După adoptarea de către Rada Supremă de la Kiev, în prima lectură, la 19 octombrie 2023, a proiectului de lege care îi va permite Guvernului Ucrainei să ceară în instanțele de judecată scoaterea în afara legii a organizațiilor religioase care au centrul în state recunoscute prin lege ca agresoare sau care ocupă o parte din teritoriul Ucrainei, situația bisericească din Ucraina are tendința de a se schimba radical. Românii ortodocși din Ucraina sunt în căutarea unei soluții corecte atât din punct de vedre canonic, cât și legal, scrie fostul deputat în Parlamentul de la Chișinău și cel mai bun expert în probleme ale fostului spațiu CSI, Vlad Cubreacov pe https://cubreacovblog.wordpress.com, preluat de Romanian Global News.
În timp ce zișii sinodali moscoviți de la Chișinău se joacă de-a Biserica și împrăștie în stânga și în dreapta ”hotărări de caterisire”, nule și neavenite, neluate în considerație de nimeni, preoților vrednici care fug de sub jurisdicția asupritoare impusă de la Moscova în 1940 și 1944, Mitropolitul Mark Petrovții de Hust și Vinogradov (regiunea Transcarpatică), urmăritor atent al evoluțiilor bisericești din Ucraina, a procedat înțelept și i-a anunțat oficial pe preoții români din protopopiatul Slatina că eparhia sa nu are nimic împotriva aderării libere a acestor clerici la Patriarhia Română.
Astfel, Înaltpreasfințitul Mark Petrovții și-a binemeritat un loc de cinste în istoria Ortodoxiei Române. Publicăm mai jos cartea canonică trimisă preoților români de către Mitropolitul Mark de Hust și Vinogradov și traducerea română a acesteia.
Opinia noastră este că toți românii ortodocși din Ucraina (în principal din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa) care s-au aflat anterior sub omoforul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, derivată a Patiarhiei Moscovei, trebuie să să organizeze într-un cult religios distinct – Biserică Ortodoxă Română din Ucraina și să ceară oblăduirea Patriarhiei Române, pentru a putea fi în comuniune canonică și euharistică cu ansamblul Ortodoxiei și pentru a ieși din logica războiului canonic ruso-ucrainean. Legislația Ucrainei este favorabilă unei asemenea soluții înțelepte, pragmatice și corecte atât din pespectiva dreptului canonic, cât și din perspectiva dreptului european în domeniul libertății relgioase și de conștiință.
Amintim că paralelismul jurisdicțional-canonic ortodox din Ucraina este o realitate care privește următoarele entități:
- Biserica Ortodoxă Ucraineană, derivată a Patriarhiei Ruse de la Moscova, în frunte cu mitropolitul Onufrie (Berezovski), care, după toate probabilitățile, va fi scoasă în afara legii,
- Biserica Ortodoxă a Ucrainei în comuniune cu Patriarhia de Constantinopol, în frunte cu mitropolitul Epifanie (Dumenko),
- Patriarhia Kievului, în afara comuniunii cu alte Biserici Ortodoxe, în frunte cu patriarhul Filaret (Denisenko), care și-a înființat în Republica Moldova o ”mitropolie a Moldovei de răsărit” și o ”episcopie de Râșcani și Ocnița”,
- Exarhatul Ucrainenan al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol în frunte cu arhiepiscopul Daniil (Zelinski),
- Mitropolia Basarabiei, în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română, în frunte cu mitropolitul Petru (Păduraru), cuprinzând în Sudul basarabean (regiunea Odesa) un număr de 5 unități de cult (parohii), prin Episcopia Basarabiei de Sud (fostă a Cetății Albe – Ismail).
Traducere din ucraineană:
EPISCOPIA DE HUST
A BISERICII ORTODOXE UCRAINENE
Nr. 76 din 29 martie 2022
Clericilor Protopopiatului Slatina
Urmare a examinării cererilor Sfințiilor Voastre, Episcopia de Hust a Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu are nimic împotriva trecerii Sfințiilor Voastre în Patriarhia Română.
/ss/ MARK,
Mitropolit de Hust și Vinogradov
Documentele aici:
https://cubreacovblog.wordpress.com/2023/10/29/neinteleptii-zic-ca-ar-caterisi-preoti-romani-iar-inteleptii-le-dau-carti-canonice-de-aderare-la-patriarhia-romana/