei, liceul.
Cei doi părinți au fost acuzați de către autorități de împiedicarea accestului la învămământul general obligatoriu, infracţiune pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
Totodată cei doi soţi au fost obligaţi să presteze câte 40 zile de muncă în folosul comunităţii. Verdictul judecătorilor mai poate fi atacat de procurori şi de cei doi părinţi în termen de 10 zile de la comunicat însă, până pe 2 ianuarie 2024, părţile nu au uzat de acest drept.
Gabriel Curcubet, preşedintele fondator al Asociaţiei Home Schooling România, a spus că avem de-a face cu un abuz.
„Nicăieri nu scrie în lege că eşti obligat să-ţi înscrii copilul la o şcoală în România”, spune preşedintele Asociaţiei Home Schooling România, care îi consideră pe cei doi părinţi, chiar şi cu lipsurile pe care le au din punct de vedere al pregătirii, „mai conştiincioşi şi mai responsabili decât directorul care i-a reclamat“.
„Dacă acea şcoală din SUA i-a lăsat să fie educatori şi mentori pentru copiii lor, cu pregătirea pe care o au, atunci e treaba şcolii, nu e problema autorităţilor româneşti”, a explicat Curcubet pentru Adevărul.
El este de părere că, înainte de a decreta că acei patru copii au lacune educaţionale, specialiştii DGASPC ar fi trebuit să îi testeze după sistemul american, nu cel românesc. „Eventual să-i testeze pe copii cu testul Pisa, să vedem dacă îl vor trece”, a spus Curcubet.
În 2022, în urma unei campanii a ziarului Adevărul, Ministerul Educației a trimis poliția pentru a-i găsi pe părinții care au ales sistemul de educație acasă pentru copiii lor.
Constituția României nu obligă la școala de stat
În Constituția României, la articolul 32, alineatul 1, se precizează că „Dreptul la învăţătură este asigurat prin învăţământul general obligatoriu, prin învăţământul liceal şi prin cel profesional, prin învăţământul superior, precum şi prin alte forme de instrucţie şi de perfecţionare.”
De asemenea, la punctul 5 al aceluiași articol se menționează că „ Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii”.