Ambasadorul României la Kiev începe să-și facă treaba legată de drepturile românilor din Ucraina. Mai bine mai târziu decât deloc!

La Kiev a avut loc o întrevedere a Ambasadorul României in Ucraina, Cristian Leon Țurcanu, cu Dmytro Lubineț, președintele Comisiei pentru Drepturile Omului, Minorități Naționale și Relații Interetnice, scrie BucPres, preluat de Romanian Global News.

Un punct central al discuției a fost reprezentat de necesitatea păstrării identității și drepturilor persoanelor aparținând minorității românești din Ucraina, inclusiv in perspectiva adoptării noii legislații privind minoritățile.
Ambasadorul României a subliniat necesitatea unei consultări reale a etnicilor români în toate aspectele ce pot avea un impact asupra drepturilor de care aceștia se bucură. În context, a evidențiat importanța faptului ca orice noi prevederi trebuie să respecte standardele internaționale în materie și angajamentele asumate și să nu diminueze drepturi câștigate anterior.
În cadrul întâlnirii a fost discutată și situația din teritoriile temporar ocupate și perspectivele soluționării conflictului din Estul Ucrainei. Ambasadorul român a reiterat susținerea fermă a independenței, suveranității si integrității teritoriale a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional, potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României la Kiev.
Poate ar fi fost util de subliniat că în cazul în care Ucraina va continua politica de asimilare a celor jumătate de milion de români din Ucraina, atunci Bucureștiul se va alătura Budapestei în blocarea cooperării NATO și UE cu Kievul. Este singurl mesaj viabil pe care autoritățile ucrainiene îl iau în considerare.
Budapesta a și acționat ca atare, blocând cooperarea Ucrainei cu NATO, pe motiv că Kievul limitează constant drepturile celor aproape 150.000 de membri ai minorității maghiare, în special în domeniul educației. Conflictul s-a declanșat după ce, în 2017, Ucraina a aprobat o legislație care restricționează utilizarea limbilor minorităților în școli.

Romanian Global News

Read Previous

După Brexit, românii din Marea Britanie îşi caută de lucru în alte state europene, deşi salariile sunt mai mici: „Aici nu prea mai rămâi cu nimic“

Read Next

Angela Merkel, unul din principalii vectori ai dictaturii medicale care se instaurează în Europa și în lume!