Ringo Dămureanu, deputat AUR de Dolj, a făcut miercuri, 10 februarie, în Parlamentul României o declarație politică despre cei 300.000 de români „vlahi” din Valea Timocului.”, transmite Romanian Global News.
Iată declarația acestuia
Stimate domnule preşedinte,
Stimaţi colegi,
După alegerile generale din Serbia, din 21 iunie 2020, sunt reprezentate în Parlamentul de la Belgrad minorități cu un număr comparabil cu cea română sau chiar mai reduse, precum cea maghiară, musulmanii sau albanezii, însă românii din Banat (Voivodina) și ”rumânii” sau ”vlahii” din Valea Timocului nu sunt deloc reprezentați în Parlament.
Deși sunt reprezentați prin Partidul Neamului Românesc din Serbia, condus de dr. Predrag Bălașevici, românii din comunitățile istorice, care își reafirmă identitatea după două secole de asimilare etnică, sunt complet abandonați de Țara Mamă.
România tace. Tace Președintele Iohannis, tac Guvernele Orban și Câțu, iar ministrul de Externe, Departamentul pentru Românii de pretutindeni sau vechile partide parlamentare din România nu au avut nicio reacție în urma alegerilor generale din Serbia.
Aflați, Domniile Voastre, stimați reprezentanți ai poporului român, că românii din Serbia încă nu au auzit de Eminescu, fiind supuși unei asimilări etnice fără precedent, sunt lipsiți de elementara educație în limba română, de dreptul de a avea biserică și posturi de radio și televiziune în limba maternă. În schimb, diplomații români au fost menținuți sau chiar promovați.
Cauza este România. Vorbim de lipsa unei strategii naționale românești și a unui pact național pentru Neamul românesc, care se impun mai mult ca oricând.
În Serbia trăiesc peste 300.000 de ”rumâni”, sau ”vlahi” în limba sârbă, în peste 200 de sate pur sau parțial românești.
Într-o familie cu trei sau patru generații, străbunicii vorbesc doar românește, în timp ce nepoții nu știu deloc sau aproape deloc limba română. În nicio localitate din Timoc, limba română nu este folosită în administrația locală sau în inscripționarea localităților. Nu există niciun monument care să reprezinte o personalitate istorică sau culturală de origine etnică română, iar campaniile publice antiromânești sunt tot mai dese și mai agresive în Serbia.
Contrar Legii românești nr. 299/2007, rep., nici chiar Ministerul de Externe român nu recunoaște nici acum etnicii ”vlahi” sau ”rumâni” ca fiind români de pretutindeni.
România trebuie să ceară urgent Serbiei un tratament egal pentru minoritatea românească, așa cum minoritatea sârbă este tratată în România, unde se bucură de toate drepturile, finanțare din partea Statului și un reprezentant de drept în Parlament.
Avem nevoie, mai mult ca oricând, de o Strategie națională în privința comunităților românești din afara granițelor Țării și vă cer să fiți solidari și activi în a o defini și implementa !
Vă mulţumesc.