Miniştrii afacerilor externe ai Ungariei şi Ucrainei s-au întâlnit la Kiev pentru discuţii privind dezamorsarea relaţiilor tensionate, după ce autorităţile de la Budapesta anunţaseră în ajun că misiunile lor diplomatice din Ucraina au primit ameninţări de violenţe cu „vărsare de sânge”, scrie BucPress, preluat de Romanian Global News.
Discuții despre învățământul în limba maternă
În timpul vizitei ministrului maghiar de externe Peter Szijjarto la Kiev, Ucraina și Ungaria au convenit asupra negocierilor pentru soluționarea litigiului privind educația, informează „Adevărul european” (Kiev).
„Dorim să înființăm un grup de lucru care să fie împuternicit să decidă cum anume să pună în aplicare legea educației”, a spus Szijjarto.
Kuleba a confirmat întâlnirea planificată a grupului de lucru pentru educație. „Am fost de acord că o întâlnire a grupului de lucru pentru educație va avea loc în viitorul apropiat și va avea loc un forum de afaceri online”, a spus Kuleba.
Potrivit lui Peter Szijjarto dacă aceste consultări vor avea succes, „vom putea elimina mulți factori de incertitudine”. „Dacă vom găsi o soluție la această problemă, relația noastră va merge mai departe”, a spus șeful diplomației maghiare.
Ministrul maghiar a mai spus că a discutat „pe larg” legea limbii cu Kuleba.
„Cred că legile cu privire la limbă și educație ar trebui luate în considerare împreună. I-am cerut ministrului să organizeze consultări cu minoritățile naționale pe fond”, a spus ministrul maghiar de externe.
Promisiuni la Kiev: Opinia comunității maghiare din Transcarpatia va fi luată în considerare
Ucraina s-a angajat să implice reprezentanții minorității maghiare din regiunea Transcarpatia în elaborarea legii privind minoritățile naționale, a declarat ministrul ucrainean de Externe. „Când discutăm despre elaborarea legii privind minoritățile naționale, cu siguranță acest proces trebuie să se realizeze cu implicarea comunității maghiare”, a spus Kuleba, potrivit UNIAN.
Ucraina a provocat nemulţumirea Budapestei în 2017 cu o lege care restricţionează utilizarea limbilor minorităţilor etnice în şcoli. Ucraina are pe teritoriul său minorităţi importante rusă, belarusă, bulgară, română, poloneză, precum şi maghiară.
”Suntem hotărâţi să revenim la fundamentul respectului reciproc în relaţiile bilaterale, deoarece este mult mai bine să fii în relaţii bune, decât în relaţii proaste”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto într-o conferinţă de presă comună cu omologul său Dmitro Kuleba.
La rândul său, Kuleba a apreciat că „emoţiile şi suspiciunile” reprezintă principalele obstacole în calea unor relaţii mai bune. „Trebuie să abordăm relaţiile dintre noi cu inima fierbinte şi cu capul limpede”, a adăugat el, notează BucPress.
Szijjarto a respins acuzaţiile naţionaliştilor ucraineni potrivit cărora Ungaria are planuri pentru Transcarpatia. „Am susţinut întotdeauna integritatea voastră teritorială, ceea ce în mod evident face ca orice acuzaţie de separatism să fie un nonsens”, a replicat şeful diplomaţiei ungare, care a adăugat că „Transcarpatia trebuie să devină o poveste de succes comună”.
„Dacă ungurii sunt văzuţi ca o sursă de conflict, atunci nu ne vom putea îmbunătăţi relaţiile. Sunt încântat că ministrul… îi vede pe maghiarii din Transcarpatia drept o resursă”, a insistat Szijarto.
Înaintea deplasării la Kiev, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto declarase într-o înregistrare video postată pe Facebook că se va întâlni cu omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba pentru a „discuta despre modalităţi de a opri aceste tendinţe negative … sau cel puţin pentru a schiţa o soluţie”. „Din păcate, relaţiile dintre Ungaria şi Ucraina au mers într-o direcţie foarte proastă după un dezgheţ temporar”, a spus el.
Amenințări de la persoane necunoscute
În ajunul vizitei la Kiev, misiunile diplomatice ale Ungariei din Ucraina au primit ameninţări „de la persoane care pretind că sunt patrioţi ucraineni promiţând tot felul de vărsări de sânge în cazul în care vom avea discuţii”, a declarat Szijjarto, fără să ofere alte detalii, potrivit Agerpres.
Într-o reacţie la această declaraţie, şeful diplomaţiei ucrainene a precizat miercuri că persoane necunoscute au trimis o scrisoare cu ameninţări pe e-mailul Ambasadei Ungariei din Ucraina, potrivit agenţiei oficiale de presă ucrainene Ukrinform, citată de Agenți BucPress.
„Cineva are cu adevărat nevoie de provocări ieftine în ajunul vizitei lui Peter Szijjarto”, a afirmat Kuleba, menţionând că poliţia ucraineană investighează ameninţările respective, despre care a declarat că par să provină din afara Ucrainei, întrucât în scrierea în limba ucraineană a numelui acestei ţări au fost comise două greşeli.
Potrivit corespondentului Agenției BucPress în regiunea Transcarpatia, Elvira Chilaru, reprezentanții consulatului maghiar din Beregovo s-au adresat poliției cu o cerere de a reacționa la mesajul cu amenințări trimis pe adresa lor electronică. În cererea depusă s-a specificat că persoane necunoscute au trimis un mesaj la adresa de e-mail prin care amenința angajații și ucrainenii de origine maghiară în general.
Poliția investighează acest fapt în conformitate cu partea 2 a art. 161 din Codul penal al Ucrainei, adică încălcări ale egalității cetățenilor în funcție de naționalitatea lor, combinate cu amenințări.
Sancțiunile prevăzute de articol prevăd o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, potrivit departamentului de comunicare al poliției din regiunea Transcarpatia.
Textul scrisorii a fost publicat cu o zi înainte de șeful Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, Dmytro Kuleba. După cum am constatat, scrisoarea conține multe greșeli care nu sunt tipice pentru persoanele care vorbesc ucraineană sau pentru care ucraineana este limba maternă.
Şi Kuleba a adoptat un ton ferm faţă de Ungaria anterior întâlnirii, notează Reuters. „Nimeni nu ar trebui să creadă că este posibil să vină la Kiev şi să dicteze condiţii aici”, a scris Kuleba într-o postare pe pagina sa de Facebook, adăugând că aşteaptă de la omologul său ungar abordări şi idei concrete despre modul în care pot să avanseze relaţiile bilaterale, în baza respectului reciproc.